Haylaz öğrenciler
Dikkat ettiğim bir önemli değişken var. Başarılı olduklarını düşündüğüm İnternet girişimcileriyle yaptığım konuşmalarda ortakların okul hayatlarında çok başarılı öğrenciler olmadıklarını tesbit ettim. Üniversite okumuşlarsa akademik hayatları boyunca dersler yerine diğer konulara ilgi duyduklarından ortalamaları oldukça düşük olarak mezun oluyorlar. Hatta okulu zamanında bitiremiyorlar, üniversite hayatları 4 yılın üzerinde oluyor.
Üniversite hayatlarında çok başarılı olan öğrenciler çevrelerindeki beklentiyi yükseltiyorlar. Yakın çevrenin manevi baskısı onları profesyonel hayata itiyor olabilir. Çünkü ne başarılı öğrenci ne de ailesi çok iyi derece ile mezun olduktan sonra girişimcilerin sıfırdan başlanan o acı günlere kendisini hazır görmüyor olabilir. (Tabi her zaman istisnai durumlar olabilir) Başarılı mezuniyetin ardından 50 m2 lik ucuz bir kiralık ofiste bir çok öğrenci çalışmak istemeyecektir. Prestijli bir firma, masa, koltuk, toplantı odaları, kartvizit ve telefon çok daha çekici gelecektir.
Haylaz öğrencilerin ise gerçekten kaybedecek çok şeyleri yok. Aileleri de aman bir yere sap olsun, yeterki çalışsın diye düşünüyorlarsa, işte girişimciliğin kapıları sonuna kadar açılıyor. Genellikle 2-3 sene koza döneminde farklılık yaratmaları çok zor oluyor. Profesyonel arkadaşları belki daha hızlı yol alıyor gibi gözükebilirler. Yıllar geçtikçe eğer girişimci öğrenciler doğru kartlarını oynadıysalar, profesyonel olan arkadaşlarını açık ara geçebilirler. Yıllar geçtikçe haylaz öğrenciler iş yaşamında daha başarılı olabiliyorlar.
Özetle; eğitim hayatındaki başarı ile ticari hayattaki başarı arasında bir ilişki olmadığını düşünüyorum. Hatta ters bir korelasyon bile olabilir.