Girişimciliğin Pırlanta Kuralları

Bu makale Divas Diamond Kurucu ortağı Ertuğrul Belen tarafından kaleme alınmıştır.
Etohum ailesinde olduğum dört sene içerisinde hayatımda büyük değişimler gerçekleşti. Bunlardan en önemlisi de kurucularından olduğum www.divaspirlanta.com 'un hayata geçmesi oldu. On yıl üzerinde bir süre General Motors, PricewaterhouseCoopers ve aile firmam Sihir Mobilya markalar grubunda önemli deneyimler edinmiştim. Üstelik 15 yıldır Networking kavramı üzerine araştırmalar yapmış ve Business Networking Akademi'yle binlerce girişimciyle birebir çalışma fırsatım olmuştu.
Ancak bilfiil girişimci olmak hepsinden farklı duygu, deneyim ve farkındalık taşıyormuş.
İşte 5 önemli girişimcilik gözlemim:
Önce Ortak
Proje planlandığı sürede ve sermayeyle hayata geçmediğinde ortaklar arasında yaşanan heyecan dolu "cicim" dönemi de biter. Çocukları büyüyüp evden ayrılan çiftler gibi ortaklar da hayallerden uzak, gerçeklerle başbaşa kalırlar. Hayat ortaklıklarını sınar. Yaşadıkları bu deneyim aynı gece karanlığını sabah aydınlığından ayıran dakikalar gibidir. Yılmadan kafa kafaya verir ve birlikte düşünürlerse yükseliş hızlı olur. Başarısızlıkları için birbirlerini suçlarlarsa karanlıkta yeniden ve üstelik yalnız yürümeye başlarlar. İş fikrinden önce kendinize iyi bir ortak bulun. "Bu adamla/kadınla birlikte hangi projeyi birlikte yaparsak yapalım başarılı oluruz" diyeceğiniz birisini bulursanız, durun. Düşünün. Oturun. Konuşun. El sıkışın. İlerleyin.
Muhase-be-nee !@#?
Her muhasebeci iyi bir girişimci olamayabilir. Ancak her girişimci iyi bir muhasebeci ve hatta finansçı olmak zorundadır. Düşünsenize... Bir firmanın içindeki her hareket, her kıpırdamanın rakamlara dönüşerek yansıdığı yegane yer muhasebedir. Hızlı büyümeyi planlayan bir girişimcinin dış kaynak kullanacağı en son bölüm, yatakodası niteliğindeki muhasebesi olmalıdır. Girişimciler bugün iş planı eğitimleri alıyor, girişimcilik konferanslarına katılıyor ve işleriyle ilgili kaynakları yakından takip ediyorlar. Ya muhasebeleri? Kaçı kendini bu konuda geliştiriyor? Kaçı dışarıdan bir muhasebeci kayıt tuttuğu için sadece pazarlamanın yeterli olduğunu düşünüyor? Bir girişimin devam etme ya da etmeme, yatırım alma ya da almama, ürün gamını azaltarak karlılığını artırma ya da stoklarını eriterek sermayesini güçlendirme kararlarını kendi almak isteyen her girişimci muhasebeyi çok iyi bilmelidir. İngilizce, iş dünyasının uluslararası konuşma diliyse, muhasebe de girişimcinin kendi işini anlayabilmesi için öğrenmesi gereken dildir.
Part-Time Girişimci!
ABC Holding'deki aylık maaşınız banka hesabınıza düzenli akarken, her yıl kullanmanız zorunlu bir ay tatiliniz varken, iyi hissetmediğinizde anlayışla karşılayan bir patronunuz sizi alttan alırken sıcak koltuğu bırakmak zor olur. Kendi işinizi yapma kurdu aklınızı kemirmeye başlamışsa Matrix'in girişimcilik hapını yutmuşunuz demektir. Vay halinize! Çünkü baş etmesi zor bir farkındalıktır: bir tarafta kurması yıllarınızı almış rahat bir düzen, diğer tarafta adeta karanlık tünelde giden bir roller-coaster hız treninin tutku dolu girişimcilik heyecanı vardır. Kurumsal işinizi bırakmadan bir girişimci olmaya çalışmanız, hız trenine emniyet kemersiz oturmaya benzer. İlginç değil mi? Aslında emniyetli olmak için iki işi bir arada yapmaya çalışırsınız. Ancak, kısa bir süre sonra girişiminize ayırdığınız zaman da yetmez, kurumsal işiniz için gerekli uykunuz da... Çünkü iki yarım bir tam etmez. Ya başarılı bir yönetici olun ya da girişimci. Her zaman birinden diğerine geçiş yapabilirsiniz. Ancak sadece birini seçin. Part-Time yani yarı zamanlı birçok şey olur: öğrenci, yönetici, danışman, satışcı... Ama girişimci olamaz!
Psikolojik Güç
Girişimci hastenin acil bölümündeki doktorlar kadar midesi ve aklı güçlü olmalıdır. Herşey yolunda derken, en iyi programcısının ayrıldığı, en iyi tedarikçisinin battığı ve bankanın kredisini geri çağırdığını öğrenebilir. Hatta ona yeterince vakit ayırmadığı için sevgilisinin terkettiğini de... Ancak hiçbir durumda girişimci özgüvenini sorgulamaz. "Olan olmuştur" der. Önüne bakar. Her engeli atladığında yeni bir önlem alır. Çünkü aynı hatayı iki defa yapma lüksü olmadığını bilir. Çevresinde yapıcı adamlar ve kadınlar bulundurur. Onlar da girişimciyle kendi atladıkları engelleri paylaşırlar. Aynı "Başarısızlık Zirvesi"nde olduğu gibi.
Özetle girişimcinin aklı çeliktendir. Kurşun geçirmez, öyle iki dakikada ilk duyduğu olumsuzluk ve eleştiride hemen bükülmez.
Operasyonel Tik
Girişimci tiklidir. Tikli de olmalıdır. Operasyon tikli! İş geliştirmeye vakit ayıramadığı ve operasyona boğulduğu zaman durmalı, düşünmeli ve "Bu işi nasıl daha hızlandırabilirim?" diye kendini kemirmelidir. En pratik ve ideal bütçeli çözümü getirmelidir. Tüm dünya inanıyorsa girişimci de pareto kanununa inanmalıdır. Yani 80/20 kuralı. Girişimci zamanının %80'ni iş geliştirme, %20'sini operasyonel işlere ayırmalıdır. Bu denge, girişimin ilk hayata geçtiği dönemde 10/90 olması doğaldır. Yani girişimci %90 zamanını alan operasyonel süreçleri oluşturmalı ve daha da önemlisi doğru ekibi seçerek delege etmelidir. Delege etmek bazen karpuz sallamakla karıştırılır. Oysa bu kadar kolay değildir. Süreci olmayan hiçbir şey delege edilemez. Girişimci işini kurarken başında olmalı ve elini kirletmelidir.
Divas Diamond Kurucu Ortağı