Girişmici nasıl motive olur?
Girişimcilik zor bir oyundur ve kesinlikle zorluklara dayanamayan kişilerin üstesinden gelebileceği bir şey değildir. Girişimcilik çoğu zaman para kazanmak olarak algılanır. Oysa sadece para kazanmak değildir. Tabi ki para kazanmadan olmaz ama paradan önemli olan zorluklarla başa çıkabilmektir.
Peki bu kadar zor olan girişimcilikte başarılı olan insanların motivasyonları neler oluyor? Nasıl oluyor da motivasyonlarını her zaman ve her zorlukta koruyabiliyorlar?
Tutku
Bir girişimcinin projesini gerçekleştirmesi için risk alması gerekir. Risk almak, bir şeyi ya da girişimcisinin projesine inanmasıyla doğru orantılıdır. İnanmak yanında tutkuyu da getirir. Tutku ile girişiminize bağlıysanız o zaman yolun yarısını almışsınız demektir. Aynı zaman çalışanlarınızın da sizinle aynı şekilde işe tutkuyla bağlı olması başarınızı ve motivasyonunuzu arttırır.
Bir seminere gittiğiniz zaman dinlediğiniz konuşmacıların nasıl tutku ile işlerini anlattıklarına şahit olacaksınız. Bir şirketin başarısı sıkı çalışma ve sahibinin azim ile doğru orantılıdır. Tutku enerjisi tüm dünyada başarılı olur.
Yani kesinlikle tutku, girişimcilikte insanları tahrik eden anahtar bir motivasyon faktörüdür.
Özgüven
Özgüven, girişimcilikle olmazsa olmaz faktörlerin başında gelir. Bazı çalışanlar vardır, en büyük sorunları bile neredeyse kendisi çözümler. Bu kişiler aslında özgüveni yüksek olan kişilerdir. Girişimci kişilerin olduğu kadar yanlarında çalıştırdıkları kişilerin de öz güven içinde olması gerekir. Çünkü girişimci kişiler yaratıcı kişilerdir. Onlarından yaratıcılıklarını bölmemek gerekir. Bunun için birçok sorunu kendi halledebilen çalışanlarla birlikte çalışması motivasyonunun daha da artmasını sağlayacaktır.
Başarı duygusu
Bazılarımız için, toplumda fark yaratan girişimde çalışmak " başarı duygusunu" tattırır. Çalışanlarınızın yatmadan önce "başarı duygusu" ile yatağa girmesi çok önemlidir. Çalışanların, kendilerini başarılı görmeleri ve başarılı bir şirketin parçası olmaları onların da sizinde performansınızı olumlu etkileyecektir.
Kişisel Gelişim
Şirketinizde çalışan kişilerin de gerçek anlamda sizin gibi olmaları gerekir. Günlük çalışma hayatında karşılaştıkları sorunların üstesinden gelememeleri halinde sorunun daha da büyümesine neden olabilirler.
İşinizi büyütmek istiyor ve çalışanlarınızın başarılı olmasını istiyorsanız, onların zayıf yönlerini bilin ve geliştirmek için üzerinde çalışın. Çalışanlarınızın kişisel gelişimlerini arttırın.
Kontrol duyusu
Bir şeyler üzerinde kontrol duyusunun bulunması girişimcilerin ortak noktalarından biridir. Girişimcilerin çoğunun, patron olduklarında kontrol mekanizması daha da güçleniyor. Çalışanlara da bu duygunun verilmesi gerekir. Böylece çalışanların yaptıkları işe sahip çıkmaları kuvvetlenir.