Girişimcilik önerileri hangi yaklaşımlar ile ilgilidir?
Farklı kelimeler kullansalar bile, başarılı girişimcilerin hepsi hedeflerine ulaşmalarına ve başarılı olmalarına yardım eden bir girişimci zihniyetinden bahsederler. Genel olarak bu zihniyet ögelerinden bazıları – fırsatı farketme, risk alabilme, yaratıcılık ve yenilik, geleceğe odaklanma, insiyatif alabilme, eleştirel düşünme, iş birliği yapabilme ve problem çözme – başarılı girişimcilerin macerasında rol oynamıştır.
Her ne kadar bu ögeler harika olsalar da, hala sadece konseptten ibarettirler. Girişimci zihniyeti öğretilebilir, öğrenilebilir; bu konseptler ve somut aksiyonlar arasında ilişkiler kurarak pratik yapılabilir. Bu konseptlerle yaklaşımlar arasında bağ kurmanın, girişimci olmaya, teoriden pratiğe geçmeye ve nereye doğru gidiyorsanız bu yolda size yardımcı olacağı biraz şüpheli.
Öte yandan, yazarlar ve konuşmacılar genellikle daha farklı bir yaklaşıma sahipler. Onlar, girişimcilik konseptlerinden tavsiyeye kaymış durumdalar. Dolayısıyla, diğer şekilde kurulan bağlantıyı kanıtlamanın - tavsiyelerle, vurgulanan girişimcilik konseptlerinin arasında ilişki kurmak - ilginç olacağını düşünülebilir.
Bu bağlamda 4 girişimciye, diğer girişimcilere ne tavsiyeler verebileceklerini sorulmuş. Onların neler söylediklerini, önerilerinin girişimci zihniyetinin spesifik kısımları ile nasıl bağlantılı olduğunu yazının geri kalan kısmında bulabilirsiniz.
Ammad Khan
Khan, San Francisco’daki bir uygulama geliştirme şirketi olan Citrusbits’in Kurucusu’dur. Girişimcilere, “Teknolojide, kurallar ve araçlar çok hızlı değişir, bu zorlu bir görevdir. Fakat değişebilmeli ve değişimi inşaa etmelisiniz. Ümit edin. Biz gerçekleştirelim. İster akıllı telefon uygulaması veya koşu ayakkabısı, ister teknolojiler, modalar ve değişimler üretin; sakın ürününüzün veya kendinizin raydan çıkmasına izin vermeyin.” şeklinde girişimcilere öğüt veriyor.
Değişime açık olmak ve onu ümit etmek, girişimci zihniyetinin esnekliğinin en önemli noktasıdır. Ek olarak bu tavsiye, süreklilik ve geleceğe odaklanma ile ilgilidir.
Katy Lynch
Lynch, Ulusal TechWeek Konferansları’nın CEO’su ve kendi haklı davasında başarılı bir girişimci. ‘Kavgacı olun’ şeklinde öğüt veriyor kendisi. “En iyi girişimciler ‘bunu yapabilirim’ anlayışına sahip olanlar, ellerini taşın altına koymaktan kaçınmayan ve limitli kaynaklarla her şeyi yapmaya çalışanlardır.”
Benim bu öğütten çıkardıklarım: Elini taşın altına koymak ve çabalamak, düşünce yapımızın insiyatif alma ve kendi kendine yön verme özellikleri ile alakalıdır. Sınırlı kaynaklarla bir şeyler başarmanın yaratıcılık ve problem çözme yetenekleriyle alakalı olduğunu da söyleyebilirsiniz.
Mike Harriett
Harriet, Re:Ming Recover’ın Kurucu Ortağı’dır; temas sporları yapan sporcular ve beyin sağlığı ile ilgili konular üzerinde sağlık uzmanlarıyla çalışmaktadır. Peki Harriet’in tavsiyesi nedir? “Her zaman alanlarında uzman kişilerle çalışın. Eğer bir girişimciyseniz, yaptıklarınız için bir nedene sahip olmalısınız.”
Görünürde bu hassas tavsiye, öğrenmek ve bilginin peşinden koşmak ile alakalıdır. Fakat gerçekte Harriett’ in tavsiyesi, risk yönetimi ve hedef belirleme - girişimci yaklaşımın iki önemli noktası - üzerine kurulmuştur.
Girişimciler riski ölçer ve onu kabul ederler. Bu risk ölçümü kısmı, uzman tavsiyesi aramaya yol açar: Düşüncem işe yarayacak mı? Veya bunu başka şekilde yapamaz mıyız? Bir şeyi neden yaptığınızdan emin olduğunuz sürece bu sizin yolunuzda kalmanızı sağlayacak – ileriye bakarak ve gelecek hedeflerinize doğru ilerleyerek.
Wade Floyd
Floyd, bir girişimci. Atletlere, koçlara ve ailelere profesyonel öneriler veren CoachTube’un Kurucusu’dur. Floyd, “İnsanların neye ihtiyacı olduğuna veya ne istediklerine, bunların karşılanıp karşılanmadığına dikkat edin. Eğer karşılanmamışsa, bu hizmeti sağlamak için bir yol bulun, bu var olan bir şeyi iyileştirmek veya sunulduğu şekli değiştirmek demek olsa bile.” tavsiyesini veriyor.
Floyd’un önerisi klasik fırsatı görebilme yetisi ile alakalıdır - güncel olarak sunulmayan bir ürünü dizayn etmek ve hizmete sunmak için her zaman gözünü açık tutmak -. Bu arada Floyd, koçluk yapmıyor. Ama o koçların dinleyicileriyle daha iyi ilişkiler kurması gerektiği gereksinimini gördü ve bunu sunuyor.
Genel olarak, ne yaptığınıza bakmak ve hangi ana yaklaşımları takip ettiğinizi kendinize sormak güzel bir alışkanlıktır. Bu tabii ki yaptığınız her şeyin bu yaklaşımlardan bir tanesiyle alakalı olması gerektiği anlamına gelmez. Ama düzenli olarak yaptıklarınızı bu ana yaklaşımlarla ilişkilendirebilirseniz, yaptığınız işin yönetimsel veya görev odaklı bir iş yerine, girişimci bakış açısıyla yapılıyor olma olasılığı fazladır.
Aynı zamanda, girişimciler olarak ne kadar çok bu yaklaşımları sesli bir şekilde tartışırsak; okullar, öğretmenler ve ailelerin, bu konseptin genç insanlara öğretilebilir olduğunu ve gelecekleri için bunların ne kadar önemli olduğunu o kadar çok fark edebileceklerdir.