Girişimcilik Yaz Kampı gerçekleşti
Özyeğin Üniversitesi'yle beraber Haziran ayında başlattığımız Girişimcilik Yaz Kampının bu ay sonuna geldik. Mayıs ayında 30 öğrenciye yakın katılımcının seçilmesiyle 3 ay boyunca tüm öğrenci arkadaşlarla beraber yeni ekonomi girişimciliği konusunda sınıf çalışmaları, staj ve şirketleri yerinde görme şansımız oldu.
Dr. Haluk Elçi girişimcilik yaz kampına katılanlara finansa giriş ve iş planı konusunda bir tam gün süren eğitimde bilgiler verdi. Google'dan Gizem Yücel Adwords ve online reklamcılık konusunu, SEM'den Cem Özkaynak SEO ve Anaylitics'i anlattılar. Ahi & Taygün avukatlık ofisinden Av. M. Gökhan Ahi ve çalışma arkadaşları internet hukuku konusunu işlediler. Aynı gün muhasebe konusu Cevherler Mali Müşavirlik tarafından anlatıldı. Girişimcilik Fabrikası Yöneticisi İhsan Elgin 20 - 21 Temmuz'da 2 gün boyunca iş modelleme konusunu arkadaşlarla paylaştı.
Yaz Kampı boyunca Google Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Ari Keşişoglu, Nokta Medya kurucu ortağı ve CEO'su Tümay Asena, Intel Capital'dan Barış Aksoy ve Hüsnü Özyeğin'in konuk olduğu etohum toplantılarına tüm öğrencilerimiz katıldılar. Bunların yanı sıra Etohum Garaj'da kampa özel olarak Webrazzi.com'un kurucusu Arda Kutsal gelişmeler konusunda bilgiler verdi.
Türkiye'de belki ilki düzenlenmiş olan internet şirketleri turunu Markafoni.com, Yemeksepeti.com, Ebebek.com ve Mynet.com'a yaptık. Tüm ziyaret ettiğimiz şirket yöneticileri ve çalışanları yaz kampına katılan öğrencilerimize iş modelleri çalışma metodları ve operasyonları konusunda ayrıntılı bilgiler verdiler. İnternet şirketi turları videolarına aşağıdaki linklerden ulaşıp seyredebilirsiniz.
22 Temmuz 2011, Cuma, Markafoni.com şirket turu
26 Temmuz 2011, Salı, Yemeksepeti.com şirket turu
26 Temmuz 2011, Salı, Ebebek.com şirket turu
22 Temmuz 2011, Cuma, Mynet.com şirket turu
Ders ve internet şirketleri turları dışında kampa katılan öğrenciler sporx, girişim fabrikası, indirdik, reklamz, grupfoni, mynet, tart, bilyoner ve diğer internet şirketlerinde staj yaptılar ve yapıyorlar. Bir kısım arkadaşlarımız iş teklifleri alarak bu staj yaptıkları internet şirketlerinde çalışmaya başladılar. Gelecekteki girşimcilik serüvenleri için tecrübe kazanmaya başladılar.
Kampın son gününde kendi iş fikri olan arkadaşların sunumlarını dinleme fırsatımız oldu. İş fikirlerini yine kampa katılan arkadaşları sorularıyla değerlendirdiler. Böylece ilk sunum tecrübesini kazanmış oldular.
Kamp süresince toplantıların bir çoğunu pozitiftv.com canlı yayınladı. Bunun yanı sıra internet şirket gezilerini videoya çekerek katılmayanların bu tecrübeleri seyretmelerine olanak sağladı.
