Girişimcilerin Projelerinde Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Bu makale Savaş Şakar tarafından kaleme alınmıştır.
Eğer internet girişimcisi iseniz ve iyi bir fikriniz varsa, bu fikrinizi hayata geçirmenin en önemli kısmı işin başlangıcıdır. Sunacağınız hizmet ya da servisin hem potansiyel müşteriler tarafından kabul edilebilir formatını hem de ulaşabileceği “gerçekçi” başarı kriterlerini (pazar payı, ciro, üye sayısı, işlem adedi vb.) belirlemeniz gerekir. Hedeflerinizin gerçekçi olması çok önemlidir çünkü kendinizi kandırsanız bile yatırımcıları kandıramazsınız.
Projenizin başında hayata geçireceğiniz projenin markasını ve nasıl pazarlanacağını düşünerek başlamalısınız. Başarılı marka hikayelerini araştırmalı, projenize uygun pazarlama modellerini incelemelisiniz.
Başarı hedefleriniz, yapacağınız pazarlamanın boyutlarını belirler. Örneğin 100.000 üyenin %1’i alışveriş yapar diye bir varsayımla yola çıktığınızda ve alışveriş başına 5 TL kazanırım diye düşündüğünüzde 1000x5=5.000 TL kar hedeflemişsiniz demektir. 100.000 üye kazanmak için 3.000 TL harcayacaksanız 2.000 TL kardasınız demektir. Piyasanın bu tip varsayımlarını(örneğin 50.000 üye olduğunda ne kar ne zarar, her 50.000 üyede X TL kar bırakır vb.) araştırmalı, kaç üye sayısında para kazanmaya başlayacağınızı kestirmeye çalışmalı ve çalışmalarınızı bu yönde ilerletmelisiniz. Yatırımcıların bu tip verilere sahip olduğunu unutmayın.
Projeniz ile ilgili geliştireceğiniz her özelliği ve uygulamayı uzun vadeli düşünmeniz gerekir. Projenizi açtıktan sonra sık sık değiştiriyor olmanız kullanıcılar tarafından hoş karşılanmayacaktır. Gerek tasarımınızda gerekse site içi navigasyonda en basit ve kullanıcıları bir an önce istediklkeri noktaya ulaştıracak yöntemler belirlemeniz gerekir. Çık fazla ve karmaşık uygulama müşterinin kafasını karıştıracaktır.
Projenizin zamanla olgunlaşacağını unutmayın. Gerek üye sayıları gerekse satışlar zaman içinde sunulan hizmet-servis beğenilirse artacaktır. Sitenizi ziyaret edenlerin oradaki paylaşım butonları ile veya kulaktan kulağa sitenizi paylaşabileceklerini unutmayın. Müşterilerinize sunacağınız farklılık ve dolduracağınız boşluk başarınızda önemli bir faktördür.
Sitenin tasarımı çok önemlidir. Sitenizi beğenmeyenler tekrar geri dönmeyeceklerdir. Tasarım konusunda başarılı siteleri incelemeli, kullanıcı alışkanlıklarını öğrenmelisiniz.
Sitenizin gelişim planını hazırlamalısınız ve zamanı geldiğinde uygulamaya hazır olmalısınız. Örneğin kitap kiralama ile başlayan servisinizi, ders notu kiralama, laptop kiralama vb. ek fonksiyonlarla geliştirmek istiyorsanız yeni özellikle geçişin planı elinizin altında olmalıdır.
Sunacağınız hizmet ya da servisin operasyonel süreçlerini hazırlanmalı ve maliyetlerine dikkat etmelisiniz. Ör. Sipariş verildikten sonra kim izleyecek, siparişi paketleyecek ve gönderecek şeklinde bir akış şeması olmalıdır.
Sitenizin ziyaretçilerine ne beklediklerini ya da nasıl bir alanda gelişim göstermenizi beklediklerini sorabilirsiniz. Ayrıca sitenize giren ziyaretçilerin hangi yolu izledikleri veya hangi sayfada sitenizden ayrıldıkları size çeşitli ipuçları verebilir. Farklı uygulamalarla onların sempatisini kazanabilirsiniz örneğin “Bize Ulaşın” linki yerine “Biz Size Ulaşalım”
Projenize başlayacağınız ilk günden son güne kadar her adımı belirlemeli ve planlamasını yapmalısınız. Planlama yaparken yapacağınız işler kadar görüşmeler ve başvuruları da dikkate almalısınız. Görüşme ve başvurularda bekleme sürelerinizi dikkate almalı, maliyetlere dikkat etmelisiniz.
Projeniz, siteniz, servis ya da hizmetiniz ile ilgili gelebilecek her soruya yanıt verebilmeniz gerekir. Projenizi 5 dk.da sunabilmek kadar en kısa ayrıntısına kadar açıklamanızda gerekebilir. Projenizi le ilgili “gerçekçi” proje dokümantasyonları profesyonelliğinizi gösterir.
Türkiye’de ya da Dünya’da bir ilk gibi iddalı söylemlere girmeden önce çok iyi araştırma yapmalısınız.
Bankalarla yapacağınız görüşmelerde “sanal pos” alabilmek için “iddialı” cirolardan bahsettiğinizde o bankaların mevcut sanal poscirolarını bildiklerini unutmayın.
Başka startuplarla tanışmak(etohum toplantıları vb.), deneyimlerini öğrenmek ve bunlardan çıkaracağınız derslerle aynı hataları tekrarlamadan yolunuza devam etmelisiniz.
“Yatırım girişimciye yapılır, projeye değil” sözünü yabana atmayın ve gerçekten inanıp tüm enerjinizi ve heyecanınızı vereceğiniz projeler üzerine yoğunlaşın. Hiç bir yatırım ve destek olmadanda hayata geçirilebilecek bir projenin, yatırım ve destek alma ihtimali daha yüksektir. Başaracağınıza inandığınız ve başarmak için elinizden geleni yapacağınız projeler için uğraşın.
Projenizde beraber çalışacağınız ekip arkadaşlarınızla aynı vizyonda, istekte ve heyecanda olmanız başarı için elzemdir. Önce bir ekip olmalı sonra “bizim” diyebileceğiniz bir proje için uğraşmalısınız. Microsoft, Google vb. örneklerin ekip başarısı olduğunu unutmayın.
Projenizin rakiplerini iyi analiz edin. Rakibi yoksa sizden sonra açılacak rakiplere karşı yedek planlarınız her zaman olmalı.
Sosyal medya stratejilerinizi belirleyin. Klasik yöntemler yerine dikkat çekici mesaj ve yönlendirmeleri deneyin.