Girişimcilik Hakkında Okuldan Öğrenemeyeceğiniz 7 Gerçek
1. Gerçek parayla nasıl çalışırsınız?
Okullarda finans yönetimine monopoly gibidir. Kağıt üzerinde parayı harcamak ve yönetmek oldukça kolay görünür. Oysa gerçek para girişimciler için oldukça büyük bir strestir. Ortaya büyük bir para koyar, ileride size yavaş yavaş geri dönmesini beklersiniz. Yatırımcılar şirketinize para yatırdığında durum daha da karmaşık bir hal alır. Kendi cebinizden harcamanın zor olduğunu düşünüyorsanız bir de başkasının parasını harcamayı deneyin! Şirketinizin kar etmesi gerektiğini anlayana kadar para harcamak kolay görünebilir. Fakat başkalarının nefesini ensenizde hissederken hızlı bir geri dönüş almaya çalışmak giderek zorlaşır. Gerçek paraya monopoly parası gibi bakmak işi doğru yönetebilmenin tek yoludur. Fakat olay paraya hiç değeri yokmuş gibi davranmak değil, para harcamanın en iyi yol olduğuna karar verildiğinde artık stres yapmamaktır.
2. Nasıl network yapılır?
Birileriyle bir partide tanışıp konuşmak networking değildir. Okuldan birkaç çocukla konuşmak önemli ya da güçlü insanlarla konuşmakla aynı şey değildir. Bir networking etkinliğine katıldığınızda kimse gelip kendini size tanıtmayacak. Tanışmak istediğiniz kişilerin yanına gidip konuşmayı doğru noktaya taşımak sizin işiniz. Kendilerinin önemli olduğuna inanan insanlar birileriyle konuşurken çok çabuk sıkılabilir ve birileriyle tanışmak için çok hevesli olmayabilirler. Bu yüzden önemli insanların dikkatini çekmek ve onları sıkmadan konuşmak için kendinizi geliştirmelisiniz. Maalesef bunu okul koridorlarında öğrenmek mümkün değildir.
3. Çalışanlarınızla nasıl uzlaşırsınız?
Teoriler harika zihin egzersizleridir. Fakat onları pratiğe dökmek tamamen farklı bir hikayedir. İnsan yönetimi gerçek dünya deneyimi gerektirmektedir. Farklı karakterleri, kişilikleri ve insanların saçmalıklarını yönetmeyi okuldan öğrenemezsiniz. İnsanlarla nasıl çalışılacağı, anlaşılacağı ya da nasıl yönlendirileceği öğrenilmesi gereken bir ihtiyaçtır. Fakat iyi bir çalışanı motive etmek, çalışanları eğitmek ve sizinle çalışmaları gerektiğine ikna etmek bir profesörden alabileceğiniz bir ders değildir. Yönetim bir sanattır. Sanat öğrenilebilir ama asla öğretilemez.
4. Para harcamak mı kestirmeden gitmek mi?
Bir derse gidersiniz. Proje olarak bir iş kurmanız gerekmektedir. Size belli bir bütçe verilir ve bir iş planı şekillendirmeye başlarsınız. Fakat gerçek dünyada hayatta kalmak ya da değişikliklere adapte olmak için iş planı yetersiz hatta bazen kullanışsız hale gelir. Beklenmedik harcamalar ortaya çıkabilir. Söz verdiğiniz tarihe ürünü yetiştiremeyebilirsiniz. Geciken gönderimler başınıza iş açabilir ve karşılığında ödeme alamayabilirsiniz. Tüm bu sürprizlerle başa çıkmak girişimciliğin eğlencesidir. Asla bütçenizden fazla kısamazsınız ve asla tamamen gereksiz bir harcama yapamazsınız. Doğru zamanda doğru kararı vermek ve işleri rayına sokmak zaman alır. Akıllıca davrananlar iş tamamlanana kadar yetecek bir bütçe planlaması yapar. Okulda her şey siyah ve beyazken gerçek hayatta bolca gri alan vardır.
5. Nasıl pazarlık edilir?
Pazarlık önemli bir yetenektir. Parayı yönetmeye çalışırken göreceksiniz ki her insan kendisi için en iyisini ister. Bazı istekler mantıklı olabilir, bazıları olmayabilir. Ama çoğu zaman uzlaşılacak bir orta nokta vardır. Uzlaşılacak bir nokta gözükmezken bu noktaya nasıl ulaşacağını bilmek bir girişimcinin en değerli yeteneğidir.
6. Kiminle iş yapılmaz?
Girişimcilikte öğrenilecek en önemli derslerden birisi kiminle iş yapılmayacağını bilmektir. İnsanların karakterlerini doğru yargılayabilmek sizi baş ağrısından ve milyonlar kaybetmekten korur. En kötü insanlar en ideal iş ortağını oynar. Ortadaki anlaşma ne kadar büyükse tehlike de o kadar büyüktür. Dünya farklı karakterlerde insanlarla dolu ve maalesef aralarında kötü olanları da var. Bu yüzden ne zaman yanlış masaya oturmak üzere olduğunuzu anlamak için yeteneklerinizi geliştirmelisiniz.
7. Hatalarla nasıl uzlaşılır?
Okullar öğrencileri başarılı olmak üzerine yetiştirir. Ne yazık ki başarısız olacaksınız. Başarısızlık girişimci olmanın gerekli bir parçasıdır. Zaferleriniz olacak fakat kayıplarınız da olacak. Bu kayıplar size en çok can acıtan ve en çok öğreten dersleri verecek. Başarısız olmak egoyu törpüler ve bundan kaçış yoktur. Başarısızlıklarınızla anlaşmanın bir yolunu bulmalı, kendinizi yeniden ayağa kalkıp koşmak için ikna etmelisiniz. Başarı dayanıklılık için her şeyden daha fazla gereklidir. Hata yapmak insana kendini kötü hissettirir ama hata yapmadan başarılı olamazsınız.
Kaynak: