Growth Hacking neden her zaman işe yaramaz?
Growth Hacking konusunda başarılı hamleler yaparak hızlı ve agresif büyüme yaşayan şirketlerden hep bahsediyoruz. Bunların karşısında da genelde daha geleneksel pazarlama yöntemleri tercih eden şirketler kıyas konusu ediliyor. Ancak bir de Growth Hacking'i deneyen ve başarısız olanlar var. Peki Growth Hacking her şirket için uygun bir yöntem değil mi?
Aslında bu konuda önemli olan noktalar geleneksel pazarlama ile benzerlik taşıyor. Çünkü her şeyin temelinde iyi bir ürün yatıyor. Eğer iyi bir ürününüz yok ise yapacağınız tüm çalışmalar günün birinde başarısız olmaya mahkum.
Dolayısıyla Growth Hacking için uygun şirket profilini çizerken bir ciro büyüklüğü, çalışan sayısından bahsetmemiz mümkün değil. Growth Hacking her aşamada gerçekleşebilir. Yeter ki ürün olgunlaşmış ve tüketicilerin karşısına çıkabilecek aşamaya gelmiş olsun.
Growth Hacking'e odaklanmadan önce ürüne odaklanmak, onu mümkün olduğunca iyi hale getirmek en önemli konulardan biri. Eğer ürün konusuna yeterince kafa patlatmadıysanız, Growth Hacking çabalarınızın da boşuna olduğunu acı yoldan öğrenmek zorunda kalabilirsiniz.
Ürün konusunda sorunsuz, olgun bir son ürün elde etmenin yanında elbette temel konuları işin başında iyi düşünmüş olmak gerekiyor. Yani bir sorunu çözen, bir ihtiyaca cevap veren ürünü geliştirmek bu işin temeli.
Growth Hacking konusunda ikinci başarısızlık sebebi ise Growth Hacker'ı bir süper kahramanan olarak görmek. Birçok şirket, agresif büyüme için Growth Hacker görevini üstlenecek birini işe almayı yeterli görüyor. Ancak Growth Hacking tek bir kişinin çabasıyla başarılı olabilecek bir süreç değil. Şirketin ürün, pazarlama, lojistik, yazılım vs. tüm departmanları bir arada çalışmak zorunda. Dolayısıyla burada doğru iletişimi sağlamak, bağları baştan sağlam kurmak önemli. Ardından tüm süreci tek başına yöneten değil ama tüm sorumlulukları kendi üzerine alan bir Growth Hacker için gerekli ortam oluşacaktır.
Son olarak elbette bir de Growth Hacking için uygun olmayan şirketler var. Örneğin uzay araçları için parçalar üreten bir şirketin Growth Hacking alanında çok da fazla hamle yapması mümkün değil. Zaten buna ihtiyaçları da yok. Onlar için geleneksel pazarlama yöntemleri daha etkili olabilir. Yani neticede gerçekten Growth Hacking'in uygun olmadığı şirket profilleri de var ve bu normal bir durum.
Her şirket için Growth Hacking farklı bir macera ve eğer başarısızlık varsa mutlaka sebepleri de ölçülebilir. Bu sebeple her zaman doğru analizleri yapmaya önem verin.
12 Aralık'ta dünyada girişimcilik alanının önemli isimleri İstanbul'da Master In Growth konferansında bir araya gelecek. Master In Growth'a kayıt yaptırmak için: Master In Growth