Girişimcilerin mutlaka okuması gereken 12 kitap
Girişimciliğin dar kalıplara sığabilen, başarıya ulaşmak için kesin formüller sunan bir iş kolu, okullarda öğrenilebilen ya da sadece doğuştan gelen bir yetenek olmadığını her zaman dile getiriyoruz.
Tabi ki mentörlere danışmak gereklidir. Ancak her mentörün her dediğini yapmak düşünülemez. Bazen mentörün çizdiği yoldan gitmek, bazen de inandığınız doğrulardan vazgeçmemek gerekir. Bazen yatırım çok kritik bir ihtiyaçtır, bazen de yatırım almak girişime ve girişimciye pek de olumlu etki yaratmaz.
Ancak şurası kesindir ki herkesin kendine yakın bulduğu bir idol, ilham veren, motive eden bir ‘kahramanı’ vardır. Bu kişilerin hayat hikayeleri, edindikleri tecrübeleri okumak - dinlemek bizlere yeni şeyler öğretir, bazen tıkandığımız noktada yeni bir yola gözümüz kapalı sapabilmemizi sağlar.
Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi çok başarılı girişimcilerin hayat hikayelerini zaten ister istemez öğrenmiş olsanız gerek. İlham verici ve gıpta edilecek hikayeler olsa da muhtemel senaryoların çok ender ve küçük bir kısmını temsil ederler. Bu sebeple mutlaka farklı hikayeleri de okumakta, farklı koşullar altında farklı yöntemlerle başarıya ulaşan insanları da tanımakta fayda var.
Biz de sizler için ilham verici kitaplardan oluşan bir liste hazırlamak istedik ve Burak Büyükdemir’e danıştık. İşte onun seçtiği, mutlaka okunması gereken 12 kitap.
1 - The Startup Owner's Manual: The Step-By-Step Guide for Building a Great Company
Silikon Vadisi'nin en tecrübeli girişimcilik uzmanlarından biri olan Steve Blank ve Bob Dorf tarafından hazırlanan bu kitap isminden de anlaşılabileceği gibi başarılı bir şirket kurmak için gerekli tüm adımları içeriyor. İçerisinde sadece hikayeler değil adım adım listeler, 100'den fazla tablo - grafik ve 77 checklist bulunduran kitap gerçekten bir girişimcilik kullanım kılavuzu gibi.
2- The Four Steps to the Epiphany
Bu kitap da Steve Blank'in girişimcilere sunduğu güzel kitaplardan biri. Blank bu kez kendi kurduğu E.Piphany şirketinin gerçek hikayesi üzerinden başarılı bir şirkete giden 4 adımı anlatıyor.
Steve Blank'ten bahsetmişken, ünlü girişimcilik uzmanının bu yıl Startup İstanbul'a konuk olacağını söylemeden de geçmeyelim.
3- Business Model Generation: A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers
Yazarlar bölümünde Alexander Osterwalder ve Yves Pigneur'un adı geçse de bu kitap 470 kişilik bir 'business canvas uygulayıcısı'nın desteğiyle hazırlanmış. İçeresinde renkli bir anlatımla hem yeni iş modelleri hem de stratejilerden bahseden kitap, özellikle farklı bir yol izlemek isteyen girişimciler için biçilmiş kaftan.
Yolu Türkiye'den de geçmiş olan bir internet uzmanı ve yatırımcı Christopher M. Schroeder tarafından hazırlanan kitap, özellikle Türkiye ve bölge ülkelerde girişimciliğin yarattığı ve yaratacağı değişime dair öngörüler içeriyor.
LinkedIn'in kurucularından biri olan Reid Hoffman ve yazar Ben Casnocha tarafından hazırlanan kitap, girişimciliğe farklı bir açıdan yaklaşıyor. Kitaba göre ister bir şirkette çalışın, isterseniz kendi şirketinizi kurmuş olun sizin kariyeriniz de adeta yaşayan ve nefes alan bir startup gibi. Bu sebeple kitap kişisel gelişim ve kariyer yönetimine odaklanıyor.
Michael E. Gerber tarafından hazırlanan kitap, bir klasik halini aldıktan sonra küçük revizelerle yeniden yayınlanmış. Kitapta başarılı bir girişime giden yolda tüm aşamalara bakış atılıyor ve büyüme sancıları, hatalardan ders alınması gibi maddelere değiniliyor. Kitapta ayrıca bir şirkette çalışmak ve kendi şirketinizi kurmak arasındaki keskin farklar da işlenmiş.
7- Influence
Psikoloji alanında çalışan bir akademisyen olan Robert Cialdini'nin uzun yıllar boyunca yaptığı araştırmalara dayanan bu kitap aslında bir girişimcilik kitabı değil. Kitabın temel konusu insanların ''evet'' deme konusundaki psikolojik eğilimleri ve onları ikna etmek için kullanılabilecek prensipler üzerine. Elbette 6 evrensel prensip ve bunları uygulama konusundaki tavsiyeler girişimcilerin de çok işine yarayacaktır.
8- How to win friends and influence people
Dale Carnegie tarafından yazılan bu kitap da sizlere hayat tarzınızda yapacağınız değişiklerle nasıl daha fazla ve hızlı bir şekilde dostluklar kurabileceğinizi, müşteri sayınızı ve popülariterinizi artırabileceğinizi anlatıyor. Ayrıca kitapta iyi bir konuşmacı yani daha geniş kitlelere hitap etmenin de incelikleri anlatılıyor.
Startup Turkey 2015'te konuğumuz olan David S. Rose'un yazdığı bu kitap, Gust CEO'su olan ünlü yatırımcının nasıl yüzlerce girişimciye destek verdiğini anlatırken bir yatırımcı olmanın pazar kazanma ve mutlu olma yönlerine de değiniyor. Özellikle melek yatırımcılığı anlamak ve iyi bir yatırımcı olmak isteyenlere hitap eden bir klasik.
Teknoloji dünyasının liderleri tarafından da işaret edilen bir kitap olan The Innovator's Dilemma, günümüzde pazar payı, gelir ve gerçek inovasyon arasındaki çekişmeye dikkat çekiyor. Clayton M. Christensen tarafından hazırlanan her şirketin değişim ve inovasyona ihtiyaç duyacağı, trendi yakalayan şirketlerin yaşamaya devam edeceği anlatılıyor.
Ünlü yazar Napoleon Hill tarafından yazılan bu kitap, zengin insanların dünyasına bir bakış atıyor. Kendi döneminin önde gelen 500 ismiyle ayrı ayrı röportajlar yapan Hill, burada öğrendikleriyle bir zengin gibi düşünmek ve zengin olmanın yolları üzerine bu kitabı hazırlamış.
Pazarlama gurusu Guy Kawasaki'nin kaleme aldığı Reality Check, iş dünyasında oluşan alışkanlıkları ve 'iş körlüğü' sendromuna değiniyor. Strateji, inovasyon, büyüme gibi konularda gerçekçi yaklaşımlara yönelmek konusunda öğütler veren Kawasaki, girişimcilerin sık başvurduğu yalanlara da değinerek tüm bahaneleri köşeye sıkıştırıyor.