Girişimcilik denince neden akla ilk olarak internet geliyor?
Girişimcilik, aklınıza gelen bir iş fikrinin hayata geçirilmesi ve bunun üzerine profesyonel olarak yoğunlaşılmasıdır. Günümüzde girişimcilik denince akla öncelikle İnternet girişimciliği geliyor. Bunun nedeni ise şu an ki popüler başarılı girişimcilerin hepsinin online olması. Nevzat Aydın'lı Yemeksepeti, Sina Afra'lı Markafoni, Mark Zuckerberg'lü Facebook, Hakan Baş'lı Lidyana... gibi örnekleri sıralandırabiliriz. İnternet günümüzde de şu an moda durumunda. Çünkü çok uygun fiyata domain ve hosting alarak işe başlayabiliyorsunuz. Bir de elinizde olmayan bir ürünü sattığınız için, fiziksel mağaza olmadan insanlara sadece görselleri sunduğunuzdan açıkçası girmesi de kolay bir alan olarak görünüyor. Kargo bedeli ekleyerek de kargo şirketlerini kullanarak teslimatı sağlattırıyorsunuz.
İnternet, ne kadar kolay bir alan değil mi?
Aslında bu popülerlik Türkiye'den çok fazla başarısız girişimin de çıkmasına neden oluyor. Dışarıdan kolay gibi görünen bu alana girenler, aynı hızda bu alandan uzaklaşıyor. Rekabet oluşturarak girenler, diğer oyuncularla ve diğer oyuncular da yeni girenler ile arasında fiyatlara yenik düşüyor, pazarda tutunamıyor, hizmet kalitelerinde aksamalar oluyor ve sonuç olarak da başarısızlık kaçınılmaz oluyor. Başarılı olanlar, mavi okyanus stratejisi gibi inovasyonla ayakta kalanlar oluyor. Bir de pazarın ihtiyacına en net cevap verenler de yaşamını sürdürüyor.
Girişimcilik sadece internet değildir. Başarılı girişimciler İnternet ile anılmaya devam edildiği sürece yine ilk olarak akla internet gelecektir. Ancak günümüzde artık donanım girişimlerinin popülaritesi artıyor, özellikle üniversitelerde bilimsel projelerin devamı olan kimya ve tıp projeleri ortaya çıkıyor. Dolayısıyla internet girişimciliği popüler eden bir 'genç jön' gibi olsa da artık kadronun diğer önemli oyuncuları da sahne almaya başlıyor.
Yazar: Hilmi Öğütcü