Girişimlerde takım motivasyonunu arttırmak
Bu yazı Evrim Karahan tarafından yazılmıştır
Bir Girişimin Asıl Sermayesi Takımın Motivasyonudur!
Bir girişimin başarılı olması, takımın motivasyonu ile doğru orantılıdır. Harika fikirlerin, motivasyonu düşük bir takımla hak ettiği bulması mümkün değildir. Bu yüzden girişimcilerin en büyük sorumluluklarından biri, takımını sürekli dinamik ve motive tutmak olacaktır. Girişim şirketinde çalışmaya karar veren bir kişinin motivasyonu alacağı maaşın ne kadar yüksek olduğu değildir. Halihazırda büyük bir kuruluşta çok daha yüksek bir meblağ ile çalışabilecekken bir girişim şirketinde çalışmanın farklı bir motivasyon ve inanç gerektirdiğini bilmek gerekir.
Herkese bir birey olarak davranılması
Yaptığınız teşvikler tüm takımı aynı anda ve aynı düzeyde motive etmeye yetmez. Her bir takım üyesinin farklı ihtiyaçları olduğunu bilin ve saygı duyun. Onlarla empati kurun, her bir personeli ayrı ayrı anladığınızı ve ilgilendiğinizi gösterin. Örneğin bazı nedenlerden dolayı o haftayı zor geçirdiğini ve duygusal bir dönemde olduğunu düşündüğünüz çalışanınıza Cuma öğleden sonra izin vermek, ertesi hafta personelinizin daha motive bir şekilde çalışmasını sağlayabilir. Bir girişim sahibi olarak siz çalışanlarınızı tek tek tanır, problemlerini ve gereksinimlerini bilirseniz onlar için en büyük motivasyon kaynağı olursunuz.
Başarılı işlerden ve katkıda bulunanlardan övgü ile söz edilmesi
Takımdan birisi ya da birileri iyi bir iş çıkardığında herkesin içinde bundan övgü ile söz edilmesi motive edicidir. Düzenli geri bildirim ve cesaretlendirme takım içinde pozitif bir etki yaratır. Dolayısı ile bu etki işinize yansır. Burada samimi olmak oldukça önemlidir. Çalışanlarınızın sizde pozitif etki bırakan yönlerini gözlemleyin. Bu, basit bir sunumun başarılı hazırlanması da olabilir, çok daha karmaşık bir işin üstesinden gelmek de.
Şirketlerden bazıları 6 ayda bir çalışanları ile değerlendirme toplantısı yapar. Bu tarz toplantılar yapmak, çalışanlarınızla birebir konuşmak ve onları cesaretlendirmek için iyi bir fırsattır. Takımınızdan geri bildirimler almak, ihtiyaçlarını tekrar gözden geçirmek ve akıllarına takılan konuları netleştirmek için değerlendirme toplantılarını şirket işleyiş prensiplerinden biri halene getirebilirsiniz.
Örnek bir lider olmak
Üretken bir takım, üretken bir lidere ihtiyaç duyar. Şirketin en üstünde olan siz, şirket markasının ve şirketin etik değerlerinin vücut bulmuş halisiniz. Çalışanlarınız için, en az onlar kadar bu işe enerji harcamanız önemlidir. Eğer işten kaçmak için cumayı iple çekiyorsanız, bu davranışınız tüm takıma yansıyacaktır. İyi bir lider, takımına davranışları ile, konuşması ile doğru bir rol-model olmalıdır. Yeni bir zorlukla karşılaştığınızda heyecan duyun, girişiminize ne kadar inandığınızı, işinizi ne kadar sevdiğinizi tüm takıma gösterin. İş ile ilgili pozitif ve enerjik olmak, bir salgın gibi tüm ekibinize yayılacaktır.
İnsanları dinlenmeleri için cesaretlendirmek
Çalışanlarınız sizde iyi bir imaj bırakmak için izne çıkmak istemiyor olabilir. Fakat her bir bireyin kendi potansiyelini yakalayabilmesi için dinlenmeye ihtiyacı vardır. Tatile çıkmamış her bir personelinizi izin kullanması için cesaretlendirin. Bu yaklaşım çalışanlarınızın dinlenmesini sağlamanın yanı sıra, onların sağlığını ve iyiliğini düşündüğünüzü, onları gerçekten önemsediğinizi gösterecektir.
Bazı şirketler çalışanlarını hem motive etmek hem de iletişim yeteneklerini arttırmak için kişisel gelişim günleri düzenlemektedir. Bu tip etkinlikler takımın özgüveninin artmasını, sosyal yeteneklerinin gelişmesini sağlar. Aynı zamanda güçlü bir motivasyon kaynağıdır.
