

Discover more from Etohum
Tecrübesiz girişimcilerin sık yaptığı hatalar
Başarısızlık her ne kadar kulağa korkutucu gelse de, girişimciye hem kendi şirketi hem de genel olarak iş dünyasıyla ilgili çok değerli dersler verebilir. Fakat başarısızlık sürekli hale geliyor ve hiçbir şey öğretmiyorsa bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Girişimciler, sürekli aynı hatalara düşmekten kaçınmalı ve başarısızlığın kalıplaşmasını engellemeli.
Sık yapılan ve kaçınmanız gereken hatalardan bazıları şu şekilde:
Kâra odaklanmak
Evet, her ticari işletmenin amacı gelir elde etmek ve kâr etmektir fakat bu bir girişimin tek ana hedefi olamaz. Girişimcilik vizyon, hedef ve yenilikçilik işidir ve girişimci kârdan çok değer yaratma ve sorun çözme konularına odaklanmalıdır. Ürününün değerinden çok kâra odaklan girişimciler, bu yolda birçok kez başarısız olurlar.
Çok laf, az iş
Fikirler harika olabilir fakat iyi bir iş planı olmadığı takdirde başarılı şekilde hayata geçemezler. Girişimleri hakkında çok konuşup, hayallerini gerçeğe dönüştürmek için az çalışan girişimciler başarısızlığa mahkumdur.
Kendinden şüphe etmek
Çoğu tecrübesiz girişimci kararlı görünse de kendinden şüphe eder. Bu durum sürekli hale geldiğinde girişimin geleceğine kötü yönde etki yapar çünkü kendinden emin olmayan bir liderin vereceği kararların tutarsız olması kuvvetle muhtemeldir.
Umutsuzluğa kapılmak
Tecrübesiz girişimcilerin düştükleri hatalardan bir diğeri de birkaç yatırımcıdan istediklerini alamadıklarında umutsuzluğa kapılmak ve motivasyonlarını yitirmek. Bu hissin yarattığı sabırsızlıkla, ilk etap yatırımı karşılığında girişimin yüzde 60'ından vazgeçmek talihsiz fakat ne yazık ki sık yaşanan bir durum. Girişimine güvenen bir girişimci, işinin gerçekten hak ettiğinden daha azını kabul etmemeli.
Büyümeyi saplantıya dönüştürmek
Büyümek her girişim için çok önemlidir fakat bunun önemini abartıp ve büyümeyi saplantı haline getirmek hatadır. Önemli olan sağlıklı bir gelişim planı hazırlamak, güçlü stratejiler geliştirmek ve yalnızca sayılardan ibaret olmayan hedefleri akılcı bir şekilde kovalamaktır.
Herkesin bir bildiği olduğunu varsaymak
Çoğu insan girişimcilere karşı destekleyici olmuyor. Tüm girişimciler, kimlerin söylediklerine güvenmeleri ve kimi dinleyecekleri konusunda seçici olmalı. Çevrenizdeki insanların söylediklerini kafanıza takmadan önce bir kez daha düşünün çünkü kötü akıl hocaları sandığınızdan çok ama çok daha fazla.
Çabuk pes etmek
Birçok girişimci oyunun daha çok başında pes ediyor. Girişimcilerin kendilerine, fikirlerine ve hayallerine daha fazla inanmaları, bunları gerçeğe dönüştürmek için daha fazlasını göze almaları gerekiyor. Elinizden gelenin en iyisini yapmadan pes etmeyin.