Yaz kampına katılan arkadaşlarımızdan bazılarının üç aylık girişimcilik eğitim konusundaki fikirleri:
Blogunda etohum - özü yaz kampı konusunda yazdığı yazısı. Etohum kampı 16 ağustos buluşması ile sonlandı. Türkiye’de daha önce yapılmamış bir organizasyonla katılımcılarına internet sektörü hakkında bir çok eğitim veren etohum’da katılımcılar bir çok konu hakkında bilgi birikimi ve network kazandı. Bunun yanında Türkiye’de girişimci olmanın tüm gerekliliklerini enine boyuna öğrendi. Kamp boyunca kendi alanında bir çok uzmana soru sorma şansını yakalayan katılımcılar microsoft,yemeksepeti,markafoni,mynet,e-bebek gibi alanlarındaki lider firmaları da kendi ofislerinde ziyaret edip burdaki işleyişi ve havayı tatma imkanına da sahip oldu.
Peki etohum bize ne kattı?
Bana göre etohum kampın bize en güzel öğrettiği konu soru sormayı öğrenmemizi sağlaması oldu. Kamp süresince kendi alanında uzmanlara sorular sorma şansına eriştik. Türkiye’deki bir çok genç girişimcinin hatası olan şey nasıl soru soracağını bilmemesi olarak hep gözüme çarpıyordu(buna kendim de dahil). Kamp süresince eleştirirken doz bilmek, karşındaki organizasyonun ne olduğunu,ne kadar büyük bir iş başardığını bilmeden, düşünmeden kibirli bir biçimde soru sormanın ne bize bir şey katacağı ne de karşımızdakine saygısızlık olacağını bilmeden sorular sorup durduk ve sonunda bir özeleştiri yapma şansına eriştik. Gerek pozitif.tv tarafından yapılan çekimlerde kendimizi izleme şansına sahip olarak gerekse Burak hocanın herkese kibarca anlatmaya çalıştığı şeyi kampın son günü de olsa anladık. Eleştiride yapıcı olmayı ve konu hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olmadan eleştirmeye kalkmanın yanlış olduğunu gördük ve kendimizi bu konuda geliştirdik.
En çok da Türkiye’de Burak hocanın deyimiyle kıçımızın donacağı denize cesurca girmeyi öğrendik. Bu kampda emeği geçen herkese ne kadar teşekkür etsek azdır. Kampa katılan arkadaşlarıma ve kendime baktığımda Türk internetine genç ve dinamik 25-30 girişimcinin daha katıldığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Önümüzdeki bir kaç sene içerisinde Türk internetinin çok daha iyi noktalarda olacağını ve buna etohum kamp katılımcılarının da ciddi katkıda bulunacağını kestirmek güç değil.
Türk internetinde yeni bir dönem başlıyor
Bu yaz galiba eğitim hayatımda ki en güzel fırsatları yakaladığım yaz dönemim oldu. Herkes tatil yaparken eğitim ve staj yapmak biraz fedakarlıktır. Etohum' a macera ile başlamış oldum. Bu arada Etohum' dan bahsedeyim kısa bir şekilde; Türkiye' deki internet girişimcilerine yatırım bulan bir platformdur ve ilk defa üniversiteli genç girişimcileri yaz kampına seçip eğitim ve staj hakkı tanıyordu bunun kurucusu yaygınlaşmasını sağlayan Sayın Burak Büyükdemir bence Türkiye' de girişimciliği insanlara sevdirmede en önemli insanlardan birisidir.
Kampın İlk eğitimi olarak dünyada çok önemli finans şirketlerinde çalışmış (NASA Robotics) Dr.Haluk Elçi' den İnternet sektöründe finansla ilgili bilgiler edindik sonraki eğitimler biraz işin teknik kısmı ile ilgiliydi. Bazı Panellere de katıldık bunlardan biri Hüsnü Özyeğin hiç unutulmayacak tecrübelerini dinledik. Bir diğer Toplantı Arda Kutsal ile yaptığımız sohbet eşliğinde bir toplantıydı İnternettin Paparazisi olan Webrazzi.com' un kurucusu sektörün nasıl değiştiğini anlatıyordu. Kampın en güzel etkinlikleri şüphesiz şirket gezileriydi Gezdiğim şirketleri genelde Türkiye' nin internet sektörünün atar damarlarıydı isimlerini vermek gerekirse; Mynet, Markafoni, Yemeksepeti ve Hepsiburada vb. bu şirketlerin içindeki atmosferi hiçbir geleneksel şirkette bulamazsınız. Oradaki çalışanların tutumları, konuşması ve bilgileri insanı etkiliyordu.
Bunlardan sonra Staj kısmı başlamıştı ve ben 2 stajı birden yapma kararı aldım. Gittigidiyor.com' a bağlı olan İndirdik.com'da Google Arama Motoru Pazarlaması alanında zaten bilgim vardı orda staj yapmak için gittim ama orada çalışmaya başladım. Ayrıca Türkiye' nin en büyük Networking Advertising şirketlerinden ReklamZ' de staj yapmaya başladım ve diğer zamanlarımda kendi projem için çalışıyordum yani normal okul' da geçirilen zaman ile kıyasladığınız zaman bir yaz tatilin ne kadar yoğun geçirilir? Bence bundan daha fazla olamaz. Tabi arada İstanbul' da gezmediğimiz günler olmadı değil.
Benim yeni üniversiteye gelecek olan arkadaşlara tavsiyem ilk seneden tatil aylarınızı iş öğrenmeye ayırın bu staj olabilir yada bir yerlerde çalışmak olabilir ama kesinlikle boş geçirmeyin derim.
Etohum yaz kampına katılarak, üçüncü kişilerden duyduğumuz başarı hikayelerine bizzat uygulayan kişilerden dinleme fırsatı buldum. Bunların nasıl yapılacağına dair önemli dersler aldım, not ettim, paylaştım.
İnternette girişimci olmak, yatırımcı bulmak, başarı hikayeleri yaratmanın bizim yaşlarımızda gerçekleştiğini, fikirleri ertelemenin yanlış olacağını öğrendim. Girişimcinin ihtiyacı olan "özgüven" konusunda da kampın çok katkısı olduğunu düşünüyorum.
Şu anda kendimi Etohum okulunda sadece hazırlık sınıfını geçmiş biri olarak görüyorum. Bu süreç daha da hızlanarak devam edecek. Sizi ve arkadaşlarımı "ya şöyle bir fikir var" diye çok rahatsız edeceğim.
Bugün, tanıştığım, çeşitli konularda tartıştığım arkadaşlarla yeni bir jenerasyonun öncüleri olacağımıza inanıyorum.
Programı organize eden size ve benim gibi şehir dışından gelen kişilere her türlü desteği, misafirperverliği gösteren Özyeğin Üniversitesi'ne teşekkür ediyorum.
Böyle bir kamp düzenlediğiniz için ve bize böyle bir imkan sunduğunuz için öncelikle size teşekkür ederim. Kampın bize kazandırdıklarını saymakla bitmez. Burada kısa bir özet geçmek gerekirse;
Networküm inanılmaz genişledi ve genişlemeye devam ediyor. Bu enim gördüğüm en önemli kazanımlarımdan bir tanesi.
Bir internet sitesinin işleme aşamalarını görmek için staj yaptım. Bu benim iş hayatımdaki önemli bir tecrübe oldu.
Bir girişimi hayata geçirmek için neler yapılması gerektiğini öğrendim.
Paranın ve fikrin aslında çokta önemli olmadığını önemli olanın kişiye yapılan yatırımın olduğunu öğrendim.
Yatırımcıların nelere dikkat ettiğini öğrendim.
Kampta sadece girişimcilik değil sosyal hayatımızında gelişmesini sağladık.
Şirket turlarında hem güzel şeyler öğrendik hemde güzel vakit geçirdik.
Başarı hikayeleri dinledik gazımızı aldık :)
Peki bundan sonraki etohum kampında neler olmalı ? Kampta da dile getirdiğim gibi ;
Etohum kampına katılan arkadaşlarla güzel bir fikri hayata geçirmek.Tam zamanlı olarak üzerinde çalışmak.
Etohumu yaygınlaştırmak için üniversite kulüpleriyle işbirliği yapmak.
