Her girişimcinin alması gereken 5 risk
Girişimcilik, risk almadan bir anlam ifade etmiyor. İş dünyasında azımsanamayacak kadar yüksek paralar kazanmak istiyorsanız; bunu eşit derecede riskler almadan başarmanız mümkün değil. Riskler tabii ki göz korkutucu olabilirler. Fakat riskler, toplumun büyük çoğunluğunu bir fikri başarıya ulaştırmak için yetiştiren ilhamlı ve çalışkan girişimcilerden ayıran şey.
Bazı riskler opsiyoneldir. Sonuçta herkes aynı hedef üzerine çaba göstermiyor. Ancak her girişimcinin öyle ya da böyle alması gereken bazı riskler vardır.
1. Devamlı bir işi kaybetmek
Çoğu insan profesyonel yaşamını tek, devamlı ve güvenilir gelir kaynağı olan bir işle geçinir. Pazartesi’den Cuma’ya işe gider ve bir yıl boyunca her ay birbirinin tıpatıp aynısı olan maaşlarını alır, ta ki ayrılmaya karar verene kadar.
Girişimciler ise fikirlerine ve kişisel amaçlarına ulaşabilmek için bundan feragat etmelidirler. Hemen şimdi işinizi bırakmanız gerekmiyor. Çoğu iş eninde sonunda asıl işinizi bırakmanızı gerektirecek. Bu olduğunda işvereninizle sahip olduğunuz güvenli opsiyonunuzu kaybedecesiniz. Daha da önemlisi, düzenli olan maaşınızını feda edeceksiniz ve şirketinizin kazancına ve performansına inanmanız gerekecek. Zamanla maaş da ödemeniz gerekecek. İlk birkaç sene boyunca, özellikle maddi anlamda gösterebileceğiniz hiçbir şey olmayabilir.
2. Kişisel finans
Bazı girişimler diğerlerinden daha fazla gerektirse de, bütün girişimler operasyonlarını devam ettirmek için sermayeye ihtiyaç duyar. Fon alabilir, aile üyeleri ve arkadaşlarınızdan yardım isteyebilir ve hatta birkaç bankayı kullanarak birden çok kredi bile çekebilirsiniz. Fakat önünde sonunda kendi paranızı da işinize yatırmak zorunda kalacaksınız. Bunlar, hayat birikimlerinizi nakite çevirmek gibi şeyler olacak. Fakat işleri başlatmak için, kesinlikle kişisel finans kaynağına ihtiyaç duyacaksınız. Eğer fikriniz başarıya ulaşır ise bunların hepsinin karşılığını verecek.
Girişimci olmak için her şeyi tek bir fikre yatırmalısınız: kendi fikrinize.
3. Fikre Bahse Girmek
Girişimci olmak için, her şeyi tek bir fikre yatırmalısınız: kendi fikrinize. İşinizi planladığınız gündüz rüyasında, her şey harika gözükür ve işinizin kolaylıkla yürüdüğünü hayal edersiniz. Fakat bunu gerçek hayatla birleştireceksiniz, somut mevduat ve kaynaklar ile birlikte bu işin uzun vadede başarı potansiyeline sahip olduğuna dair iddiaya gireceksiniz. Kağıt üzerinde ne kadar iyi durursa dursun, işinizin, her zaman kafanızda kurduğunuz gibi olmama olasılığı var. Bu da demek oluyor ki tüm fikirleriniz, aslında bir temel fikir etrafında dönüyor. Eğer sıfırdan bir girişim ortaya çıkarmak istiyorsanız, bu almanız gereken büyük bir risk demek.
4. Adımları ve sonuçları öngörmek
İşinizdeki birçok departman, tahminlerinin doğruluğuna göre yaşayacak ya da ölecek. Muhasebeciler nakit akışınızın sermayenizi koruyacak şekilde ayarlanmasını, pazarlamacılarınız satın alma alışkanlıklarının anahtar haritasını, operasyon menajerleriniz fonksiyonel ürünü etkili biçimde ve zamanında yaratmak için gerekli olan doğru adımları tahmin etmeliler.
Girişimi ilk kurduğunuzda, verilere sınırlı erişiminiz olacak. Bu da demek oluyor ki yaptığınız tahminler, kör tahminlerden çok daha az iyi olacak.
Bu da şirketinizin potansiyelini teker teker enkaza çeviren ciddi departman ve işlem zayıflığını meydana getirecek.
Hiç kimse tek başına bir şirket kuramaz.
5. Ortaklarınıza ve takım arkadaşlarınıza güvenmek
Hiç kimse tek başına bir şirket kuramaz. Size fon vermeleri ve rehberlik yapmaları için yatırımcıların kapısına dayanacaksınız. Size geri bildirim ve tavsiye vermeleri için danışmanlarınıza ulaşacaksınız. Sizin vizyonunuzu yerine getirmeleri için ise çalışanlarınızdan yardım isteyeceksiniz.
Bunlar arasındaki herhangi bir boşluk, şirketinizde oluşacak ciddi bir tökezleme anlamına gelebilir. Bu riski “en iyi”yle çalışarak azaltabilirsiniz, en güvenilir insanları bulabilirsiniz. Fakat birinin sizi yüz üstü bırakmasını ya da sizi yanlış bir noktaya çekmesini asla tamamen engelleyemezsiniz.
Bu riskler, diğerlerine göre biraz daha önemli. Fakat sizi ürkütmelerine izin vermeyin. Buradaki risk başarısızlık fakat başarısızlıktan korkmanın, herhangi bir mantıksal açıklaması yok. Başarısızlık, kaçıp tekrar deneyebileceğiniz bir çukur. Hatta çok tanınmış ve çok başarılı olan, zamanımızın bazı girişimcileri, bulundukları yerlere zamanında geçici ve ağır başarısızlıklar tecrübe ederek gelmişler.
Eğer gerçekten bir girişimci olmaya adanmışsanız, bunlar almanız gereken riskler. Asla arkanıza bakmayın.