Girişimciliğin beş acı gerçeği
İyi bir fikri olan ve bunu hayata geçirmek isteyenlerin çoğu, girişimciliğin zorluklarıyla yüzleşmeye hazır olduklarına inanıyor. Bu çoğu zaman yanlış olsa da, kendi girişiminizi hayata geçirmek için o büyülü ideal anı beklemenize gerek yok. Kaldı ki çoğu girişimci de iş dünyasına girerken tamamen hazır olmuyor. Girişimciler kişisel deneyimlerinden ve hatalarından öğrenerek başarılı oluyor.
Girişimci olmak için her şeyi bilmeniz, eksiksiz olmanız şart değil. Bu yolun kendisi başlı başına bir eğitim ve her başarısızlık tecrübe olarak yine size geri dönecek. Fakat girişimcilik ile ilgili bilmeniz gereken beş acı gerçek var. Bunları kabullenmeli ve hayallerinizi gerçeğe dönüştürmeye çalışırken karşınıza çıkaracakları zorluklar karşısında şevkinizin kırılmasına izin vermemelisiniz.
HAYIR, ZAMANLA KOLAYLAŞMIYOR
Kimileri girişimciliğin zamanla kolaylaştığını, ilk başlardaki gibi yorucu ve gergin olmadığını söylüyor. Bu tam olarak doğru değil. Evet, zamanla daha çok tecrübe kazanıyorsunuz, daha iyi alışkanlıklar ediniyorsunuz, zamanınızı daha iyi yönetmeyi öğreniyorsunuz fakat siz girişiminizi mükemmelleştirmek istediğiniz sürece, orada bir yerlerde eforunuzu isteyen yeni işler sürekli sizi bekliyor. Girişimciliğin bir 'deadline'ı yok ve siz bu oyunu oynadığınız sürece o da aynı şekilde zor olmaya devam edecek. En büyük silahınız motivasyonunuz.
YANLIŞ ANLAŞILACAKSINIZ
Girişimciler desteğe ihtiyaç duyarlar, özellikle de girişimcilik kariyerlerinin başlangıcında. Gelgelelim çoğu zaman bu mücadelede tek başlarına kalırlar. Girişiminizi büyütmek için kovaladığınız yoğun ajandanız, sosyal aktivitelere ayırdığınız vaktinizden de çalacak. Size en yakın insanlar dahi bu meşguliyetinizi mazur görmeyebilir ve girişimcilik yolunu seçtiğiniz için içten içe sizi suçlayabilir. Birçoğu tüm bu eforların boşa olduğunu düşünecektir. İşin kötü yanı, en umutsuz anlarınızda sizin aklınıza gelen de yine bu düşünce olacak.
HERKESİ MUTLU EDEMEZSİNİZ
Her zaman, istisnasız her zaman kararlarınızı beğenmeyen bir kişi olacak. Girişimciler sık sık eleştirilirler ve bu zamanla yıpratıcı hale gelebilir. Herkesi mutlu edemeyeceğinizi, daha da önemlisi böyle bir şey yapmak zorunda olmadığınızı kabul etmelisiniz. Girişiminizi en iyi bilen sizsiniz, ana fikrinizi sadık kalın ve doğru olduğunu düşündüğünüz şeyi yapmaya devam edin.
BAŞARIDAN ÖNCE BAŞARISIZ OLACAKSINIZ
Başarısızlık hayatınızın bir parçası haline gelecek ve siz de onunla yaşamayı öğreneceksiniz. Birçok defa reddedilecek ve istekleriniz karşılığında "hayır" cevabını çok sık duyacaksınız. Bunun normal bir durum olduğunu bilin ve reddedilmeyi kabul ederek yolunuza devam edin. Her başarısızlıktan değerli dersler çıkarmalısınız.
BAŞARI BİR GECEDE GELMİYOR
Girişimcilerin fikirlerinin sıradaki multimilyonluk girişim olacağını düşünmeleri güzel fakat çoğu bunun birkaç yıl içerisinde olacağını düşünerek hata yapıyor. İşiniz kâr etmeye başlamadan önce yıllar yıllar geçmesi gerekebilir. Örneğin Amazon kâr etmeye başlamadan önce 7 yıl geçmesi gerekti. Hızlıca zengin olma hayallerinizden vazgeçin ve fikrinizi değer yaratacak sunmaya, ardından da onu geliştirmeye odaklanın.