İdeal bir Start-Up Ofis Alanı Yaratmak için 3 Cin Fikir
Çok heyecanlı bir döneme girmiş olabilirsiniz: Son girişimcilik fikriniz olgun bir startup işe dönüşüyor! Bazı yatırımlar ayarladınız, çalışacak personelleri buldunuz, artık işi başlatacak hareketleri yapma zamanı geldi ve bunun için home ofis çalışmaya başlayabilir, ortak çalışma alanlarına ihtiyaç duyabilir, ya da boş bir alanı çalışma alanı haline çevirerek şirketin resmi merkezini kurabilirsiniz. Bu iş için en doğru emlakçı ile de çalışsanız, yeterli olmayabilir. Yapılan araştırmalara göre fiziksel anlamda çalışma ortamının doğru şekilde tasarlanmış olması performansı artıran etmenlerden biri. Bazı noktaları gözden kaçırmamanız gerekir. Bu konuda sizinle üç cin fikir paylaşmak istiyoruz.
Mekanı ve alanı tasarlamak için işbirliği yapın:
Startup şirketiniz için ofisinizi, alanınızı hoş görünecek ve iyi hissettirecek şekilde düzenlemeye başlarken, özellikle çalışanlarınızla birlikte hareket etmelisiniz. Onlar verimli ve enerjik bir şekilde işlerine koyulabilmek için ne gerektiğiyle ilgili size fikirler vereceklerdir. Örneğin ekipman öncelikleri, toplantı salonları ve benzer hoşluklar… Fikirlerini almak için çalışanlarınızla bir öğlen yemeğine çıkabilir, bir happy hour saati düzenleyebilir ya da online bir anket hazırlayarak fikirlerini alabilirsiniz. Birden fazla insanın çalışacağı bir ofisin sadece bir kişinin fikir ve ihtiyaçlarına göre tasarlanıyor olması mutlaka uzun vadede sıkıntı yaratacaktır.
Büyüme ihtimalini göz önünde bulundurun:
Bir araştırmaya göre 90’lı yılların sonunda startup şirketlerin %63’ü yıl içinde büyüme göstermiş. 2014’te ise birleşik yıllık büyüme oranı %85 artmış. Siz de startup şirketinizi oluştururken büyümeyi öngörerek, en azından çalışanlarınızın artacağını hesaba katarak çalışma alanınızı tasarlamalısınız. Bunu yapmak çok kolay değil ama kolaylaştıran bir yol olarak mevcut çalışanlarınızın kişisel çalışma alanlarını baştan minimum düzeyde tutmak, ileride şirketinize katılacak çalışanlar için yeriniz olmasını sağlayacaktır.
Alanınızı kimliğinize uygun şekilde tasarlayın:
Ofis alanınızı oluştururken en önemli meseleler elbette verimliliği ve işlevselliği artıracak hamleler yapmaktır fakat bu alan aynı zamanda sizi temsil ediyor olacak. Şirketinizin genel anlamdaki kültürel yapısını, ilkelerini, alamet-i farikasını, yaydığı enerjiyi sembolize eden detaylar ofisinizde mutlaka bulunmalı. Bu detaylar pop kültüre ait olabilir, şehir temsilleri üzerinden ilerleyebilir, hatta yeme içme kültüründen bile beslenebilir. Yeter ki sizi ve işlerinizi yansıttığından emin olun.
Son bir söz: Esneklik!
Startup şirketinizde gün geçtikçe yol boyunca bazı değişikliklere gidilmesi kaçınılmaz olabilir. Bu hem içerden hem de içinde bulunduğunuz endüstrinin kendisinden kaynaklanan değişimler, gelişimler olabilir. Önemli olan bu değişimlere kolayca ayak uydurabilmek, hatta bunun sürekliliğine adapte olabilmektir. Hangi fikrin sizde işe yarayıp yaramayacağına dair deneyimlemeye ve bunun sürekliliğine açık olmalısınız. Hatta farklı şekillerde çalışma denemeleri motivasyonu artıran bir kaynak olarak bile kullanılabilir. Ofis içinde değişik çalışma şekilleri deneyerek çalışanlarınızı da aktif tutmuş olursunuz.