Girişimcilerin D.I.S.C. Kişilik Envanterinden Neler Çıktı?
E-Tohum, PowerHRM ve Kariyer.Net işbirliği ile yaklaşık 250 internet girişimcisiyle D.I.S.C. Kişilik Envanteri gerçekleştirilmiştir. Başarılı bir internet girişimi gerçekleştiren ya da gelecekte bir internet girişimi planlayan 250 girişimci D.I.S.C. Kişilik Envanteri’ni çözdü. Envanterin sonuçları hakkında bilgi veren Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, geçen yıl D.I.S.C. kişilik envanterini önce kendinin yanıtladığını ve sonuçların uyumlu olmasının ardından girişimcilerin de kişilik analizlerinin çıkarılması fikrinin doğduğunu belirtiyor. Öncelikle Türkiye’de hatta yurt dışında başarılı olmuş Türk girişimcilerle iletişime geçtiklerini ifade eden Büyükdemir, “Toplam 250 girişimcinin yanıtladığı envanterin 150’si genç girişimciler, 100 tanesi de başarılı olduğunu düşündüğüm girişimciler tarafından yanıtlandı. Yemeksepeti, Mynet, Markafoni, Maçkolik, Pozitron gibi Türkiye’nin önde giden şirketlerinin sahipleri de bunların arasındaydı. Bu envanter ile girişimci profilinin nasıl olduğuna baktık” diyor.
Ekibe girişimci lider şart
Büyükdemir sonuçlarla ilgili paylaştığı bilgilerde, envanteri yanıtlayan girişimcilerin karakterlerinin D(Dominant) ve I(İz Bırakan) “Girişimci” profilinde çıktığına dikkat çekiyor. Ekipte birbirini tamamlayan karakterlerin de olduğuna dikkat çeken Büyükdemir, ekip ya da ortaklar arasında bir kişi “Girişimci” iken diğerinin D(Dominant) ve C(Ciddi) baskın “Direktör”, bir başkasının ise I(İz Bırakan)” ve S(Sadık) baskın “Diplomat” olduğunun görüldüğünü belirtiyor.
Büyükdemir, D.I.S.C. ’in başarılı sonuçlar vermesinin girişimcileri seçerken ya da yatırım yaparken başarıyı arttırmada etken olabileceği görüşünü paylaşıyor. Girişimcilik için karakter analizinin yanı sıra sektörün uygun olması, yaptığı işin doğru olması gibi değişkenlerin de önemli olduğunu ifade eden Büyükdemir, “Girişimci bir ekipte sadece dominant ve iz bırakan yani girişimci karakterlerinin yer alması başta hızlı bir çıkış imkanı sağlıyor. Ancak egoları yüksek, baskın karakterler olursa ayrılıyorlar. Başarısız olan girişimcilere de envanteri uyguladık ve benzer sonuçlarla karşılaştık. ” diyor. Büyükdemir, iyi anlaşan ekiplerin ise birbirini tamamlayan özelliklerinin olduğunu, birinin iş odaklı, uygulayıcı ve planlayıcı yapısı çok yüksekken diğerinin özgüveni, pazarlama ve satış kabiliyeti yüksekse başarının daha rahat sağlandığını ifade ediyor.
Dört dörtlük insan yoktur
PowerHRM Yönetici ve Kurucu Ortağı Erol Levent ise D.I.S.C. ‘in tamamladığı ortaklıkların başarılarının kaçınılmaz olacağını belirtiyor ve ayrıntılar hakkında bilgi veriyor. Levent “Dört farklı faktörün kişilerdeki baskınlık durumu ile kişiyi analiz eden D.I.S.C. Kişilik Envanterinde de bir kişide bu dört faktörün aynı anda görülmesi mümkün değildir. Mükemmellik takım oyununun bir parçasıdır. Mükemmel takımlar için takım içindeki ortakların birbirini tamamlıyor olması lazım. Dominant İz Bırakan (DI) karakterini en iyi tamamlayan karakterin Sadık Ciddi (SC) olması gibi. Biraz bunu detaylandırmak istersek DI karakteri risk alan, cesur kararlar veren, sonuç ve satış odaklı bir karakter iken, eksik yanları olan organizasyon, planlama, detay odaklı yaklaşım, raporlama, rakipleri ile ilgili farkındalık, kişilerin yönetilmesi gibi konulardaki zayıflıklarını SC karakteri tamamlamaktadır. Özetle D.I.S.C. ‘in tamamladığı ortaklıkların başarıları da kaçınılmaz olmaktadır” diyor.
Levent, yurt içinde ve yurt dışındaki tüm yatırımcıların, inceledikleri projelerde iki veya üç kişilik ortaklık yapılarını tercih ettiğini ifade ediyor. Fikir ne kadar iyi olursa olsun, onu geliştirecek, satacak, büyütecek olanın ortakların yönetimi ve becerisi olduğunu vurgulayan Levent, “Örneğin iki ortaklı bir yapıda IS ve SC iki karakter bir araya geldiğinde bu kişilerin stres altında bir D’ye (Dominant) ihtiyaç duyacakları çok açıktır. Bu durumda yatırımcılar üçlü bir ortaklığa gitmelerini önerebilir veya yönetim kuruluna bir D genel müdür atayarak doğru takımı tamamladıktan sonra yatırım kararını şekillendirmek isteyebilirler” diye konuşuyor.
Kaynak:
Kariyer.Net – Yeşim Sarıer Aksu