İş Planınızı Hazırlarken Bu Soruları Yanıtladınız Mı?
Her girişimin bir iş planına ihtiyacı vardır. İş planı yalnızca girişimler ve bu girişimlerin nasıl ilerleyeceği ile ilgili değil, aynı zamanda işler ters gittiğinde doğru kararları verebilmeniz için elinizin altında bulunması gereken bir yol haritasıdır. Bu yol haritasının sizi doğru bir şekilde yönlendirebilmesi için girişiminizin ilerleyen zamanlarında karşılaşacağınız önemli sorulara yanıt vermesi gerekmektedir.
Ürün ya da servisiniz inovatif mi?
Geliştirdiğiniz ürün ya da servisin pazardaki diğer rakiplerinden her yönü ile farklı olması gerekmez. Aksine ürününüz ne kadar inovatif bir yaklaşım sergiliyorsa, yatırımcılara sunum yaparken kıyaslama yapabileceğiniz ürün ve şirket bulmakta o kadar zorlanırsınız. Bunun yerine, iş planınızda ürün ya da servisinizin farklı, heyecanlandırıcı ya da ilham verici yönlerini ön plana çıkarmalısınız.
İnsanlar sahip olduğunuz işe para yatıracak mı?
Bir iş sahibi olduğunuzda haftalık 40 saat mesai harcadığınız için ödeme almazsınız. Sahip olduğunuz ürün ya da servis size para kazandırmalı ve yakın gelecekte faaliyetlerinizi sürdürebilmeniz için şirketinize kar ettirmelidir.
İş planınız; önerdiğiniz ürün ya da servis için ne kadar ödeme talep ettiğinizi, şirketinizin potansiyel gelirinin ne kadar olacağını göstermelidir. Bu bilgi; yatırımcılara, sizin gerçek pazarın nasıl döndüğünü bildiğinizi ve projenizin iflas etmeyeceğini gösterir.
Hedeflediğiniz pazar gelişiyor mu?
Girişiminizi anlatırken gireceğiniz pazarı nasıl canlandıracağınızı göstermek oldukça zor bir iştir. Çünkü küçülmekte olan bir pazarı kurtarmaya tek bir şirketten fazlası gerekir. Bu yüzden yatırımcılar dengeli ve büyüyen bir pazara girdiğinizi görmek ister.
Rakiplerinizin yapmadığı neyi yapıyorsunuz?
İyi bir iş planı sunduğunuz ürün ve hizmetlerin rakiplerinizin tekliflerinden hangi yönleri ile farklı olduğunu net bir şekilde ortaya koymalıdır. Potansiyel müşterilerin neden sizi seçmesi gerektiğini ifade etmelisiniz. Ardından ürününüz piyasaya sürüldüğünde işinizin nasıl kar elde edeceğini anlatmalısınız.
Çalışanlarınız ile ilgili planlarınız nelerdir?
Ömür boyu tek başınıza çalışamazsınız. Girişiminizin büyümesi için personel alımları yapmalısınız. Yatırımcılar, yapacağınız personel yatırımlarının zekice ve gerçekçi yapılmasını bekler. Personel planlamasını yaparken mevcut iş gücünü ve rolleri tanımlayarak işe başlayabilirsiniz. Ardından şirkete kazandırılması gereken yetenekler ile ilgili hedefler koyabilirsiniz. İş planınız bir işin yürütülmesi için gerekli yönetim ve takım çalışmasını bildiğinizi ortaya koymalıdır.
Hedefleriniz gerçekçi mi?
Girişiminizin bir yıl sonrasında size milyonlar kazandıracağını düşünüyor olabilirsiniz fakat yine de bu beklentinizi yatırımcılara stratejik bir şekilde sunuyor olmalısınız. İş planınız, gerçekçi hedefler koyduğunuzu ve bu hedefleri belirli değerlendirmelerden geçirdiğinizi söylemek için en doğru yerdir. En iyi müşteri servisi daha azını vadedip en iyi hizmeti verendir. Yalnızca yerine getirebileceğiniz sözler verin. Yatırımcılarınıza belirli zaman kısıtları içerisinde yerine getirmeyi hedeflediklerinizi anlatırken gerçekçi olun.
Kaynak: