Guy Kawasaki'ye göre girişimcilerin en çok yaptığı 10 hata
Çok az insan girişimcilerin yaptığı hataları, Apple’ın eski sözcüsü, risk sermayesicisi, girişimcilik, startuplar ve şirket yürütme konusunda 13 kitap yazmış olan Guy Kawasaki’den daha iyi görür.
Bugün Silikon Vadisi’nde Startup Grind tarafından gerçekleşen 2 günlük konferansta, şu an grafik dizayn servisi Canva’nın baş sözcüsü ve Haas School of Business’ın yönetici akademik üyeleriden olan Kawasaki girişimciler tarafından yapılan 10 hatanın üzerinde durdu.
Eğer Kawasaki’yi takip ediyorsanız bu sunumu büyük ihtimalle daha önce görmüşsünüzdür. Çünkü birkaç kere bu sunumu farklı yerlerde yaptı. Her defasında sunumu biraz daha güncellediği ve yenilediği için sunumu bir yerlerde görmüş olmanız sorun değil. Bugün teknoloji girişimcileri için yeni bir gün, risk sermayecileri kesinti yaptılar ve bir zamanlar el bebek gül bebek olan startuplar değerlerinin nasıl düştüğünü gördüler.
Aslında, Startup Grind’e 3000 dışa dönük ve heyecanlı girişimci kalabalığı gelmiş olmasına rağmen, gösterinin CEO’su ve kurucusu Derek Andersen bugünün startup dünyasının savaşını çağrıştıran resmini, tırmanış kazasından kurtulmak için kolunu kesen Aoron Ralston’ı çağrıştırarak çizdi.
Evet zorluklar işin tuzu biberi. Fakat, önemli olan nokta girişimciler ne kadar az hata yaparlarsa, şimdiden başlamış olan fon bulma çıkmazından sağ çıkma olasılıkları o kadar fazla olur ve belki ilave çözümlerini ellerinde tutabilirler. İşte Kawasaki’nin girişimcilerin en çok yaptığını söylediği 10 hata ve bunları engellemek için çözümler:
1. Büyük sayıları yüzde 1 ile çarpmak
Girişimciler her zaman bir günde satılan köpek mamalarının yüzde 1’ine ulaşmanın ne kadar zor olabileceğini söylerler. Ben her gün bu cümleler üzerine kurulmuş planlar duyuyorum. Büyük hata. Yüzde 1’e ulaşmak oldukça zor. Ayrıca hiçbir yatırımcının sizin sadece yüzde 1’e ulaşmak istediğinizi duymak istediğini sanmıyorum.
Çözüm: Sıfırdan hesaplayın
Sitenizin kaç insan çekebileceğini, ne kadarlık köpek maması alabileceğinizi hesaplayın. Gerçekçi olmalısınız. Finansal tahminlerini tutturan bir şirketi henüz görmedim.
2. Çok hızlı büyümek
Bütün depoları, müşteri servislerini aynı anda kuralım. Bilin bakalım ne olacak? Sizin en önemli programlamacılarınız gemiye zamanında binmeyecekler. Ayrıca, köpekler mamayı yemeyecekler. Yani çok hızlı büyüdünüz. Bu şirketleri öldüren en yaygın hata. Yeteri kadar hızlı büyümediği için ölen hiçbir şirket görmedim.
Çözüm: Ayağınızı yorganınıza göre uzatın: Kendinizi sağlama alana kadar müşteri hizmetleri vb. iş birimlerini kurmayın. Mükemmel bir ürüne sahip olduğunuz sürece, insanlar sizin zayıf müşteri hizmetlerinizi umursamayacaklardır.
3. Ortaklıklara odaklanmak
Eğer satışlarınızı arttıracak veya masrafınızı azaltacak bir ortaklık söz konusuysa bu tamam. Fakat birçok ortaklık boş konuşmadan ibaret ve işe yaramaz.
Çözüm: Satışa odaklanın
Satış her şeyi düzenler. Satış rakamlarınız iyi olduğu zaman, yatırımcılarınız peşinizi bırakacaktır. Herkes mutlu. plaj voleybolu, bedava yemekler ve bunun gibi şeylere ihtiyacınız yok.
4. Tanıtım sunumuna odaklanmak
Tanıtım sunumuna çok odaklanan birçok girişimci PowerPoint’in oldukça etkili bir araç olduğunu düşünür. Amaç para kazanmak değil. Nihai amacınız müşteri profili yaratmak.
Çözüm: Prototipe odaklanın
Çok az insan Kickstarter’a PowerPoint dosyası koyarak fon bulma sürecini yönetiyor. Bir prototip veya demo bin PowerPoint dosyasına eş değer.
5. Çok fazla slide kullanmak
Çözüm: 10-20-30 kuralına sadık kalın
20 dakika içerisinde 10 madde anlatın. (Windows laptopa sahipseniz onu çalıştırmak için 40 dakikaya ihtiyacınız olacak.) 30 punto büyüklüğünde font kullanın. En büyük yatırımcının yaşını alın ve onu ikiye bölün. Bir gün 16 yaşındaki bir ergene sunumu yaparsanız, 8 puntoluk font kullanabilirsiniz.
İlk dakikada, ne yaptığınızı açıklayın. Kim olduğunuzu değil. Kimse bunu önemsemiyor. Eğer paraya ihtiyacınız varsa, bunun nedeni bugüne kadar başarılı olmanız değil. Birçok tanıtım sunumu gördüm. Hala ne yaptıklarını bilmiyorum. Sunumunuzu yaparken takımınızdan bahsetmeyin. Yaptıklarınızı anlatın. “ Dizaynı demokratikleştirdik böylece insanlar Photoshop almak ve haftalarca onu öğrenmek zorunda değiller.”
6. Seri bir şekilde ilerlemek
Önce para bul, sonra işe alım yap, sonra satış yap ve ardından halka açıl. Fakat hayat bu şekilde ilerlemez.
Çözüm: Hayat paraleldir.
Aynı anda para bulmak, işe alım yapmak, satmak ve destek vermeliyim. Hayat adil değil.
7. Kontrolü elde tutmak
Kontrolü elde tutmak bir yanılsamadır. Eğer şirketin yüzde 51’ini elinizde tutuyorsanız onu kontrol ediyorsunuz. Siz bir araçsınız, bir uçtan yatırımcıya giden bir araç. Onlar size verdikleri 1 doları 50 dolar yapmanızı istiyorlar.
Çözüm: Daha büyük bir pasta yapın
Yüzde 51’lik işe yaramaz bir hisseye sahip olacağınızda Apple veya Google’ın küçük bir parçasına sahip olun.
8. Korunmak için patentleri kullanmak
Ebeveynlerinizi etkileyecektir. Tanıtım sunumuzda kullanmanız gereken ideal patent sayısı bir. Fakat Google, Apple veya Microsoft’a karşı bir patent davası kazanmayacaksınız. Bunun istisnası belki biyoteknoloji olabilir, fakat genelde patentlerin sizi koruduğu söyleyemez.
Çözüm: Başarıyı koruma için kullanın
Büyümek sizi koruyacaktır.
9. Kendiniz gibileri işe almak
Eğer beyaz bir erkekseniz, beyaz bir erkeği işe alırsınız. Eğer gençseniz genç birini işe alırsınız.
Çözüm: Sizi tamamlayacak birini işe alın
Eğer çocuksanız, bir yetişkine ihtiyacınız var. Eğer erkekseniz, bir kadına ihtiyaç duyarsınız. Bir erkeğin salaklığıyla uğraşmak için iki kadın gereklidir. Sizden farklı insanları işe alın.
10. Yatırımcılarla arkadaş olmak
Sizi gerçekten sevdiklerini düşünürsünüz. Size gerçekten inandıklarını düşünürsünüz. Bu belli belirsiz bir ilişkidir. Bir amaca hizmet eden araç olduğunuzu kabullenin.
Çözüm: Beklentileri aşın
Beklentileri aştığınız sürece, bu arkadaş canlısı ve candan bir ilişki olacaktır. Online görüşme ile benzetme yapılabilir: eHarmony vs. Tinder. eHarmony’de, hoşunuza giden kişiyle eşleşir ve sonsuza kadar mutlu bir şekilde yaşarsınız. Girişimcilik ise Tinder dünyası gibidir.