Girişimcilikte Takım Kimyasının Önemi
Bu yazı Evrim Karahan tarafından yazılmıştır.
Güçlü bir takım başarılı girişimlerin temelini oluşturur. Bir girişimci iyi bir iş fikri bularak yola çıkar, fikrin işe dönüşmesi için ilk gerekli olan nitelikleri belirler ve takımını kurar. Dışarıdan bakıldığında takım kurmak çok kolay görünebilir: Yapılacak her iş için en yetenekli, en deneyimli insanları bul, işe al ve şirketin için harikalar yaratmasını bekle. Eğer bir takım kurmak o kadar kolay olsaydı girişimlerin yaklaşık %90’ı ilk üç yılında başarısızlığa uğramazdı. Girişim şirketlerinde başarısızlık oranının bu kadar yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri ise doğru insan kaynağının bir araya getirilememesidir, diğer bir deyişle doğru takımın kurulamamış olmasıdır.
Dengenin Kurulması Şirketin çekirdek ekibi, gerek deneyimi gerekse yetenekleri ile sizi tamamlamalıdır. Diğer bir deyişle takımınızın yetenekleri ve deneyimleri birbirini dengeleyici nitelikle olmalıdır.
Bir takım oluşturmaya başlamanın en iyi yolu öncelikle kendinizin güçlü ve zayıf yanlarını bilmekten geçer. Kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, sizi tamamlayacak ekibin niteliklerine de o kadar hızlı karar verebilirsiniz. Eğer stratejik yönünüz kuvvetli ise şirketin CEO’su olmayı tercih edebilirsiniz, bu durumda şirket yönetiminde size yardımcı olacak kişinin taktiksel becerilerinin sizden daha iyi olması gerekir.
Birini işe almak, kendinizi bir işten kovmak anlamına gelir. Alanında uzman olan birini işe aldığınızda, yaptığı işe müdahale etmeyin. Sonuçta o alanda kendinizden daha iyi birini işe aldığınızı unutmayın.
Takım ruhu Takımda istediğiniz motivasyonu ve enerjiyi yakalamanız için “Benim Fikrim” demek yerine “Bizim Fikrimiz” düşüncesini taşımalısınız. Fikri siz bulmuş olabilirsiniz, bu fikir göz bebeğiniz olabilir ama bir takım olmak için öncelikle sizin bu fikri sahiplenmiş olmanız gerekir. Takımın bu girişime olan inancı ve bağlılığı, şirketi benimsemesinden ve sahiplenmesinden geçer. Her durumda “Bizim fikrimiz”, “Beraber başardık”, “Bu takım beraberken her şeyin üstesinden gelir” düşüncesini aşılamalısınız.
Aynı şekilde birlikte vakit geçirmekten keyif alacağınız kişileri işe almalısınız. Girişim şirketi, uzun çalışma saatlerini de beraberinde getirir. İş dışında bir şeyler paylaşabilen bir takım oluşturabilmek şirkete olan bağlılığı arttırır ve yoğun çalışma saatlerini daha eğlenceli hale getirir.
Yakın dostlarınızla iş kurmalı mısınız? En yakın arkadaşınızla ya da ailenizden biri ile iş kurmak harika olabilir, fakat riskli yanlarını göz ardı etmemek gerekir. Herhangi bir işe girmeden önce profesyonel hayatta birbirinizin çalışma alışkanlıklarını, hedeflerini ve bağlılığını bilecek kadar zaman geçirmiş olmalısınız. Başarının her biriniz için ne anlama geldiğini açıkça konuşmanız gerekir. Birlikte iyi vakit geçirmek, birlikte uyum içinde çalışabilmek anlamına gelmez. Ortak kararlar alabilmek, bir sorun olduğunda ya da farklı görüşlerde olduğunuzda uzlaşabilmek önemlidir. Nihayetinde işler kötüye giderse sadece işinizi değil, arkadaşlığınızı da kaybedebilirsiniz.
Takım kurarken kimlerden tavsiye alabilirsiniz? Eğer güçlü bir takım kurmak istiyorsanız çevrenizde size yardımcı olabilecek kişilerden tavsiyeler alabilirsiniz. Melek yatırımcılardan, risk sermayesinden, daha önce bu süreçleri deneyimlemiş girişimcilerden ve iş adamlarından tavsiyeler alabilirsiniz. Bu kişiler, doğru insanlarla iletişim kurmanız ve takımınız için doğru kişileri bulmanız konusunda size rehberlik edebilir. Yönetim kadronuzun nasıl şekillenmesi gerektiği konusunda karar almanıza yardımcı olabilir.
Liderlik özelliği Kurumsal bir şirket deneyimi, bir girişim şirketini başarılı bir şekilde yönetebilmek için gerekli değildir, hatta bazı vakalarda zarar bile verebilir. Yazının başında da belirttiğim gibi, girişiminiz için iyi liderler bulmak şirket içerisindeki denge ve derinliğin oluşturulması ile ilgilidir. Bu yüzden takımınızı kurarken liderlik vasfını arıyorsanız kurumsal deneyimi olan kişilerden ziyade daha öncesinde girişim şirketi kurmuş, yönetmiş kişilerle iletişim kurmalısınız.
Girişimcilik tecrübesi olan bir kişi, yeni kurulan şirketinizin ne kadar yoğun çalışma gerektirdiğini, nasıl fedakârlıklarla başarılı olunacağını daha iyi bilir. Aynı şekilde bir girişim şirketinin, kurumsal firmalara benzer altyapıya ve desteğe sahip olmadığının farkındadır.
Nelere odaklanmalısınız? Başarılı bir takım kurmak, doğru beceriler ve deneyimleri bir araya getirmenin yanı sıra doğru zamanda personel almayı gerektirir.
Girişimin daha en başında liderlik özelliği olan insanlar aranmalıdır. Bir girişim, aynı ruha ve yüksek motivasyona sahip takım üyeleri ile başarılı olabilir. Şirketin potansiyel CEO’su olarak siz her bir takım üyesini tek tek motive etmek ve yönlendirmek için gerekli zamana sahip olmayacaksınız. Alanında deneyimli insanlarla çalışmak size ürününüzü geliştirme ve pazar araştırmasına yönlenme fırsatı verir. Aynı şekilde deneyimli bir ekip, size deneyimsiz kişileri işe alma fırsatı da tanır. Çünkü onları yetiştirme kabiliyetine sahip, lider ruhlu bir çekirdek kadroya sahip olmuş olacaksınız.
Normal koşullarda bir şirketin finans, insan kaynakları, satış gibi departmanlara ihtiyacı vardır. Fakat işinizi geliştirirken temel ihtiyacınız olmayan bu departmanlara erken yatırım yapmak gereksiz para kaybı olacaktır. Nitekim girişimci olarak ilk etapta rahatlıkla harcayabileceğiniz nakit akışına sahip olmayacaksınız. Bu yüzden şirketinizi kurarken her fonksiyonu hemen edinmeye çalışmayın. Gerek duyduğunuzda bu alanlar için dış kaynak kullanabilir ya da part time eleman alabilirsiniz. Bu yaklaşım işiniz için gerçekten gerekli kaynaklara odaklanmanızı sağlayacaktır.
Takım içinde gerekli yetenekleri bir araya getirip denge ve bağlılığı sağladığınız zaman girişiminizi başarıya taşıyacak şirket kültürünü oluşturmuş olacaksınız. Unutmayın ki sahip olduğunuz takım, en büyük rekabet avantajınızdır. Ürünler ve pazarlar değişebilir fakat gerçekten iyi bir takım, her durumda başarıya giden yolu bulur.
Kaynaklar: