Girişimciler için Yatırımcılar & Destekler
Son yıllarda ülkemizde yatırıma ulaşma ve girişimcilik konusunda bir çok gelişme oldu. Türkiye bu konuda sıcak pazar olarak kabul ediliyor. Pek çok yeni girişim melek yatırımcılardan veya risk sermayesi şirketinden finansman buldu. Bunun yanı sıra ekosistem oluşmaya başladı, teknokentler, üniversiteler, yarışmalar, melek yatırımcı dernekleri, devlet destekleri ve regülasyonlar girişimci ve yatırımcılara yönelik olarak destek programları çıkardılar veya geliştirdiler. Bu gelişmeler Türkiye’deki teknoloji, internet ve yeni ekonomi girişimciliği için çok olumlu olduğunu düşünüyoruz. Gelecek yıllarda bu ekosistemin sağlıklı olarak büyümesini umut ediyoruz.
Etohum olarak biz girişimcilere kaynaklarımız ölçüsünde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Belli bir süreç içinde seçtiğimiz girişimleri hızlandırabilmek için elimizden gelen çabayı sarfediyor Türkiye’de ekosistemin gelişmesi için çalışıyoruz. Etohum’da Temmuz – Aralık ayları içindebaşvuru yapan girişimcilerle görüşmeler yapıyor ve Ocak ayında 40 girişimlik bir kısa listeye indiriyoruz. Bu kısa liste Etohum Yatırımcı Kulübüne sunum yapıyorlar. Ocak ayı sonunda seçtiğimiz potansiyeli yüksek ilk 15 Etohum girişimini Girişimcilik Zirvesi‘nde açıklıyoruz. Seçilen bu girişimcileri Şubat ayında düzenlediğimiz Startup Turkey kampına davet ediyoruz. Her yıl Antalya Rixos’da düzenlediğimiz bu etkinliğe sektörde öncü bir çok yatırımcı ve profesyonelkatılıyor. Seçtiğimiz girişimlerden bazılarına ortaklıklar yapabiliyoruz. Geçen sene yaptığımız bu ortaklıklar hakkında daha fazla bilgi için bu yazıyı okuyabilirsiniz. Etohum’da geçen sene gerçekleştirdiğimiz toplantılar ve etkinlikler için bu yazıya gözatmanızda fayda var.
Girişimcilerin başarılı olması için ekosistemde bir çok oyuncu var. Yeni bir fikri olan veya girişimlerini belli bir aşamaya getirmiş olan girişimciler için başvuru yapabilecekleri bir çok kaynağı bir araya toplamak istedik. Risk yatırım şirketlerinden, melek yatırımcılara, yarışmalara, devlet desteklerine kadar bir çok kişi ve kurum onlara yardımcı olabilecektir. Eksik olduğunu düşündüğünüz kategoriyle ilgili olarak bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.
Melek Yatırımcılar & Mentörler
Etohum, Galata Business Angels ve diğer bireysel olarak yatırım yapan kişilerin başında Emre Kurttepeli geliyor. Kendisi Mynet‘in kurucusu ve bu konuda öncü melek yatırımcı. Bir çok başarılı girişimin yatırımcısı olarak gördük. Kendisi Galata Business Angels derneğinin de başkanı.Trendyol, Sporcum, Evidea, Hocam, Grupfoni, Yonja, Pembepanjur, Gideros Mobile veBalerin melek yatırımları olarak sayılabilir.
Sina Afra girişimcilik denildiğinde diğer akla gelen ilk isimlerden, Ebay’in Global Yöneticilerinden biriyken işini bırakıp Markafoni‘yi kurucuları arasında yer alması ve kısa süredeki başarısının arkasındaki önemli kişilik. Kendisi bir çok girişime ortak olmadan destek verdiği gibi Tolga Tatarive Ahmet Emre Sarı‘la beraber Akinon şirketleri üzerinden yatırımlar yapıyorlar. Sina Afrablogunu ve twitter hesabını düzenli olarak güncelliyor.
Yemeksepeti.com’un kurucularından Nevzat Aydın bireysel yatırımları ve iş modelleri hakkındaki iç güdüleriyle girişimcilerin başlangıçta mutlaka danışmaları gereken önemli kişilerden birisidir. HT Bloomberg’de yayınlanan Dragon’s Den isimli girişimcilik yarışma programında jürilerden birisi olarak da tanıdığımız Nevzat Aydın, Etohum ve GBA’nın’da melek yatırımcıları arasında bulunuyor. Trabzonspor yönetim kurulunda yer alan Nevzat Aydın twitter hesabını düzenli günceliyor.
Hasan Aslanoba Erikli Su - Nestle Waters birleşmesinden başarılı bir çıkış yaparak, İnternet sektörüne çok hızlı bir girişi yaptı. Aslanoba Capital'ı 2013 yılında kurdu. 1 yıl içinde 20'in üzerinde yatırım yaparak hem sektörü hareketlendirdi hem de eski ekonominin yatırımcılarının dikkatini bu alana çekti.
Gittigidiyor‘un kurucuları Burak Divanlıoğlu, Serkan Borançılı, Aydonat Atasever ve Tolga Kabataş hem Türkiye’deki öncü internet girişimcileri hem de ilk melek yatırımcılar olarak sayılabilirler. Tecrübeli girişimciler bir çok yatırımlarında beraber hareket edebiliyorlar. Bir kısım girişimlerde bireysel yapabiliyorlar. Gittigidiyor’dan sonra Magnet (Uzmantv, İstanbul.net) ,iPara girişimcilerin aktif olarak uğraştıkları şirketler. Bunun yanı sıra Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançılı birlikte Markapon, Yenimoda.com, Pabbuc.com ve İndirdik.com‘a yatırım yaptılar.
Ersan Özer kendisini her ne kadar yatırımcı olarak nitelendirmese de sektörün önde gelen isimlerinden. Ersan Özer’i girişimci olarak itiraf.com, uzmantv, istanbul.net ve youlike.com‘dan biliyoruz. Bunların yanı sıra pembepanjur.com‘un yönetim kurulunda yer alıyor ve girişime yüksek seviyede destek veriyor. Gittigidiyor kurucuları Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançılı’la beraber Markapon, Yenimoda.com, ve Gideros Mobile bildiğimiz diğer melek yatırımlarından sayılabilir. Girişimciler için kendisi başvurulacak ve fikri alınacak önemli kişilerden. Ersan Özertwitter hesabı, blogu, wikipedia’dan kısa özgeçmişi
Melih Ödemiş Yemeksepeti.com’un diğer kurucu ortağı ve girişimcilerin başlangıçta danışacakları önemli bir kişi ve melek yatırımcı. Bir çok girişime ilk aşamdaki desteği ve yatırımı verdi. Etohum ve GBA yatırımcı ağında yer alıyor. Bunun yanı sıra Nevzat Aydın gibi kendisi de Endeavor girişimcisi olarak seçilmiştir. Twitter hesabını takip etmek için.
Cem Sertoğlu Grupanya’ya yaptığı melek yatırımla ve bilgi birikimiyle girişimin bu noktalara gelmesinde büyük rol oynadı. Grupanya yatırımını Pronet‘in kurucusu Alp Saul‘le beraber yaptılar. Girişimcilerin başarısının yanı sıra melek yatırımcıların etkisini görebileceğimiz önemli bir örnek oluşturuyor. Kendisinin yatırımcı ekosisteminde öncü rol almasından önce Amerika’da ve Türkiye’de girişimcilik tecrübesi var. Kendi melek yatırım fonu Young Turk Venutres‘un yanı sıra, iLab’de yönetici ortak olarak çalıştı, Yemeksepeti.com’un EFF’dan yatırım almasında rolü var.Blogunu ve twitter hesabını düzenli olarak güncelliyor.
Pamir Gelenbe Hummingbird yatırım fonunun yönetici ortaklarından birisi olmasına rağmen kişisel olarak da yatırımcılık ekosisteminde aktif olduğunu biliyoruz. Ortadoğu pazarında kısa sürede başarı sağlayan MarkaVIP’in arkasında onun elinin olduğunu biliyoruz. Girişimcilerin Melek yatırımcılık sektöründe mutlaka görüşünü alınmasını gereken kişilerin başında gelmektedir.
Ali Karabey ve Numan Numan 212 yatırım fonunun yöneticileri olarak risk sermayesi olarak yatırım yapıyor olsalar da girişimcilere birebir destek vermeleri ve mentörlük yapmalarıyla bilinmektedirler. Bu bakımdan girişimcilerin mutlaka başvurmaları ve görüşlerini almaları gerektiğini düşündüğümüz tecrübeli iki yatırımcı ekosisteminin güçlü isimleridir.
Emre Berkin ve internet konusunda tecrübeli ekibi Tahir Zaimoğlu, Serkan Aşıkoğlu en son olarak ideasoft ve cikolatasepeti.com yatırımlarını 2012 yılı içinde yaptılar.
Girişim Fabrikası Direktörü ve ekosistemin önemli isimlerinden İhsan Elgin kişisel olarak 2 yatırımını 2012 yılı içinde yapmış olmasının yanı sıra, girişimcilerin sürekli bilgi alıp akıl danışacağı önemli kişilerdendir.
Elbruz Yılmaz BTS & Partners’in Genel Müdürlük görevini yapmasının yanı sıra GBA’nın kurucu üyeleri arasındadır. Girişimcilerin akıl alabileceği, danışabileceği konusunda tecrübeli ve iş ağı geniş bir kişidir.
Yonja.com‘u kuran ve başarılı bir çıkış yapan Kerim Baran, Cember.net‘i 2 yıl içinde belirli bir seviye getirip Xing‘e satış yapan, Enuygun.com‘un kurucus Çağlar Erol, Mackolik kurucuları Erdem Yurdanur ve Tarkan Onar, Trendyol ve Peakgames ilk yatırımcılarından Evren Üçok,Gelirortaklari.com kurucu ortağı Yunus Güvenen, Blogcu.com‘u başarılı bir noktaya getiren daha sonra çıkış yapan, sirketce.com‘un kurucusu Devrim Demirel, Sporx‘in kurucu ortağı İlkan Gökyılmaz, Pozitron‘un kurucuları Fatih ve Fırat İşbecer kardeşler, 2012′de Ycombinator’da yatırım yapan Dünya Grup şirketleri kurucuları Bora Uygun, Fırat Kalsın, Trendyol’un ve Peakgames’in ilk kurucularından ve tecrübeli girişimci Sidar Şahin, finans konusunda derin bilgilere sahip çok tecrübeli özgeçmişe sahip 10′a yakın melek yatırım yapmış Dr. Haluk Elçi, 41-29 kurucularından ve GBA üyesi Alemşah Öztürk, Türkiye’nin başarılı internet bloguWebrazzi.com‘un ve Crenvo Danışmanlık şirketinin kurucusu Arda Kutsal, Inventures’dan Yomi Kastro sayılabilir
Melek Yatırımcı olarak eklenmesini düşündüğünüz kişileri bize iletebilirsiniz
Emre Kurttepeli
Sina Afra
Hasan Aslanoba
Ziya Boyacıgiller
Emre Berkin
Nevzat Aydın
Melih Ödemiş
Burak Divanlıoğlu
Serkan Borançılı
Aydonat Atasever
Tolga Kabataş
Pamir Gelenbe
Haluk Elçi
Ali Karabey
Numan Numan
Erdem Yurdanur
Tarkan Onar
Burak Ertaş
Yüksel Dibekoğlu
Kerim Baran
Çağlar Erol
Bora Uygun
Cem Sertoğlu
Evren Üçok
Orkun Tekin
İhsan Elgin
Elbruz Yılmaz
Yunus Güvenen
Ersan Özer
Alp Saul
Fatih İşbecer
Fırat İşbecer
Orkun Tekin
İlkan Gökyılmaz
Bora Uygun
Fırat Kalsın
Tolga Tatari
Ahmet E. Sarı
Sidar Şahin
Devrim Demirel
Arda Kutsal
Alemşah Öztürk
Birol Kabakoğlu
Yomi Kastro
Tahir Zaimoğlu
Serkan Aşıkoğlu
Serhat Görgün
Ömer Hızıroğlu
Cem Soysal
Ömer Faruk Akarca
Uğur Şeker
Risk Sermaye Şirketleri – Venture Capitals & Yatırım Şirketleri
Güncelleme: Hasan Aslanoba Erikli Su - Nestle başarılı birleşmesinden sonra çıkış yaparak Aslanoba Capital'i kurdu. Yatırım şirketi 2013 içinde İnternet sektörüne çok hızlı bir giriş yaptı. 20'e yakın yatırım yaparak sektörün en önde gelen yatırım şirketlerinden birisi haline geldi. Yatırım şirketinin yöneticisi olarak Cankut Durgun yazın başında işe başladı.
Tiger Global Türkiye’de en erken ve en aktif bulunan risk sermaye şirketi. Bugüne kadar bir çok başarılı internet şirketine yatırım yaptı. Mynet, Yonja, Trendyol, Evidea ve Sporcum bunların başında geliyor. Risk Sermaye şirketinde Fixel Lee Türkiye’den sorumlu olarak çalışıyor ve düzenli olarak pazarı ziyaret ediyor ve bilgi alıyor.
European Founders Fund (EFF) Türkiye’yi çok iyi bilen bir yatırım şirketi olan EFF Samwer kardeşlerin kurduğu risk yatırım şirketi global ölçekte yatırımlar yapıyor. VC’nin kurucu kardeşleri:Alexander Samwer, Marc Samwer, Oliver Samwer. Groupon, Linkedin, Facebook bunlara örnek olarak gösterilebilir. Türkiye’de Cember’e yatırım yaparak daha sonra başarılı bir çıkışla şirketin Xing’a satışında rolleri var. Yemeksepeti ve enuygun.com‘un yatırımcıları arasında yer alıyorlar. Yatırım dışında Rocket-İnternet şirketiyle kendi girişimlerini de yapıyorlar.
Hummingbird Türkiye’yi yakından takip eden bir diğer yatırım şirketi. Türkiye’de çok uzun süredir aktif olarak faaliyet gösteren yatırımcıların Ciceksepeti, Peakgames, MarkaVIP gibi yatırımları var. Ekipleri Fırat İleri, Pamir Gelenbe, Frank Maene ve Barend Van Den Brande gibi Türkiye girişimcilik ekosistemini yakında bilen isimlerden oluşuyor.
iLab Türkiye’nin ilk yatırım şirketlerinden bir tanesi. Gittigidiyor, Kariyer.net, sigortam.net, unnado, beyazkutu, cimri, dijimecmua, hangikredi.com, hangisi.net, neredekal.com, steelorbis.com gibi yatırımları var. Yatırım şirketinin kurucusu Mustafa E. Say. İnternet yatırımlarından Yüksel Dibekoğlu ve Yavuz Kaynar yakından ilgileniyor.