Girişimlerin çapını büyütmek için fonu büyültmek.
En büyük arzum artık Türkiyeden de başarılı global girişimlerin çıkması. Girişimcilik Kültürünün yaygınlaştırılması.
Sefa Arslan: Etohum yaz kampı pek çok genç girişimcinin mutlaka katılmayı isteyeceği bir kamp. Kampın ilk katılımcıları olarak açıkçası kendimizi şanslı sayıyoruz. Kamp boyunca gerek gelen konuşmacılar gerek yaptığımız işler olsun pek çoğumuz bilmediğimiz pek çok konu hakkında bilgi sahibi olduk. Nereden başlaması gerektiğini bilmeyen girişimciler için büyük bir fırsat.
Kamp süresince aldığımız eğitimler sayesinde bakış açımız öncekinden daha farklı bir hal aldı. Kafamızdaki fikirlere daha sağlıklı, daha gerçekçi bakabilir duruma geldik. Aklımıza gelen her muhteşem iş fikrinin aslında bazen o kadar da muhteşem olamayacağını gördük. Rakip kelimesini yalnızca piyasadaki diğer şirketler olarak algılamaktan kurtulduk. İşimizle alakalı her bir objenin de bazen bize rakip olur konuma geldiğini öğrendik. Kısacası bir iş fikrini hayata geçirmeden önce fikir üzerinde düşünmeyi; fikrin bir ağrı kesici mi yoksa bir ilaç mı olduğu sorusunu cevaplamamız gerektiğini öğrendik. Tüm bunların yanında kendimiz gibi girişimci arkadaşlar ile güzel arkadaşlıklar edindik. Sırf bu sebep bile Etohum yaz kampını anlamlı kılmaya yeterlidir.
Çağlar Araz: Bu yıl düzenlenen e-tohum yaz kampı sonuna geldik, organizasyonun içeriği bakımından çoğu katılımcı adına daha önceden yaşatılmamışbir simülasyon ortaya kondu, verilen derslerde internet girişimlerinin nasıl bir seyir tuttuğu daha iyi kavrandı, görüşülen profesyonellerin bu sektöre yaklaşımlarının nasıl olduğu görüldü ve çoğu zaman da nereden başlamak gerek, bu işin bir sonu var mı sorularına cevaplar bu kampta da arandı, her zaman da aranır hani.
Bundan sonra neler olacak sorusuna gelince, E-tohum’un son gününde yapılan sunumlarda katılımcıların ne kadar ilerlediği gözlemlendi. Kamp süreci içerisinde fikirlerini daha sabit alanlara taşıyanlar, fikirlerini değiştirenler veya bambaşka insanlarla tanışıp yepyeni alanlarda iş yapmaya başlayacak olanlar ortaya çıktı. E-tohum’daki bir çok girişimci staj yaptıkları birbirinden değerli şirkette ve ders aldıkları kişilerden kazandıkları deneyimlerle sektöre yepyeni adımlar atmanın yolunu keşfettiler ve gelecekte de keşfediyor olacaklar
Yaz kampına katılın ya da katılmayın, davet edilin ya da edilmeyin, gerçekten bu işi yapmak istiyorsanız önce kendinizi sabitleyin ve E-tohum’u takip edin çünkü o sizi takip ediyor ve size açık büfeden yararlanabilmeniz için her türlü bilgiyi sağlıyor.
Tuna Dipçin: Yaz aylarının bitmesinin, bu sefer benim için farklı bir anlamı da var. 2 aydan uzun bir süre önce, benim de büyük bir istek ve hevesle katıldığım etohum Girişimcilik Yaz Kampı’nın bitişi. Bu süreç içerisinde yazdığım yazılara, aldığım notlara baktığımda ya da hafızamda biraz gerilere gittiğmde “ne kadar çok şey öğrenmişim.” cümlesini rahatlıkla kurabiliyorum.
Bugüne kadar kısa kesilmiş, çok detayına girilmemiş bir şekilde öğrenmiş olduğum Google hizmetlerini bilgi dağarcığıma ekledim. SEO, Analytics, AdWords ve online reklamcılık. Sonrasında, Türkiye’de oturmamış olsa da, Internet hukukunu ve muhasebe işlemlerini öğrendik. İş modelleri ve gelişmiş ülkelerde bir girişimin kurulduğu andan borsada halka açılana kadar geçirdiği süreçleri gördük, hepimizin korkulu rüyası olan “iş planı”nı yaladık yuttuk.
Bunlarla yetinirsem bu organizasyonun altına elini koymuş olan Burak Büyükdemir’e büyük haksızlık etmiş olurum. Yaptığımız şirket gezileri ve stajların hepimiz için geleceğimizi görme fırsatı yarattığını düşünüyorum. Markafoni, Mynet, Yemeksepeti ve Ebebek’e yaptığımız geziler bunun bir kısmı. Bu firmaların en yetkili ağızlarından aldığımız bilgiler derslerin neredeyse birer özeti oldu. Ayrıca, bu firmalardaki tanışıklıklarımız da bizim için asla yabana atılamaz. Bunun dışında, ben ve kampa katılan neredeyse bütün arkadaşlarım, çeşitli Internet firmalarında ve girişimlerde staj yaptık. Ben Türkiye’deki en yeni şirketlerden biri olan, fakat aynı zamanda kendi pazarını domine ettiğini söylemekten kaçınmayacağım Grupfoni’de pazarlama stajı yaparak, “gerçek dünya”ya girdim ve bir Internet şirketinin ne işler başarabildiğini içeriden gördüm. Diğer arkadaşlarım da İndirdik.com, ReklamZ, Girişim Fabrikası, SporX.com ve hatırlamadığım birçok firmada çalıştılar, çalışıyorlar.
Madalyonun diğer yüzü ise, belki diğerlerinden daha önemlsi , Kamp’ta kurduğum arkadaşlıkların geleceğimi de şekillendireceğini düşünüyor olmam. Tamamı üniversite öğrencisi olan, özenle seçilmiş ve girişimcilik ruhu barındıran 20’ye yakın yeni arkadaşım oldu. Hepsi başarılılar ve hepsinin Türkiye’deki Internet sektörünü yerinden oynatma potansiyeli var. Hiçbirimizin de bu bağı koparmaya niyeti yok. Hatta belki de aralarından gelecekteki bir ortağım çıkacak. Belli mi olur?
Her ne kadar yaz okulu ile birlikte götürmüş olsam da, etohum Kampı’nda yer aldıktan sonra ufkumun genişlediğine ve kendime bir katma değer kattığıma inanıyorum.
İnsan geçmişine baktığında “Bu da, benim için bir dönüm noktası olmuş. İyi ki bunu yapmışım.” der ya, sanırım ben de dönüp baktığımda, etohum Özü Girişimcilik Yaz Kampı’nın başvurularının son akşamında, tesadüfen etohum.com’a girdiğim ve başvurduğum an için bunu söyleyeceğim.
Erman Taylan: Öncelikle Tart'ta Test Muh olarak full-time başladığımın bilgisini paylaşayım. ;)
Yaz Kampı benim için beklentilerimin katbekat üzerinde geçti. Sizinle ve kampın diğer üyeleriyle tanışmam & beraber vakit geçirmem çok memnun etti beni. Kampta verilen eğitimlerle birlikte kendimi 2-3 girişimi olan, farklı farklı senaryolarla batmış&çıkmış bir girişimci gibi hissediyorum. ;)
Tekrar herşey için çok teşekkürler.
Kaan Çalışkan: İlk eTohum yaz kampı duyurusunu gördüğümde çok heveslenmiştim ve başvurları yaptıktan ardındanda ilk ön tanışma toplantısını geçtikten sonra bize en geç 1 hafta içinde geri dönüş yapılacağı söylenmişti. Tam 1 hafta geçtiği zaman artık herhalde başvurum kabul edilmedi derken, kampa kabul edildiğim mailini aldım ve o andaki duygum çok güzeldi :)
Türkiyede girişimcilik, yatırım, internet şirketleri ekosistemi nin çok büyük olmadığı yadsınamaz bir gerçek ama kesinlikle çok büyük bir potansiyele sahip. Bizde Burak hoca ve etohum yaz kampı sayesinde bu ekosisteme dahil olduk. Bu ekosistemin tepesindekilerle tanışma ve onlara sorular sorma fırsatlarını yakaladık. Birçok değerli kişiden altın değerinde dersler aldık. Belkide en önemli katkısı bizi direk etohum yaz kampı ekosisteme dahil etti. Herkes çalışmak, kendini geliştirmek istediği alanda ki bir şirkette staja başladı. Bende bu kapsamda Türkiye nin lider sosyal oyun şirketlerinden biri olan Gamester'da staja başladım ve hala devam etmekteyim.
Bir diğer önemli noktada etohum yaz kampının girişimci ruhlu insanları bir araya getirip onları kaynaştırması, kamp dahilindeki herkes değişik konu ve alanlarda farklı heyecanlara sahip ve girişimci ruhlar taşıyorlar. Böyle bir topluluğun bir araya gelmesiyle çok güzel fikir alışverişleri, tavsiyeler ve en önemlisi girişimci heyecanlarının paylaşılması oluyor.
Etohum Yaz kampı çerçevesinde bize ders verenlere, özel olarak Burak Hocama ayrı ayrı teşekkür ediyorum, herşey çok güzeldi .)
Oğuz Şafak: Hayatımın en verimli 3 ayının ardından Etohum Girişimcilik kampı bitti. Kampın bitişi bize biraz hüzün yaşatırken, geriye dönüp neler kazandığımızı görmek ve bu kazandıklarımızla gelecekte imza atacağımız başarıları düşünmek fazlasıyla heyecanlandırıyor.
Bu 3 aylık kamp sürecinde Dr. Haluk Elçi’den İş Planı, Gizem Yücel’den Adwords ve Online Pazarlama, Cem Özkaynak’tan SEO ve Analytics, Av. Gökhan Ahi’den İnternet Hukuku, Cevherler Mali Müşavirlik’ten Muhasebe ve Girişim Fabrikası Koordinatörü İhsan Engin’den İş Modelleme konularında çok önemli şeyler öğrendik. Bu eğitimlerin yanında Grupfoni gibi henüz 1 yıl önce kurulup pazarının lideri olan bir şirkette çalışma fırsatı bulmam ve Mynet, Markafoni, Yemeksepeti ve E-bebek gibi Türk İnternet sektörünü bizzat kuran şirketlerin ofislerine gidip en yetkili ağızdan hikayelerini dinlemek benim için paha biçilemez bir deneyim oldu.
Tüm bu güzel şeylerin yanında belkide en önemli kazanımım, Türk İnternet Sektörünün Maestrosu Burak Büyükdemir Hocam ve yakın gelecekte başarılarıyla kendilerini sektöre kabul ettireceklerinden emin olduğum 20 kadar arkadaşımla kurduğumuz dostluk oldu.
Bize girişimcilik hayatımızın dönüm noktası olacak bu kampı organize ettikleri için sevgili Burak Büyükdemir ve İhsan Engin Bey’e ne kadar teşekkür etsek azdır. Eğitimlere gelip bilgi ve tecrübelerini bizlere aktaran tüm Etohum eğitimcilerine, tüm kamp boyunca bizden desteğini esirgemeyen Özyeğin Üniversitesine ve hayatımız boyunca iletişimimizi sürmek niyetinde olduğumuz tüm kamp katılımcısı arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler.
Özyeğin Üniversitesiyle beraber ilkini düzenlediğimiz bu kampa destek veren tüm kuruluşlara, şirketlere ve tüm öğrencilerimize teşekkür ederim. Gelecek yıllar için küçük bir tohum daha atmış olduk.