İş Seyahatlerinizin Geri Dönüşünü Hesapladınız Mı?
İş için ne zaman seyahat edip ne zaman etmeyeceğinize nasıl karar veriyorsunuz? Örneğin bir konferans gördünüz ve katılmak istiyorsunuz. Hatta daha da iyisi çalışanlarınızdan birisi bir konferansa katılmak istiyor.
Konferans en basitinden bir eğitim fırsatı olarak görülebilir. Hatta sektördeki bağlantılarınızı genişletmek için size bir fırsat sunuyor olabilir. Fakat akıllı bir girişimci bu seyahatten bir yatırım geri dönüş değeri beklemelidir. Bunun anlamı bir iş seyahatine hazırlanırken, seyahat sonrasını da planlamaktır.
Çıkmayı planladığınız ya da bir çalışanınızı göndermeyi düşündüğünüz bir iş seyahatinden önce şu soruların yanıtını almalısınız:
Etkinliğe ya da toplantıya sizin şirketinizden başka kimler katılıyor? İletişime geçilmesi gereken kişilerin kısa bir listesini hazırlayın.
Katılımcıların şirketlerini, şirketteki rollerini ve kısa özgeçmişlerini araştırdınız mı?
Katılacağınız etkinlik dışında gideceğiniz şehirde ilişkileri güçlendirmek için müşteri ziyaretleri planladınız mı?
Bu katılımınız satışa dönüşecek mi ya da şirketinize potansiyel iş fırsatları yaratacak mı?
Seyahat sonrası planlama:
Tanıştığınız yeni bağlantılarınıza göndermeniz gereken ek bir bilgi, teklif ya da teşekkür notu var mı?
Satış odaklı olarak yeni tanıştığınız insanların bazılarına tanıtım e-postası gönderdiniz mi?
Katıldığınız etkinlikte yeni tanıştığınız birine ya da mevcut müşterilerinizden birine yardım etme sözü verdiyseniz bu sözünüzü yerine getirdiniz mi?
Rakip şirketler hakkında hangi bilgileri edindiniz?
Bu seyahatinizle ilgili planladıklarınızdan neler gerçekleşti, maksimum verim için neleri geliştirmeniz gerekiyor?
Etkinlik ya da konferanslar genellikle yarı sosyal fırsatlar olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden ne toplantıyı tamamen sessizce izlemelisiniz ne de yeni tanıştığınız insanlara hemen satış yapmaya çalışmalısınız.
İş seyahatlerine şirketinizdeki diğer süreçler gibi yaklaşmalısınız. Seyahate başlamadan önce bir amacınız ve planınız olmalı. Sonrasında planı hayata geçirmelisiniz. Seyahate tatil olarak değil iş olarak yaklaşırsanız maksimum verim elde edersiniz.
Kaynak: