Girişimcilik üzerine
Bu yazı Umut Akyol tarafından yazılmıştır.
Geçtiğimiz aylarda üçüncü işimizden de başarılı şekilde çıkış yaptık. Hepsinde kardeşim Şafak Akyol’la ortaktık. Aşağıda girişimcilik sürecindeki birkaç tecrübemi paylaşacağım. Bu paylaşımlar kısa kısa, birbirinden bağımsız hızlı düşünceler. İşin doğası gereği bizim yaşadıklarımızla ilgili şeyler.
Saat 12:12 Sendromu
Ekran başında çok vakit geçirdiğimi bu şekilde anlamıştım. O kadar çok vakit geçiriyordum ki, gün içinde birden fazla kez saatin ve dakikanın birbiriyle aynı olduğunu farkediyordum.
Özellikle benim gibi işin yazılım ve teknik tarafında da yer alıyorsunuz, bu hatayı daha sık yapabilirsiniz. Öte yandan ekran başında çok vakit geçirmek yerine insanlarla tanışmak, bağlantılar kurmak gerekiyor.
Bu sendromdan kurtulmak için Keith Ferrazzi’nin “Asla Yalnız Yeme” adlı kitabını önerebilirim. Eğer kitabı beğenirseniz bana da bir yemek ısmarlamayı ihmal etmeyin.
Ekip
Petarkadas.com’u 2005’te kurduk.
Evcil hayvanlar için bir sosyal ağ. Şu anda 220 binden fazla üyesi var, ayda bir milyondan fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor, kullanıcıları aşık kullanıcılar.
Birkaç ay önce Cikolatasepeti.com, Petburada.com gibi sitelerin sahibi Özgür Gür tarafından satın alındı. Şu anda eskisinden de hızla büyümeye devam ediyor.
Petarkadas.com’da yönetilmesi gereken milyonlarca forum, yüzbinlerce üye, binlerce grup var. Bu iş için tamamen gönüllü şekilde çalışan 10-15 kişilik bir ekip söz konusu. Bu ekibin Petarkadas.com’a maliyeti sıfır. Para talep etmeden çalışanlar fikri ilk bakışta sıradışı gelse de Wikipedia gibi birçok yapı bu şekilde çalışıyor.
Petarkadas.com için konuşursak ekibimiz bizim Petarkadas.com’daki reklamlardan para kazandığımızı biliyordu, öte yandan kendileri bundan bir pay istemiyordu.
Bunu gerçekleştirmek için insanları iyi bir amaç için çalıştığınızı ve onların da bu amacın bir parçası olabileceğini göstermeniz gerekiyor. Ekipteki en yetenekli kişileri bu şekilde yanınızda tutabiliyorsunuz.
Örnek vermek gerekirse Petarkadas.com’da sokak hayvanlarına yuva bulduğumuz PETBUL isimli bir bölümümüz var. Bu bölümde 10 binden fazla evsiz hayvan yuva buldu ve halen bulmaya devam ediyor.
Fiyat/Pazar
Gaxxi’yi 2006’da kurduk.
Gaxxi’yle kolay ve hızlı şekilde uzman görünümlü bir blog açabiliyordunuz. Kullananlar, inceleyenler çok iyi bulurdu. Bence sadece iyi değildi, harikaydı. Çok kolaydı, hızlıydı, açtığınız blog arama sonuçlarında çok başarılıydı, sunucu/veritabanı yönetimi teknik olarak çok başarılıydı.
Fiyatlandırmada üç seçenek vardı.
Blogger gibi tamamen bedava, Wordpress gibi bedava, ama fazlası ücretli, Typepad gibi tamamen ücretli.
Biz tamamen ücretli seçeneğini seçtik.
Şimdi o yıllar için tamamen yanlış bir fiyatlandırma olduğunu görebiliyoruz. Ücretli yapmak yerine yapmamız gereken şey şuydu;
Kullanması bedava, ama fazladan özellikler için ücretli. Yine tamamen bedava yapıp trafik üzerinden para kazanmayı da deneyebilirdik. İster bedavalı ister tamamen bedava bir fiyatlandırma Gaxxi’yi Blogcu gibi çok kullanılan bir site yapabilirdi. Bu fiyatlandırma hatasının NK’da milyon dolara malolan bir hata olduğunu düşünüyorum.
Rakipler
Gaxxi’nin ilk çıktığı zamanlarda Blogcu’da yeni yeni güçleniyordu. Blogcu, başarılı girişimci Devrim Demirel tarafından kurulmuştu. Kendisi Beriltech’in de sahibidir.
Blogcu kurulduktan kısa bir süre sonra çok fazla büyüdü ve daha sonra Nokta A.Ş. tarafından milyon dolar küsur bir rakama satın alındı.
Devrim’le benim attığım bir maille konuşmaya başlamıştık. Gaxxi’den bahsetmiştim. Bir süre sonra Blogcu’nun ana sayfasından Gaxxi’ye desteklediklerimiz gibi bir başlık altında bağlantı vermişti. Ben de çok sevinmiş ve kendisine teşekkür etmiştim. İlerleyen zamanda Blogcu’nun yazılım ve veritabanı yapısının yenilenmesinde birlikte çalışmıştık. Karşılıklı olarak iyi bir iletişimimiz oldu, halen var. Zaten işin sonunda Gaxxi 2010’da Beriltech tarafından satın alındı.
Öte yandan, burada o zamanlar farkedemediğim şöyle bir şey düşünüyorum.
Blogcu ve Gaxxi aslında birbirlerine rakip iki işti. Gaxxi, bedava hizmet verdiği anda doğrudan Blogcu rakibi oluyordu. Aslında işin doğası gereği de rakip işlere sahip olduğunuz bir kişiden işinizle ilgili bir alanda iyi bir şeyler beklememelisiniz. Kişisel şeylerden değil, tamamen işle ilgili şeylerden bahsediyorum.
Bu olayı değerlendirirken bizim Gaxxi’yi kurduğumuz zamanlarda şirketini taze kurmuş ve iş hayatına atılmış yeni girişimciler olduğumuzu unutmamalısınız.
Alan Adı Seçimi
Nedirnedemek.com’u 2008’de kurduk.
İnsanların arama motorlarında arama yaparken anlamını bilmedikleri kelimelerin sonuna “nedir” ve “ne demek” sorularını getirdiğini farketmiştik. Kısa zamanda bir sözlük geliştirdik. Gerçekten de arama sonuçlarında çok başarılıydı. Kısa zamanda her ay bir buçuk milyon kişi tarafından kullanılmaya başlandı.
Nedirnedemek.com’u 2012’de sattık. Şu anda ayda üç milyon kişi tarafından kullanılan çok başarılı bir site. Daha sonradan alan adlarında “nedir” veya “ne demek” geçen onlarca site açıldı. Ancak ilk olmak ve hızlı ilerlemek çok önemliydi.
Nedirnedemek.com alan adı benim için alan adına yapılan 10 liralık bir yatırımın nasıl 10 bin kat kazandırabileceğini gösteren sağlam bir kanıttır.
Öte yandan isim/alan adı seçimi konusunda tek bir doğru yok, sonuçta çıkış yaptığımız diğer işlerin isimleri Gaxxi ve Petarkadaş’tı. Gaxxi’nin bilinen hiçbir anlamı yok, Petarkadaş’sa yarısı İngilizce yarısı Türkçe bir isim.
~~~
Vaktinizi ayırdınız, teşekkür ederim.
Sorularınız olursa bana Twitter hesabımdan http://www.twitter.com/umutakyol veya yeni işim http://www.menuburada.com adresinden ulaşabilirsiniz.