212 Risk Sermayesi geçen sene kurulmuş olmasına rağmen kısa sürede toplam 6 yatırım gerçekleştirdi; Balerin, Hemenkiralik, Hazinem, Cloudarena, Arcademonk, Butigo. Yatırım fonu Türkiye internet şirketlerine yönelik yatırımları hedeflediği için girişimcilerin ilgisini çeken bir şirket. 212 sektörü yakından takip eden ekipten oluşuyor, Numan Numan, Ali H. Karabey ve Dilek Dayınlarlı. 212 fonun yatırım komitesinde bulunan diğer tecrübeli isimler Emre Kurttepeli, Mahmut Ünlü ve Jorg Mohaupt
Intel Venture Capital Teknoloji devi Intel‘in kurumsal yatırım yapan şirketi. Doğrudan şirketin alanları dışında da yatırımlar yapıyor. Türkiye son yıllarda hedef pazarlarından birisi oldu. Geçtiğimiz aylarda bölgeden sorumlu olarak Barış Aksoy yönetici olarak atandı. Önümüzdeki dönem içinde Intel VC’nin Türkiye’de yapacağı yatırımların artabileceğini düşünebiliriz. İlk yatırımları pazardaki yeni medyanın öncüsü Nokta grubu, diğer yatırımları fırsat pazarının öncü şirketi Grupanya oldu.
Golden Horn Ventures Türkiye pazarındaki girişimcileri hedefleyen ve yatırımlar yapmış olacan fonlardan bir tanesi Golden Horn Ventures. Yatırımları arasında Grou.ps, Livego(MessengerFX), Soundklan, Yogurtistan ve Befunky var. Mehtap Özkan fonun yöneticisi olarak bulunuyor. Fon uzun süredir aktif yatırım yapmıyor.
Sahibinden.com‘un kurucuları olan Aksoy Şirketler grubu geçen sene için Aksoy Internet Ventures‘la Dakick, Gimora, tinypay.me internet girişimlerine yatırım yaptı. Sektördeki tecrübeleriyle yeni internet girişimcilerine destek olmak istiyorlar. Sahibinden.com’un Genel Müdürü Burak Ertaş yatırım yapılabilecek girişimcilerle birebir görüşemeler yapabiliyor.
Doğan Holding grubu infoshop’u 2000′li yılların başında satın alıp hepsiburada.com olmasını sağlamıştı. Her ne kadar grup kendi girişimlerini kendisi yapıyor gözükse de son zamanlardaaltincicadde, evmanya ve alisverissaati.com gibi girişimleri alarak stratejik bir alıcı olduğunu gösteriyor.
Doğuş Grubu 2000′li yılların başında internet sektöründe öncü olrak hareket etmiş fakat sonra aynı şekilde hızla geri çekilmişti. Doğuş yayın grubunun için oluşturduğu ekiple Enmoda.com‘un kuruluşu, Euromessage‘a yatırım yapmış olmaları ve Güney Koreli SK Grubuyla kuracakları fon önümüzdeki dönemde aktif olacaklarını gösteriyor.
İnventram, Koç Holding ve Koç Üniversitesi ortaklığı ile Nisan 2010’da kurulmuş bir erken aşama teknoloji yatırım şirketidir. Fikri Mülkiyet Hakları yönetimi, yatırımı ve ticareti konularında faaliyet gösteriyor. Girişimcilerin, buluşçuların ve şirketlerin projelerini hayata geçirerek, inovatif fikirlere finans ve yönetim desteği sunuyor. İnventram’ın amacı erken aşamadaki, pazar potansiyeli olan yenilikçi ve teknolojik buluşları en doğru iş modelleri ile ticarileştirmektir. Genel Müdürü Cem Soysal‘dır.
Inovent, 2006 yılında Sabancı Üniversitesi tarafından kurulmuştur, Türkiye’nin ilk teknoloji ticarileştirme ve transferi şirketidir. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk risk sermayesi ve çekirdek sermaye yatırımları yapan şirketi olan Inovent, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark’ında yerleşik İnkübasyon Merkezi’nde yatırım yaptığı ve destek verdiği projelere ofis ortamı sağlar. Bugüne dek 17 start-up şirketin kuruluşuna destek olmuş, yatırım yaptığı 4 şirketten başarılı bir şekilde hisselerini satmak suretiyle çıkmıştır. Genel Müdürlüğünü Ömer Hızıroğlu yapmaktadır.
Teknoloji Yatırım A.Ş., başlangıç ve büyüme aşamasındaki teknoloji firmalarına yatırım yapan bağımsız bir Girişim Sermayesi Fonu yöneticisidir. Teknoloji Yatırım A.Ş. 2006 yılında kurulmuştur. 2007 yılında ilk fonunu oluşturmuş ve yatırımlarına başlamıştır. Toplam fon büyüklüğü yaklaşık 5 Milyon ABD Doları olan fon, şu ana kadar 5 adet yatırım gerçekleştirmiş olup, toplam yatırım miktarı yaklaşık 2 Milyon ABD Doları’dır. TTGV‘nin Teknolojik Girişimcilik Destekleri de Teknoloji Yatırım A.Ş. tarafından yürütülmektedir.
Yukardaki fon ve yatırım şirketlerinin yanı sıra bir çok oyuncuyu daha saymamız mümkünMekanist.net‘e yatırım yapan Pond Ventures, eCift’e yatırım yapan 3TS Capital Partners ve BrainsToVentures, Grupfoni’de ikinci adımda yatırım yapan Quants Financial Services AG, Vipdukkan.com’a yatırım yapan Eplanet Capital, Akinon’la beraber Teklifborsasi.com’a yatırım yapan Vallie Invest, Mikroödeme’ye yatırım yapan Private Equity Fonu Mediterra Capital, Peakgames’in yatırımcıları arasında yer alan Alpha Investment Partners, Early Birds Venture Capital, tasit.com’un yatırımcıları arasında olan CF Partners, Markavip’in yatırımcıları arasında olan Lumia Capital, Lidyana yatırımını yakın zamanlarda yapan Rusya’daki arama motoru pazarının lideri Yandex’in ilk yatırımcılarından Ru-Net yabancı fonlar ve yatırım şirketleri olarak sıralanabilirler.
Kleiner Perkins Capital Partners Amerika’nın en önemli yatırım şirketlerinin başında geliyor.Trendyol‘a Tiger Global’dan sonra üçüncü turda yatırım yapmış olması Türkiye’ye ilgi duyduğunun göstergesi olarak sayılabilir. Kleiner Perkins’in yanı sıra StartupTurkey kampına katılan Accel Partners Türkiye’deki internet şirketleriyle yakından ilgilendiğini 2012 ayında yaptığını konuşmasında belirtmişti. Adam Valkins‘in konuşmasını pozitiftv’den seyredebilirsiniz.
Skype’ın kurucusu Niklas Zennström‘ın kurucu ortağı olduğu fon, Atomico erken aşamada ve gelişmekte olan internet şirketlerine yatırım yapıyor. 2006′da kurulan fon 4 kıtada 50′nin üzerinde yatırımları var. Angry Birds‘ün şirketi Rovio‘ya yaptıkları yatırım en bilinen portföy şirketlerinden.Wouter Gort uzun süredir İstanbul’da yaşıyor ve ekosistemi yakından tanıma fırsatı buldu. Etohum toplantısında yapmış olduğu konuşmayı pozitiftv’den seyredebilirsiniz.
Markafoni.com‘un kurucuları Sina Afra, Tolga Tatari ve Ahmet E. Sarı’nın yatırım yaptıkları şirketleri Akinon, bugüne kadar Lidyana, Teklifborsasi, Grupfoni, kariyergenc, tasit.com vemarkmost gibi internet girişimlerine yatırım yaptılar.
Dünya Invest Dr. Bora Uygun ve Fırat Kalsın‘ın kurucuları olduğu yatırım şirketi 2012 yılı içindeDunya Invest adı altında toplandı. Ekibe geçen ay içinde Ali Dağlı YK üyesi ve danışman olarak katıldı. Yatırım şirketi bu yıl etohum 15 içinde yer alan Infodif ‘in Amerika’daki şirketi VidoAct’a yatırım yaparak hızla gelişmesini sağlıyor. Şirket 2012 içinde Ycombinator’daki 3 girişime yatırım yaparak dikkatleri çekmişlerdi.
Türkiye’de henüz yatırım yapmamış olmalarına rağmen bazı risk sermayesi fonları pazarımızı yakından takip ediyorlar. Mangrove Capital Partners‘dan Hans-Jürgen Schmitz Şubat ayında düzenlenen Startup Turkey Kampında Investors View adlı panele konuşmacı olarak katılmıştı, Fidelity Growth Partner‘dan Imran AkramTürkiye’yi yakından tanıyor ve geçen sene Webrazzi Summit’e konuşmacı olarak katılmıştı. Türkiye internet pazarıyla ilgilenen ve düzenli olarak bilgi alan Abraaj Capital, Sequoia Capital, Balderton Capital fonlarının orta vade içinde yatırım yapabileceklerini tahmin edebiliriz. İki yatırım fonunun yanı sıra faaliyet gösteren diğer yatırımcı kuruluşlar olarak TRPE Capital, Inventures, Lab-x, Angelwings ve Startup Weekend’in yatırım fonu olarak Startup Labs diğer oyuncular olarak sayabiliriz.
Yatırım alanına yeni giren Doğa şirketler grubunun Doğa Girişimi, Tahincioğlu Grubunun internet şirketlerine yatırım yapmaya başlaması Emre Berkin’in öncülük ettiği ÇİT yatırım bu yıl içinde İdeasoft’a ve cikolatasepeti’ne yatırım yapmış olması dikkatle takip edilmesi gereken noktalar olacaktır. Emre Berkin’le beraber ekibinde bulunan Tahir Zaimoğlu ve Serkan Aşıkoğlu internet sektörünü yakından takip etmektedir.
Sektörde yapılan yatırımların yanı sıra son senelerde stratejik alımlar veya yatırımlarda gerçekleşti. Ebay’in Gittigidiyor.com’u satın alması, Amazon.com’un Ciceksepeti.com’a ortak olması, Ticketmaster’in Biletix.com’u satın alması, Xing.com’un cember.net’i satın alması, Naspers’in Markafoni.com’un çoğunluğunu satın alması ve en son olarak Perform Media Sales’in Mackolik’in çoğunluğunu satın alması bunlar arasında sayılabilir.
