Hakan Yüksel - Infosfer
Yer: İstanbul
Tarih: 16/12/2010
Konuşmacılar: Hakan Yüksel
Şirket: Infosfer
Konu: Infosfer
16 Aralık 2010 - Etohum.tv Hakan Yüksel - Infosfer
Bu video Sezai Yıldırım tarafından metine çevrilmiştir.
Burak Büyükdemir: Etohum TV'desiniz, yanımda Hakan Yüksel var. Infosfer oyun şirketinin kurucu ortaklarından.
Hakan Yüksel: Evet...
Burak Büyükdemir: Infosfer ne yapar Hakan? İstersen ordan başlayalım. Sosyal oyun ve yazılım yaptığınızı biliyorum, istersen sen bize bunları bir anlat ?
Hakan Yüksel: İnfosfer 2 yıllık bir firma, aslında daha hazırlık aşaması uzun süren bir şirket. Şu sıralar 'outsource' yurtdışına sosyal ortamlarda işler yapıyoruz, Iphone üzerinde, mobil cihazlar üzerinde diyelim. Aynı zamanda kendi projelerimizi de geliştiriyoruz. 'Outsource' işleri genellikle Facebook tarzı sosyal ortamlar üzerine çalışıyorlar.
Burak Büyükdemir: Örneğin son yaptığınız oyunu ben oynadım, sosyal ortamlara daha yeni çıkacak bir oyun diye tahmin ediyorum
Hakan Yüksel: Evet, henüz reklamı yapılmadı. 1,5 yıl süren bir 'development' süreci var.
Burak Büyükdemir: İsmi neydi oyunun, onu da söyleyelim?
Hakan Yüksel: İsmi Miniplanet, karakterinizin olduğu içinde evinizin olduğu, işte çeşitli kıyafetleriniz değiştirdiğiniz, evinizi döşeyebildiğiniz, aynı zamanda arkadaşlık ilişkileri falan var. Artı ufak birkaç tane oyun var, sürekli yenilenen. Yani bildiğimiz Zynga'nın Yoville oyununun bir benzeri diyelim. Bazı konularda daha iyi bazı konularda eşit ve geride diyebiliriz.
Burak Büyükdemir: Bu oyunu ama siz başka bir firma için yazdınız değil mi ?
Hakan Yüksel: Evet.
Burak Büyükdemir: Bütün herşey burada mı gerçekleşti? Tasarım,altyapı vs. ?
Hakan Yüksel: Yazılım olarak ve veritabanı sistemi olarak tamamen Türkiye'de yapıldı. Grafik olarak da karakterler hariç, geriye kalan grafikler yine bizim tarafımızdan yapıldı.
Burak Büyükdemir: Miniplanet'te ben oynadığım yere kadar biliyorum aslında. Bir karakter yaratıyorum, odamı alıyorum, odamı döşüyorum, küçük küçük oyunlar var, bunlardan çeşitli paralar (oyun içi para) kazanıyorum. Ondan sonra, onları yine odamı döşemekte kullanıyorum. Sonra sosyalleşme nasıl oluyor oyunda?
Hakan Yüksel: Mesela, belli özellikleri açmak için komşu sayınızın artması gerekiyor. Yine belli başarıları elde ettiğini zaman kullanıcıların duvarlarında yazılar oluyor.
Burak Büyükdemir: Para ile bir şey alabiliyor muyum? Free to play...
Hakan Yüksel: Tabi, 'free to play' reklam yok içerisinde, kullanıcılar kredi veya 'gold' satın alıyorlar. Bunlar ile özel eşyalar satın alabiliyorlar. Mini oyunlar için jetonlar satın alabiliyorlar. Gelir modelide o şekilde.
Burak Büyükdemir: Bunun yanı sıra da, oyun sektörüne yazılımlar yapıyorsunuz ama kendi projeleriniz var mı?
Hakan Yüksel: Kendi projelerimiz var, onları da inşallah 2011 yılı içerisinde Etohum toplantılarında anlatıyor oluruz, şu an pek açıklamak istemiyoruz açıkcası.
Burak Büyükdemir: Yine sosyal ortamlar da mı ?
Hakan Yüksel: Sosyal ortamlar ve mobil cihazlar. Sadece Facebook ve diğer sosyal ortamlarda değil de mobil cihazı da hedefliyoruz. Özellikle burada şunu da belirtmek istiyorum, Smart Fox Server diye bilinen bir 'socket server'dır. Onun Iphone 'client'ini yazdık.
