İdeal Bir Şirket Logosu İçin 8 Öneri
Instagram’ın yeni logosunun eskisiyle kıyaslanışının tüm sosyal medyayı çalkaladığı şu günlerde belki siz de şirketinizin logosu ile ilgili yeni kararlar alabilirsiniz. Markanızın değeri açısından en önemli elementlerden biri olan logo hakkında hızlı karar vermek iyi bir fikir olmayabilir. Genç girişimcilerin fikirlerinden de yola çıkarak logo hakkında dikkat edilmesi gereken 10 önemli öneriyi sizler için derledik:
Ekibinizi sorumluluğa çağırın: Logonuz şirketinizin en önemli temsil elementlerinden biridir. Değişim gösterirken aynı kalması gereken tek şey ekibinizin logoya vereceği destek olmalıdır. Logonuzun neyi ifade ettiği ve akılda kalıcılığı elbette önemlidir fakat bir tasarımdan diğerine geçerken ekibinizdeki herkesin aynı fikirde olması bütün bunlardan daha önemlidir. Hedeflediğiniz endüstri ile ilgili bazı araştırmalar yapın. Birlikte çalışmadığınız kişilerden mutlaka fikir alın. Nihai karar verildiğinde ekibinizdeki her bir kişinin bu logoya, sebeplerini ve temsil şeklini anlatabilecek kadar hakim olduklarından emin olun.
Soyutlama ve sadeleştirmede aşırıya kaçmayın: İşte Uber’in ve Instagram’ın yeni logolarıyla ilgili eleştirilerin geldiği konu. Bir yeniliğe gitmek adına var olan logosunu aşırı soyutlayan ve/ya sadeleştiren şirket örnekleri var. Fakat bu logolar maalesef artık o şirketi yansıtmayan, alakasız, temsil mantığını kaybetmiş çalışmalar olarak şirketin itibarını zedeleyecek noktalara gelebiliyor.
Panik yapmayın: Evet, internette her şey konuşuluyor ve hızlıca yayılıyor, şirketinizle ilgili yaptığınız tüm görünür değişiklikler aslında internet kullanıcıları açısından hedef tahtası haline gelebiliyor. Airbnb 2015’te bir logo değişikliğine gittiğinde internet yine çıldırmıştı! Fakat şirketin o yılki cirosunu etkileyen bir eleştiri olmadı bu. Uber, Instagram, Airbnb gibi markalar verdikleri hizmet kalitesiyle artık kendilerini ispatlamış isimler. Kullanıcı fikirleri ve eleştirilere elbette kulak vermelisiniz ama elbette ki sonunda yaptığınız işle anılırsınız.
Global algıyı hesaba katın: Logoların çoğunda görünen en bariz hata çok fazla yerel ögeler barındırmaları oluyor. Örneğin Uber her ülke için farklı renkler kullanılacağını açıkladı çünkü mesela Çin’de kırmızı rengin daha fazla iş yapacağını biliyorlar.
Akılda kalıcılığını önemseyin: Net, anlaşılır logolar beş yaşındaki çocukların bile aklında kalıyor ve bu bir marka için gerçekten de önemli. Logonuzda üçten fazla renk bulundurmamaya, hem akıllı aygıtlardaki uygulama ikonlarına hem de süper büyüklükteki ilan çalışmalarına uyacak şekilde boyutlandırılmasına ve tasarlanmasına dikkat edin. Logonuzu yarattıktan sonra tanımadığınız 10 kişiye gösterin ve daha sonra gözlerini kapatıp açtıklarında logonuza benzer bir çizim yapmalarını isteyin. Ne kadar akılda kalıcı olduğunu ve hangi noktaların işe yaradığını böylelikle test edebilirsiniz.
Sosyal medyada paylaşın, tartışın: Bir ürünle ilgili sosyal medyayı kullanan insanlarla biraraya gelerek paylaşımlar yapılan, fikir alışverişinde bulunulan, anketler düzenlenen çok fazla web sitesi var. Örneğin 99designs.com bunlardan biri. Logo fikirlerinizi paylaşarak fikir alabilir, logonuzu bu tarz siteler vasıtası ile son haline getirebilirsiniz.
İnsanlar logonuzu üzerlerinde taşımak ister mi?: Bazı tüketiciler hayranı oldukları markalar logolarını değiştirdiklerinde adeta kriz geçiriyorlar. Çünkü logoların insan psikolojisinde bir etkisi var, beyin o logoyu algıladıktan sonra bir yere koyuyor ve onun değişmesi algının değişmesi anlamına geldiğinden, tüketiciler zorlanabiliyorlar. Bir çok ünlü markanın logosu bildiğiniz gibi t-shirt’lerin şapkaların ve benzeri ürünlerin üzerine basılıyor ve markanın hayranları seve seve bu ürünleri taşıyorlar. Hatta dövme yaptıran bile var. Sizin logonuz da bu şekilde beyine yerleşecek ve insanların üzerlerinde taşımak isteyecekleri bir şekil mi sizce? Bunu bir düşünün.
Logonuzu nasıl kullanacaksınız? Logonuz ürünlerin üzerinde yer alacak mı yoksa daha arka planda mı kalacak? Logonuzun markanızla ilgili ne söylemesini istiyorsunuz? Size nasıl hizmet etmesini istiyorsunuz? Hepsi sizin elinizde, hem seçtiğiniz renklerle, boyutlarla, göndermelerle, hem de konumlandırma biçiminizle bunu siz belirleyeceksiniz. Baskılı malzemelere girecekse gereksiz ödemeler yapmamak için tek renk tercih edebilirsiniz örneğin. Nike logosu bu konuda iyi bir örnektir.