Growth hacker bir pazarlamacıdan fazlası mı?
Son dönemin yükselen akımlarından 'growth hacking' ile ilgili daha önce birkaç yazı kaleme almış; genel olarak konsepti ve growth hacker'ın kim olduğunu açıklamıştık.
Kulağa bir başka Silikon Vadisi jargonu gibi gelen growth hacker'lar gerçekten iş dünyasındalar ve üstelik kalıcı olacağa benziyorlar. Peki onları iş dünyasının ana çarklarından biri olan pazarlamacılardan ayıran ne? Gerçekten pazarlamacı ile growth hacker ve pazarlama ile growth hacking arasında bir fark var mı?
Growth hacker 'özünde' bir pazarlamacı, yalnızca daha farklı hedefler ve yöntemlerle çalışıyor. Yani, yukarıdaki sorunun kısa yanıtı evet; uzun yanıt ise startup'lar (girişimler) ile büyük firmalar (devler) arasındaki derin farklılıklarda saklı:
Yeni girişimler, belirsizlikleri olan organizasyonlardır. Devlerin aksine, girişimciler ana müşteri tabanını tanımayabilir ve hatta insanların ürün veya hizmetini tercih ettiğini bilmeyebilir. Özetle, girişimler bir yandan otomobili tamamlarken, diğer yandan da motoru çalıştırmaya uğraşırken; büyük firmaların uğraşı otomobilin nasıl daha hızlı gidebileceğini çözmek.
Yeni girişimler astronomik büyüme oranları hedefler ve bu hedef doğrultusunda yapılanır. Girişimler aylık bazda yüzde 20 veya daha yüksek bir oranda büyüme hedeflerken, büyük firma yıllık yüzde 5'lik bir büyüme ile tatmin olacaktır. Büyüme oranının az olması sizi şaşırtmasın; büyük firmanın pazarlama departmanı, en az yeni girişimin pazarlamacıları kadar ve hatta belki de daha fazla zorlukla karşılaşıyor. Çünkü, büyük bir firmanın pazarlamacısı "büyük bir pazar payına sahip, olgunlaşmış bir işim var. Kapasitemizi neredeyse sonuna kadar kullanıyoruz. Peki bu payı yüzde birkaç oranında artırma için ne yapmalı?" sorusunun yanıutını ararken, yeni girişim görece çok daha düşük olan payını ve gelirini nasıl 100'e katlayabileceğini düşünüyor.
Yeni girişimler, büyük firmalar gibi geniş kaynaklara ve marka değerine sahip değildir. Çoğu yeni girişim için denklem basittir: Büyük firmalara kıyasla çok daha az paranız ve marka bilinirliği ile büyümeye çalışmak. Bu da yeni girişim için birbirine paralel iki hedefi; hem potansiyel müşterileri kendinden haberdar etmeyi hem de onları yüksek bütçeler gerektirmeyen yollarla kendine bağlamayı aynı anda sürdürme zorunluluğu doğuruyor.
İşte growth hacker'lar bu ayrımları tüm kılcallarına kadar okuyan, analitik düşünen, ürün mühendisliği ile pazarlamayı bir araya getiren insanlar. Amaçları ise firmayı ihtiyaç duyulan her şekilde ileriye taşımak.
Web'de yazılan growth hacking tanımlarının büyük bir çoğunluğu gereksiz bir biçimde sınırlayıcı ve hatta çoğunluğu -istemli veya istemsiz olarak- growth hacker'ları mühendis olarak empoze ediyor. Gel gelelim, benim diyen growth hacker'ların çoğu kod yazmıyor veya 'direnç' gördüğünde bunun ne olduğunu tanıyamayacak kadar teknik bilgiye sahip oluyor. Yine birçok internet sitesi, growth hacker'ları marjinal fikirli pazarlamacılar olarak tanımlayıp, viral reklamlardan örnekler veriyor fakat bu tanım da doğru değil.
Aslına bakarsanız, growth hacking yeni bir yöntem değil; sadece ismi yeni. Tıpkı bulut bilişim gibi. Ana amaç ise gerektiğinde arka yolları da kullanarak sıçramalar gerçekleştirmek. Google'ın arama algoritmasının (SEO) nasıl çalıştığını anlayan ve bunu firmalar için kullanan ilk kişi, saygı duyulası bir growth hacker. Amazon'un efsanevi A/B testi de growth hacking kategorisine giren bir diğer uygulama olarak öne çıkıyor. LinkedIn'in e-posta hesaplarını içe aktarma oyunu da takdire şayan doğrusu; kullanıcı tüm iş kontaklarına LinkedIn üzerinden ulaşabilirken, sosyal ağ da kayıtlı olmayan e-postaları bir bir davet ediyor.
Growth hacking tabiri, 2010 yılında Sean Ellis tarafından ortaya atıldı. Peki bu joker görevindeki insanlara neden growth hacker deniyor? Growth büyümek demek. Hacker ise farklı düşünebilen ve sorunları çözmek için ilginç ve bir o kadar da işlevsel yöntemler geliştirebilen kişiyi tanımlıyor.
Sonuç olarak, pazarlamacı ürün veya hizmeti pazarlayıp para kazandırmayı hedeflerken, growth hacker yalnızca para değil, şirketin ihtiyaç duyduğu herhangi bir şeyi elde etmek için kolları sıvar. Growth hacker'lar analitik düşünebilmelerinin yanı sıra bir hayli yaratıcı da olmak zorundalar.
12 Aralık'ta dünyada girişimcilik alanının önemli isimleri İstanbul'da Master In Growth konferansında bir araya gelecek. Master In Growth'a kayıt yaptırmak için: Master In Growth