Harekete Geç
Bu yazıyı Yusuf Esenkal yazmıştır
Çoğu insana doğuştan ”girişimci” derler ama girişimciliğin babadan oğula geçmediği bir gerçek. Girişimciliğin bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyenler de var ama girişimcilerin yanında, yamacında durarak girişimci olunmadığı da bir gerçek. Girişken biri olmakla girişimci olmak arasında da dağlar kadar fark olduğunu sanırım rekabetin yavaş yavaş arttığı bugünlerde net olarak görüyoruz.
Peki o halde nasıl girişimci olunur?
Girişimcilik demek risk demektir. Risk almayı göze alamayan girişimci olamaz. Riskleri minimuma indirmeye de inanmıyorum, ne kadar minimize edilirse o kadar minik bir girişimci olunur. Rahat yatağınızda çok vakit geçirmek isterseniz, hem maaşlı işimde çalışayım hem de part time girişeyim derseniz, bugün hava soğuk – yarın hava sıcak derseniz, denedim olmuyor, şu lazım – bu da lazım – bunsuz olmaz derseniz; muhakkak haklı çıkarsınız. O iş olmaz.
”O proje zaten yapıldı” ve ”bu fikri sadece ben buldum” sözleri de girişimin en büyük düşmanlarıdır. Girişimcilik risk olduğu kadar icra‘dır, uygulamadır, harekete geçmektir. ”Proje ön hazırlığındaki kağıt üzerinde ilmek ilmek işlenmiş projeler, Harvard Üni. onaylı iş planları, Donald Trump’ı başarıya götüren 100 adıma göre dizayn edilmiş proje yönetim dökümanı, Steve Jobs’ın başarı sırlarıyla bezenmiş üretim planı, Google’ın çıktığı garaj, şu yazılım ve bu donanım” da sizi başarıya götürmez. Bunlarsız dahi olsanız uygulamaya koyulmaz, işe başlamazsanız elinizde 10′larca proje ile seneler sonra ”ya işte ben bunu düşünmüştüm, a-ha bizim projeyi çalmışlar” der der durursunuz.
Riski aldınız, planları hayata geçirdiniz.. Artık girişimci sayılırsınız. Peki yeterli mi? İşte bu soru bir girişimci için girişimci olmadan evvel (risk ve uygulama öncesi) cevabı evet iken girişimci olduktan sonra cevabı her zaman hayır olan bir sorudur!
Süreç yönetimi uygulamalarım yeterli mi? – Hayır
Müşteri/ziyaretçi memnuniyeti/deneyimi çalışmalarım yeterli mi? – Hayır
Maliyet kontrol sistemim yeterli mi? – Hayır
Rekabet analizim, piyasa takibim, müşteri/ziyaretçi yönelimi incelemelerim yeterli mi? – Hayır
Ekibim yeterince uzman ve motive mi? – Hayır
Nakit akışı kontrolü, finansal süreç takibim yeterli mi? – Hayır
Bütün bu hayırların sonu hayırdır merak etmeyin, yeter ki siz isteyin, yeter ki azimli olun , yeter ki girişmek kadar yönetmenin, yönetmek kadar ilişkilerin başarı için gereklilikler olduğunu bilin. Bugün her şey şeffaf. Bir girişimci hem başarı hem başarısızlık örneklerini tüm detayları ile bir tıkla öğrenebiliyor, bu muazzam tecrübeler yolunuzu aydınlatan ışıklar olsun. Risk alın, harekete geçin ve yetinmeyin.
'' Harekete Geç ''