Grooveshark dijital müziğin anahtarını hak sahiplerini gözetenlere teslim etti
10 yıl gibi uzun bir süredir kullanıcılarına favori şarkılarını dinleme ve paylaşma olanağı sunan Grooveshark kapandı ve yaptığı açıklama dijital müzik endüstrisinin evriminin tanımı gibiydi.
Telif haklarına sahip olmadığı şarkıları da kullanıcılarına sunan Grooveshark, veda mesajında iş modeline dair pişmanlığını dile getirdi ve plak şirketleriyle yaptığı anlaşma sonucunda faaliyetini durdurduğunu belirtti. Grooveshark, kullanıcılarına Spotify, Deezer ve Beats Music gibi hak sahiplerini gözeten servisleri kullanmalarını tavsiye etti.
Grooveshark, davalık olduğu dev plak şirketleriyle yaptığı anlaşma sonucunda, operasyonunu durdurmanın yanı sıra, sunucularındaki tüm verileri sildi, patentlerinden telif haklarına kadar tüm fikri mülkiyetlerinden vazgeçti.
Geçtiğimiz hafta görülen davada, juri Grooveshark'ın telif hakkına sahip olmaksızın yayınladığı her şarkı için 150 bin dolar cezaya çarptırılmasını istedi ki, platform 5000 civarı şarkının haklarını ihlal ediyordu.
Yüzlerce milyon dolar zararı göze almak istemeyen ve veda mesajında iyi müziği insanlara ulaştırmak için çalışan müzisyenlere ve onlara destek olan müzik endüstrisine saygı duyulması gerektiğini belirten Grooveshark, dijital müziğin anahtarını Spotify, Deezer, Beats Music ve iTunes gibi hak sahiplerini gözeten servislere teslim etti.
Ve dijitalde korsan müzik dönemi tamamen kapanmış oldu...
Grooveshark'ın çöküşü, Startup Turkey Challenge 2015'in üçüncüsü Cubic.fm'in zeki iş modelini bir kez daha takdir etmemizi sağladı. Cubic.fm kendi sunucusunda hiçbir müzik barındırmıyor, kullanıcıların istedikleri şarkıları 'kendisi üzerinden' istedikleri servislerden dinlemelerine olanak tanıyor.