İngilizcesiz Girişimci Olur Mu?
Devir, girişimci devri. Öyle ya da böyle, yatırımcılar ve girişimcilerle dolu bir dünyadayız. Standart çalışan olarak da hayatımızı sürdürebiliriz, sürekli yeni keşiflerde bulunup kendini aşmak isteyen girişimci olarak da. Girişimci olmak için yüzlerce altın kural var, bu bir gerçek. Ancak bugün, tek bir konuya değineceğiz: İngilizcesiz girişimci olur mu?
Bu sorunun cevabını ben değil, siz vereceksiniz. Çok güzel bir projeniz var. Aşıksınız. Gece-gündüz çalışıyorsunuz. Proje, birden patladı gitti. Ülkede ismini duymayan kalmadı. Peki kaç milyar insandan bahsediyoruz?
Şahane bir projenin başındasınız. Dünyaca ünlü bir kuruluş da Türkiye’de konuşmacı arıyor. Size teklif etti. Hangi dilde konuşacaksınız?
Projeniz bambaşka bir hal aldı. Yatırımcılar bulmanız da gerek. Türkiye’den değil de dışarıdan aramak istediniz. İngilizce konuşan danışmanla mı gezeceksiniz?
Öyle bir proje geliştirdiniz ki, binlerce kişilik konferans salonu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde, tıklım tıklım olmuş, seni bekliyorlar. Ne anlatacaksın? Büyük konferanslarda anlık tercüme olayı var. Binlerce kişinin içinde onlarla ortak dili konuşmayı mı tercih ederdin, yoksa tercüman kullanmayı mı?
İş gezisi için New York’da bir şirketten davet geldi. Yalnız gidemezsin! İngilizce bilen bir çalışan da almalısın yanına!
Bunların hepsinin bir çözümü bulunabilir. Tercüman tercih eden, anlık çeviriden rahatsız olmayan, gittiği yerde yerel dili konuşan rehberlerle gezip-tozan, yatırımcılara ulaşmak için aracı kullanan bir girişimci de olabilirsiniz. O halde, devam edelim.
Projenizle ilgili hayati önem arz eden araştırmalar yapmanız gerek. Sizce hangi dilde en çok materyal bulabilirsiniz?
Reklam çalışmaları yapacaksınız. Türkiye’de yüzlerce reklam ajansları var. Peki, yabancılar nasıl yapmış diye bakman gerekecek. Hangi dilde?
Sadece Türkçe olup, sadece Türkiye’de kalmasını istediğin bir proje ile, kaç yılını geçirebilirsin? Gittigidiyor’un kurucularından Aydonat Atasever ile 18 yaşımdayken tanışmıştım. Sadece Türkiye’ye hitap eden bir proje miydi? Türkçe dilinde bir platform. EBay ile masaya oturma sürecinde, pazarlığı da projenin tamamlanması da, kurucuları tarafından olmamış mıdır? Öyle oldu pek tabi.
Ne kadar çok dil bilirseniz, yolunuz o kadar açık olur. İlk adım İngilizce. Ancak o da bazen yeterli olmayabilir. Yerel dünyaya girdiğinizde yerel dil bilen insanlarla çalışmanızda mahsur yok. Lakin, en azından İngilizce, artık bir lüks değil, ihtiyaç.
İster sanatçı olun, ister iş adamı, öğrenci, gazeteci, mühendis, doktor, sosyolog, psikolog, öğretmen, ya da tüccar. Mesleğiniz ne olursa olsun, dil, bir ‘değerdir’ hayatınız için.
Sürekli çeşitli konularda, ve özellikle de girişimcilik ile ilgili e-postalar alıyorum. Gençlere en büyük tavsiyem, ilk olarak, dil öğrenmeleri olmuştur. Projelerinizi adım adım götürün ve mutlaka çalışmanızın karşılığını bir şekilde alırsınız da. Ancak, dil, her zaman cebinizdedir.
Peki, size soru: İngilizcesiz Girişimci Olur Mu?
Said Murat Bilgisayar Mühendisi Polonya