Girişimcilikte 5 Yaygın Hata
Girişimcilik, içinde bir çok zorluğu ve güzelliği aynı anda barındıran bir yolculuk. Bu yolculuğun daha çok güzel taraflarını deneyimleyebilmek için biraz gözümüzün açık olması gerekiyor. Yanlış bir hamle, yanlış bir ortak veya hatalı biz sözleşme bir anda her şeyi uçuruma sürükleyebiliyor. Bu kadar adanmış bir halde çıkılan bu yolculuğu zehir etmemek adına dikkat edilmesi gereken 5 olası hatayı derledik.
Yanlış Ortak Seçimi
İş ve "aşkı" birbirine karıştırmayın! En iyi arkadaşınızla iş yapma fikri başta büyüleyici gelebilir. Zaten çok iyi anlaşıyorsunuz ve bir daha hiç ayrılmayacaksınız... Ancak işler pek de bu şekilde ilerlemeyebiliyor. Arkadaşınız, işiniz ile ilgili sizinle aynı heyecanı paylaşsa bile aynı bilgiye sahip olmayabilir. Ortaklık yapınızdaki dengeyi sadece işle ilgili duyulan heyecana göre değil, iş yeteneklerini ve bilgilerini de birlikte düşünerek kurmalısınız.
Pazar Görüşünüzü Kaybetmek
Pazar ne kadar büyükse işler de o kadar çok olur. Ortalamalar kuralını dikkate alırsak, bu, o kadar da yanlış bir varsayım değil. Ancak herkesi memnun etmeye kalkarsanız sonunda her şeyi kaybedebilirsiniz. Eğer sunduğunuz ürün çok genelleşmiş ve herkese hitap etmeye başladıysa, bunu bir tehlike işareti olarak algılamak yanlış sayılmaz. Ürününüz ile ilgili kişisel ihtiyaç hissi ortadan kalkmış ve kullanıcılarınız çoktan başka bir ürüne yönlenmiş olabilir.
Nakit Akış Sorunu
Girişim yolculuğunuzun herhangi bir zaman diliminde yaşadığınız parasızlığı ciddi bir işaret olarak değerlendirmek en doğrusu olacaktır. Bu sorun anlık olabileceği gibi, finansal geleceğiniz ile ilgili de size ipucu verebilir. Başarılı bir girişimci kötü günler için de daima tedbirli olan ve bütçelemeyi iyi yapabilendir.
Müşteriler ile Teması Yitirmek
Özellikle girişimin ilk zamanlarında müşteriler ile teması yitirmek kaçınılmaz bir son hazırlayabilir. Müşteri geri bildirimine en çok önem verilmesi gereken zaman yolun başıdır. Hangi hamlenin doğru, hangisinin yanlış olduğuna müşteri geri bildirimlerine göre karar vermek, satışa yönelik yapılan en doğru karar olacaktır.
Duygular ile Karar Vermek
Duygular tabi ki ticaretin başı çeken faktörlerinden biridir. İşiniz ile ilgili duyduğunuz tutku ve hırs, girişimdeki en büyük itici güçtür. Ancak duygulara fazla kapılmak, işletme körlüğüne ve etrafta olan değişimi kaçırmaya neden olabilir. Bir fikre sıkıca bağlanabildiğiniz gibi aynı kolaylıkta bırakabilmek de girişimciliğin gereklerindendir.