Takım moralini arttırmak için etkinlikler düzenlemek
Büyük kuruluşlar çalışanlarının motivasyonunu arttırmak için çalışanlarını tatile göndermek, ofise meyve ikram etmek gibi aktiviteler planlar. Bu tip aktiviteler, bir şirketin çalışanları için oldukça motive edicidir. Girişim şirketi olarak büyük bütçeli organizasyonlar düzenleyemeyebilirsiniz fakat iyi planlanmış bir etkinlik ölçeği küçük de olsa motive edici olabilir. Örneğin çalışanlarınızla mangal partisi yapmak, bowling turnuvası düzenlemek gibi küçük ama motivasyonu arttırıcı etkinlikler gerçekleştirebilirsiniz. Önemli olan takım ruhunu hep canlı ve dinamik tutmaktır. Çalışanlar arasındaki ilişkiler kuvvetlendikçe, takımın gücü ve motivasyonu artar.
Aidiyet kazandırmak
İşe yeni başlamış bir personel bilgilendirilmeye ve rehberliğe ihtiyaç duyar. Fakat aracı bir kere yola soktuktan sonra kendi başına ilerlemesine izin vermek gerekir. Takımınızı inisiyatif alması konusunda cesaretlendirin, inisiyatif alanları tebrik edin. Dışarıdan çok fazla müdahale olmadan kendi başlarına çalışmalarına izin verin. Bu davranış, çalışanlarınıza, onlara güvendiğinizi hissettirir ve onları motive eder. Takımınızın kendi başına çalışmasına izin vermek, kendine olan güvenlerini arttırır, onlara işi farklı yönlerden değerlendirme ve yeni bir bakış açısı ile şirket içi inovasyona katkıda bulunma fırsatı verir.
Suçlamalardan kaçınmak
İşler bazen beklediğiniz gibi sonuçlanmayabilir. Beklenmedik durumlarla karşılaştığınızda takımınızı suçlamayın. Bu sonuca yol açan sebepleri analiz edin ve sorunun kökenine inin. Her yanlışta gözünüz suçlayacak birini ararsa, şirket içi üretkenliği, motivasyonu ve yenilikçi yaklaşımı öldürürsünüz. Sorunların kökenine inin ve gerçek nedenleri açığa çıkarın. Her bir sorun aynı zamanda işe alım sürecinizi gözden geçirme fırsatıdır. Kim bilir belki de mülakatlarda doğru soruları sormadığınız için bir sorunla karşı karşıyasınız?
İletişim tüm kapıları açar
Çalışanlarınızla iletişim halinde olmak, onların fikirlerini dikkate almak oldukça motive edicidir. Bir çalışan fikirleri dikkate alındığında önemsendiğini ve şirkette önemli bir yeri olduğunu hisseder. Bir yönetici olarak kolayca sorulardan kaçabilir, iletişimi sınırlandırabilirsiniz. Fakat çalışanlarınıza karşı dürüst olmak, onları bilgilendirmek ve iletişim kurmak; onların kendilerini şirkete ait hissetmelerini sağlar. Takımınızla haftada en az bir defa bir araya gelerek şirketin başarılı ve başarısız giden işlerinin üstünden geçin. Finansal problemlerle karşı karşıya olsanız dahi saklamayın. Size inanan motive olmuş bir takım böyle bir sürecin dahi üstesinden gelmenizi sağlayacaktır. Açık bir politika izlemek, çalışanlarınızı dinlemek; onlara güven duyduğunuzu, önem verdiğinizi gösterecek ve takım içi morali yükseltecektir.
İş saatlerinde esneklik
Yöneticiler şirket içerisinde belirli bir standart oluşturmak ister. Bu standartları oluştururken çalışanlarınızın da bir özel hayatı olduğunun, işleri ile özel hayatlarını dengelemeleri gerektiğinin farkında olun. Şirket giriş-çıkış saatleri konusunda esnek davranın. Çocuklarını okuldan alması gereken, bir yakını hastalanan ya da başka bir kişisel sebeple işe geç gelen personelinize katı davranmayın, baskı yapmayın. Onları 10 dakika daha erken gelmeleri için zorladığınız her durum size motivasyon kaybı ve kalitesiz iş olarak geri dönecektir. Esnek çalışma yöntemlerini destekleyin. Çalışanlarınıza sorumluluklarını yerine getirdiği sürece nereden ya da kaç saat çalıştıklarının önemli olmadığını anlatmak oldukça motive edici bir yöntemdir. Zaten size ve girişiminize inanan motive olmuş bir takım işten ve iş yerinden kaçmak için bahane aramayacaktır.
Kaynaklar:
Görsel: