Girişimcinin Sosyal Yaşamı
Bir girişimci kendi şirketi ile ilgili hayal kurarken genelde her şey için bolca zamanının olacağını düşünür. Hele ki bir işte çalışıyorsanız, tatile gidebilmek için patronunuzdan izin almanız gerekiyorsa ve yıllık izninizden sadece birkaç gün kaldıysa ortadaki tek sorun her gün mesai harcamak zorunda olduğunuz sıkıcı işinizmiş gibi görünür. Oysa ki kendi işinizin sahibi olsanız arkadaşlarınızla daha çok görüşecek, istediğiniz zaman tatile gidecek, dilediğiniz kadar ailenize ve kendinize vakit ayırabileceksinizdir. Gerçek şu ki kendi işinizin patronu olduğunuzda yetişmeniz gereken toplantılar, bağlamanız gereken müşteriler, biriken mailler ve sosyal hayatınızın trafiğinde kayboluverirsiniz.
Hayatın hiçbir alanında yüzde yüz bulunmak diye bir şey yoktur. Kendinizi tamamen işinize ya da tamamen ailenize adayamazsınız. Her ikisinden de keyif almak ve bu karmaşadan başarı ile çıkmak istiyorsanız bir şekilde bu yoğunluğu dengelemeniz gerekir.
Kendinizle baş başa kalmak için zaman ayırın.
Ortaklarınız, toplantılarınız ve aileniz tüm zamanınızı alıyor olabilir, yine de günün belli bir kısmında kendinizle baş başa kalmalısınız. Zihnini dinlendirmek ve işlerini daha sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için her insanın bir süre yalnız kalmaya ihtiyacı vardır. İhtiyaç duyulan süre kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar 15 dakikada kendini yenilerken bazılarının 1-1,5 saate ihtiyacı olabilir. Sabahları yarım saat daha erken kalkarak yürüyüşe çıkabilir ya da meditasyon yapabilirsiniz. Stresli bir günün ardından kendinizi telefondan ve bilgisayarınızdan uzaklaştırıp yarım saat hiçbir işi düşünmeden köşenize çekilip kitap okuyabilirsiniz. Unutmayın önemli olan gerçekleştirdiğiniz faaliyetin ne olduğu değil, zihninizi daha sakin bir duruma getirmek için zaman ayırmanızdır.
Kişisel bir ajandanız olsun.
Hayatınızı daha dengeli yaşamak istiyorsanız mutlaka bir kişisel ajanda oluşturmalısınız. Hafta içi ajandanızda sadece işinizle ilgili maddeleri tutuyor ve özel hayatınızla ilgili sorumlukları tamamen hafta sonuna bırakıyorsanız, tüm tatil günleriniz bir süre sonra sıkıcı fakat yapılması gereken rutin işlerle dolacaktır. Bu yüzden hafta içi gününüzü planlarken kişisel işlerinize de yer ayırın. Evde yapılması gereken bir tamir işini hafta sonuna bırakmak, üstüne üstlük bunu o gün geldiğinde isteksiz yapıyor olmak hem size hem eşinize bir tartışma konusu olarak dönebilir :) Hayatı dengeli ve kaliteli yaşamak istiyorsanız yalnızca şirketinizin sorumluluklarını değil özel hayatınızın gerekliliklerini de ertelememelisiniz. Aynı şekilde rutin işleri hafta içine dağıtmak, önemli bir proje üzerinde çalışırken size kimsenin rahatsız etmeyeceği, başka işlerle bölünmeyecek mükemmel bir zaman olarak da dönecektir.
Sınırlarınızı belirleyin.
Bir girişimciyseniz siz nereye giderseniz gidin işinizi de sizinle birlikte taşıma eğilimindesinizdir. Her saniye maillerinizi kontrol etmek sağlıklı bir alışkanlık değildir. İşinizi sürekli eve taşıyor olmak, bir süre sonra işinizle özel yaşantınızın birbirine girmesine ve arada hiçbir sınır olmamasına sebep olacaktır. Bu problemin üstesinden gelmek için bir takım sınırlar belirlemek durumundasınız. Örneğin eve iş getirecekseniz bunu belli bir zaman kısıtlaması altında yapabilirsiniz. İki saat belirlediyseniz, iş 2 saatte bitmediyse de önemli değil, bu sınırı aşmayın. Planlamayı iş ve özel yaşantınıza bakarak özelleştirebilirsiniz. Önemli olan işin hangi noktada bittiğini, özel hayatınızın nerede başladığını net bir şekilde belirlemektir. Girişimci olabilirsiniz ama robot da değilsiniz! Her insanın dinlenmeye ve deşarj olmaya ihtiyacı vardır. Harika işler yapmak ve özel hayatınızdaki kaliteyi sürdürmek için sınırlarınızı belirleyin.
Kaynak