Burak Büyükdemir: Böyle bir 'app'i yani, aradaki uygulamayı mı siz yazdınız?
Hakan Yüksel: Evet, mesela Smartfox yapısını kullanan bir 'developer' diyelim, Iphone'a bir uygulamayı almak istediğinde kendi yazmak zorunda kalmayacak. Smart Fox Server'dan bu 'app'i alıp sadece kendi yapmak isteği şeyi yapabiliyor.
Burak Büyükdemir: Bunu siz üçüncü firmaya mı yaptırdınız, yoksa kendiniz mi böyle bir şey geliştirdiniz?
Hakan Yüksel: Hani söylemiştim, Iphone hedeflerimiz arasında diye, o süreçte yazdık ve Smartfox'a gösterdik. Onlar çok beğendiler, zaten kendileri çok yoğundular yazamıyorlardı, çok beğendiler. Dediler madem bunu, biz bir ortaklık kuralım sizinle, bizim çözüm ortağımız olun 'Iphone Client' konusunda. O şekilde gelişti süreç yani.
Burak Büyükdemir: Infosfer ekibi daha önce oyunlar yazmış mıydı? Hangi oyunları ve hangi animasyonları yapmıştınız? Ondan da bahsedebilirsin.
Hakan Yüksel: Bizim ekibimiz 'Pusu'yu yazdı. Tabi daha öncesinde de çalışmalar var ama onlar duyulmadı pek, en duyulan Pusu olarak bahsediyim. Pusu'dan sonra Eti Yami Mekanik İstila oyununu yaptık. Daha sonra 'Nette Hayat' diye bir projede yine geliştirme ekibi olarak bulunduk. En son ekim 2008'de Infosfer kuruldu. (Projeler için Infosfer.com'a gidebilirisiniz.)
Burak Büyükdemir: Kutu oyunlarından bu tarafa doğru bir geçiş olduğunu görüyorum. Sen nasıl görüyorsun bu oyun sektörünü?
Hakan Yüksel: Kutu oyunlarının alıcıları belli, daha çok 'hardcore' oyuncu kitlesi alıyor. Ama Facebook'un çıkışından beri ve internetin yayılmasından bu yana, kutu oyunlar çok özelleşti ve çok büyük paralar gerekiyor, kaliteli bir şey yapmak için. Kutu oyun zor iş, 3-5 kişi bir araya gelerek bir şirket kurup, Facebook'un üzerinde bir oyun yazabiliyorsunuz ama 3-5 kişi bir araya gelerek kutu oyun yapma işi yapılamıyor malesef.
Burak Büyükdemir: Maliyetleri çok yüksek ve sanırım zaman da uzuyor.
Hakan Yüksel: Bir de dağıtım kanalları çok geleneksel olduğu için, orada bir Vivendi gibi bir firma ile iletişim kurmanız lazım, onlar da çok sancılı süreçler. Bir sürü insan oyun yapıyor. Biraz zor o işler hakikaten.
Burak Büyükdemir: Ama sanırım bu sosyal oyunlar ve mobil oyunlar bu işi hızlandırdılar. Çünkü yayılma daha kolay ve internet üzerinde geliştirme de diğerine nazaran daha kısa sürede bitiyor, değil mi?
Hakan Yüksel: Kesinlikle.
Burak Büyükdemir: Mobil oyunların geleceği konusunda senin fikrin ne?
Hakan Yüksel: Ipad satışları ve Iphone satışlarından yola çıkarak şunu söyleyebilirim, bu işin geleceği tamamen mobile kayıyor.
Burak Büyükdemir: Konsol oyunlar bitti mi diyosun yani?
Hakan Yüksel: Konsol oyunlar bitti diyemem, her zaman olacak. Eskiden hiç olmayan bir şeydi mobil oyun ve mobil mecralar, şu anda yükselen değer mobil olarak görüyorum.
Burak Büyükdemir: Hakan çok teşekkürler, Infosfer'in yeni oyunlarını gelecek sene dinliyor olacağız veya Cem'den dinliyor oluruz.
Hakan Yüksel: İnşallah.
Burak Büyükdemir: Etohum Tv'deydiniz. Bir sonraki programda görüşmek üzere...