Rocket-internet bir yatırımcı şirket gibi görülmese de hızlı internet girişimlerini kendisi kuruyor gerektiği yerlerde satınalma teklifleri yapabiliyor. Samwer kardeşlerin şirketi olan ve kısa sürede kopya projeler yapmasıyla tanınan Rocket – Internet grubu Türkiye’de evimister, wimdu,westwing, zidaya, sporena, eleseri hızla hayata geçirip Bamarang ve GlossyBox‘ı da hızla kapatmaları grubun hızını ve sermaye büyüklüğünü göstermesi açısından örnek oluşturuyor.
Hukuk Büroları
Girişimciler için en vazgeçilmez ihtiyaçlardan birisi de hukuk danışmanlığı. İnternet ekosisteminin içinde aktif olarak yer alan, sektörün terimlerine ve jargonuna hakim olan, yeni iş modellerini rahat kavrayabilen ve hukuksal olarak kurgulayabilen, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden hukuk danışmanları ile çalışabilmek, girişimciler için çok daha avantajlı olabilmektedir.
Yeni bir girişim için hukuk desteği almak, ileride gerçekleşmesi muhtemel risklere ve uyuşmazlıklara karşı koyabilmenin yanı sıra, işçi – işveren ilişkileri, tüketici ilişkileri, sözleşmeler, yatırımcı ve ortaklık ilişkilerinin düzenlenmesi açısından da çok önemli.
Bu alanda çalışan hukuk danışmanları
Ahi Taygün Avukatlık Bürosu – Av. M.Gökhan Ahi
Purut Avukatlık Bürosu – Av. Başak Purut
Arıkan Hukuk Danışmanlığı – Av. Ali Ulvi Arıkan
BTS Partners – Av. Tuğrul Sevim, Av. Yasin Beceni
Çalışkan Kızılyel Hukuk – Av. Sezer Çalışkan
Yılmaz & Ciner Hukuk Bürosu – Av. Esra Ciner & Av. İlhan Yılmaz
Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler & Vakıfkar
Endeavor Türkiye’de girişimcilik ekosistemi içindeki en aktif ve etkin kuruluşlardan birisidir. Sadece teknoloji ve internet değil tüm girişimcilik ekosistemi içinden etkin girişimcileri desteklemek için bilgi, tecrübe, uzmanlık ve ilişki ağını global ölçekte kullanmaktadır. Türkiye’de düzenledikleri iyiGirişim, iyiYatırım gibi bir çok konferanslarla girişimcilere ve yatırımcılara eğitici ve yol gösterici olmaktadırlar. Tüm bunların yanı sıra Endeavor girişimcisi olan şirketlere ve girişimcilere aktif destek vermektedirler.
MIT Enterprise Forum, MIT Enterprise Forum (“MIT EF”) Türkiye, MIT EF merkez ofisinin uluslararası dokuz şubesinden biridir. Girişimcilerin gelişmesini sağlayacak bir ortam sunmak amacıyla, halihazırda yer alan girişimcilerin yanı sıra Türkiye ve yurtdışından üst düzey yöneticiler, iş dünyası liderleri, girişim sermayesi şirket temsilcileri, endüstri uzmanları, hukukçular, akademisyenler ve üst düzey devlet mensuplarından büyük ölçüde üyelik ve katılım sağlamayı amaçlamaktadırlar. MIT Global Startup Workshop 2012 yılında düzenlemiştir, bu yıl girişimciler için 2ncisini düzenlediği İş planı yarışması ekosistem için önem taşımaktadır.
Galata Business Angels‘in Genel Başkanı olan Emre Kurttepeli 212 Yatırım Fonu yöneticilerinden ve Mynet’in kurucusudur. GBA sektörde özellikle internet ve teknoloji konusunda melek yatırım yapan tecrübeli internet girişimcilerinden oluşmaktadır. Kurulduğu günden bu yana bir çok girişimci yatırımcılara sunum yapmışlardır. 9 adet melek yatırımın yapıldığı Melek ağı, EBAN üyesidir ve aktif yatırım derneklerin başında gelmektedir. Genel sekreterliğini Ayşe İnalyapmaktadır.
Metutechban – İş melekleri ağı, ODTÜ ve ODTÜ Teknokent’li yatırımcıların kurdukları Türkiye’nin öncü iş melekleri ağıdır. Ankara merkezli olan dernek bir çok etkinliği düzenlediği gibi girişimcilere destek olmaktadır. EBAN’in geçen senelerde yapılan yıllık toplantısını İstanbul’da düzenlenmesini sağlamıştır. Sinem Ulutürk Metutechban İş Melekleri Ağının koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), 24 özel sektör, 5 kamu, 11 şemsiye kuruluş ve 15 gerçek kişinin biraya gelmesi ile kurulmuş bir Vakıf’tır. Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesini hedefleyen vakıf ilk ve tek Kamu Özel Sektör Ortaklığıdır. Vizyonu ülkemizdeki teknolojik inovasyon faaliyetlerini destekleyerek, üreticilerin uluslararası rekabet güçlerini artırmaktır.
Baybars Altuntaş’ın başkanlığını yaptığı Melek Yatırımcılar Derneği sektörde faaliyet gösteriyor. Kendisi bir çok toplantıya konuşmacı olarak katılıyor. Baybars Altuntaş’ı Haberturk Bloomberg televizyon kanalında Dragon’s Den yarışmasının jürisi olarak hatırlıyoruz. MG Danışmanlığınöncülük ettiği İstanbul Melek Yatırımcı Merkezi girişimcilere yatırımcılar konusunda birleştirme ve yatırımlar konusunda danışmalık etmeyi amaçlıyor.
Girişimci derneklerinin yanı sıra eticaret sektöründe bir çok sivil toplum kuruluşu aktif olarak faaliyet gösteriyor Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği ETID, Eticaret Derneği ETICAD, Elektronik Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği EDER sayılabilirler.
Bilişim sektörünü kapsayan ve Türkiye’de önemli yere sahip olan diğer dernek ve vakıflar olarak Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği TUBISAD, Türkiye Bilişim Vakfı TBV, Türkiye Bilişim DerneğiTBD, Türkiye Bilişim Sektörü Derneği TÜBİDER, Bilişim Sektörü Dernekleri FederasyonuTÜBİFED, Yazılım Sanayicileri Derneği YASAD
Avrupa’daki iş meleklerini bir araya toplayan, Avrupa İş Melekleri Ağı (EBAN) 27 ülkeden 100’den fazla kurumu bir araya getiriyor. Avrupa İş Melekleri Ağı (EBAN), 1999 yılında, Avrupa’nın önde gelen iş melekleri ağlarından oluşan bir grup tarafından, EURADA (Avrupa Bölgesel Kalkınma Ajansları Birliği) ile Avrupa Komisyonu’nun mali desteğiyle kuruldu. EBAN’ın amacı iş meleklerinin bölgesel ekonomik kalkınmadaki rolleri hakkında tüm Avrupa’yı bilinçlendirmek, girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getirmek.
Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun (TÜDOF) 2011 Haziran ayı ortalarında Spor Genel Müdürlüğüne bağlı bir federasyon olarak kurulmasını takiben Ağustos ayı başında yapılan Başkanlık seçimiyle de Federasyon Başkanı olarak Mevlüt Dinç seçildi.
TOBB Genç Girişimciler Kurulu TOBB GGK, TOBB bünyesinde teşekkül ettirilen ve TOBB Yönetim Kurulu’nun alacağı kararlara ışık tutan, genç girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kuruldur. TOBB GGK’nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı’dır.
Türkiye Girişimcilik Konseyi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral’in de aralarında bulunduğu konsey çatısı altındaki 32 kurum ve kuruluşun temsilcisi, Girişimcilik konseyini oluşturuyor.
TOBB Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi TOBB, girişim sermayesi, risk sermayesi ve melek yatırım alanlarında çalışan bireyleri bir araya getirerek bu kişilerin sektör hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaşması amacı ile 31 Mart 2011’de bir “TOBB Girişim Sermayesi Sektör Meclisi” kurulmuştur.
Hızlandırma ve Kuluçka Merkezleri (Bu konudaki Fırat Demirel’in webrazzi’deki yazısını da okumanızı öneririm)
Girişim Fabrikası: fikir ve teknolojilerin ticarileşmesini hızlandırmak için kurulmuş bir tekno girişim hızlandırma merkezidir. Girişimcinin fikrini gerçekleştirmesi için gereken tüm desteklerin sağlandığı bir hizmetler bütünüdür. Bu destekler içinde ofis alanı, telefon, internet gibi temel desteklerden hukuki danışmanlık gibi ileri seviye desteklere kadar çeşitli destekler bulunmaktadır. Bu yapının temel amacı teknolojilerin ticarileşme sürecinde yer alan ve ölüm vadisi olarak adlandırılan ürün prototipinden seri satışa geçiş arasındaki süreçte başlangıç şirketlerinin yaşamasını sağlamaktır. Özyeğin Üniversitesi Altunizade kampusü içindedir. Yöneticisi İhsan Elgin’dir. Murat Tortopoğlu, Jason Lau, Ozan Sönmez takımın diğer üyeleridir. Turkcell, Doğa Girişim ve Tahincioğlu yatırımla beraber işbirliği yapmaktadır.
Metutech – ATOM: Ülkemizde oyun sektörü için kurulan ilk kuluçka ve hızlandırma merkezi. ODTÜ teknokent içinde olan merkezin yöneticiliğini Emek Kepenek yapıyor. Etohum’da geçen sene seçilen Udo Games, Buggum, WASD, Alictus bu merkez içinde çalışıyorlar. Merkezden mezun olan başarılı oyun şirketleri Zibumi ve Lamagama gibi örnekler ATOM’un başarısına işaret ediyor.
TOBB ETU Garaj: TEPAV, Viveka ve TOBB ETU işbirliğiyle kurulan inkubasyon merkezi Ankara'da TOBB üniversitesi içinde yer alıyor. Bu yıl ilk girişimlerini seçtiler. Inkubasyon merkezinde çalışmaya başlayan girişimcilere bir çok desteği veriyorlar.
Embriyonix: İzmir’deki etohum kamplarımızı beraber yaptığımız ve Taylan Demirkaya‘nın yöneticilik yaptığı hızlandırma merkezi. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin kurmuş olduğu merkezden her yıl yeni girişimcilere destek veriliyor. Etohum’da seçilen sınavo, trendpin embriyonix’den çıkan bazı girişimler olarak sayılabilir.
Bilkent Cyberpark: Etohum kamplarımızın bir çoğunu Ankara’da Bilkent Cyberpark’da yapıyoruz. Yeni girişimcilere çok uygun şartlarda ofis yeri sağlıyorlar, yer desteğinin yanı sıra girişimcilerin hızlandırılması için gerekli kaynakları sağlamaya çalışıyorlar.
Boğaziçi Üniversitesi Hayal Et: Boğaziçi Üniversitesi’nin 2011 yılı içinde İstanbul Kalkınma merkezi desteğiyle kurmuş olduğu Teknoloji Transferi ve Girişimcilik Merkezi. Bu yıl ilki düzenlenen yarışma soncunda seçilen projelere ofis desteği, network ve yatırımcılara ulaşma fırsatı veriliyor. Merkezin yöneticiğini Gamze Artın yapıyor.
ARI Çekirdek: İTÜ teknokent yönetimi 2011 yılı içinde İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle girişimcilere ofis desteğinden diğer imkanları sağlamaya yönelik bir süreç oluşturdu. 7 Temmuz Cumartesi günü ilk yarışması sonucunda desteklenen girişimciler İTÜ Süleymen Demirel Kongre Merkezinde sunumlarını yapacaklar. İş geliştirme Müdürü olarak Arzu Eryılmaz’la bu konuda iletişime geçilebilir.
Avea Labs: Avea’nın girişimciler için geliştirdiği, özellikle mobil konuda girişimcileri hedeflediği kuluçka merkezi. Kuluçka merkezinin yeri Ümraniye’de olması girişimlerin erişimlerini zorlaştırıyor eleştirisi alıyorlar. Avea Labs diğer hızlandırıcılarda olduğu gibi yer, teknik alt yapı ve bilgi birikimi desteği sunuyor.
Enkuba: Enkuba, başta Türkiye olmak üzere, Türkiye ve Doğu Avrupa ülkelerinde başlangıç aşamasındaki mobil ve internet ürünleri geliştiren şirketlere destek sağlıyor. Yenilikçi ve büyüme potansiyeli olan girişimlere öncelik veren Enkuba Piraye Antika, Pınar Kapralı Görsev ve Ufuk Kayserilioğlu tarafından kuruldu. Enkuba, program kapsamındaki istekli ve dinamik girişimcilere mentorluk, başlangıç sermayesi, ofis desteği ve yeni bağlantılar sağlıyor.
Hacettepe Üniversitesi TTM: Türkiye’de ar-ge yapan girişimcilere destek olan önemli programlardan biri Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi. Söz konusu program akademisyenler, laboratuvarlar, yasal avantajlar ve destekler ile girişimcilerin projelerine destek oluyor. Biyoref Kuluçka Merkezi, Hacettepe Teknokent A.Ş.’nin ikinci en büyük binası olarak hizmet veriyor.
Viveka: Ankara’da kurulan kuluçka merkezinin kurucuları Barış Okur, Emin Okutan, Ece İdil Kasap teknoloji fikirlerini gerçekleştirmek isteyen girişimcileri hedefliyor. Maddi kaynak, ofis desteği, network, donanım, yazılım ve bilgi birikimi açısından girişimcileri destekliyorlar.
TTNET Teknoloji Vadisi TTNET Teknoloji Vadisi, TTNET’in iş fikri ve projelerin hayata geçirilmesini desteklediği, girişimciler ve yatırımcıların bir araya geldiği bir programdır. Bu programa, iş fikirleri ve projelerini hayata geçirmek isteyen girişimciler ile bu girişimleri yatırım için değerlendirmek isteyen yatırımcılar başvurabilirler.
BUG Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Labaratuvarı (BUG) Oyun üzerine eğitim ve Ar-Ge merkezi olarak kurulan oluşumun başında Güven Çatak bulunmakta. 2012 Yaz Atölyeleri kapsamında onlarca eğitmen 41 BUG katılımcısına eğitimler veriyor.
Seedcamp: Avrupa çıkışlı internet girişimcilerini hedefleyen program. Etohum olarak esinlendiğimiz ve dikkatle takip ettiğimiz modelin yöneticiliğini Reshma Sohoni yapıyor. Geçen sene Webrazzi Summit’de konuşmacı olarak katılmıştı. Önümüzdeki yıl içinde İstanbul’da bir Kamp planlıyorlar.
Startup Labs: Startup Weekend’in kurucularının geçen yıl içinde kurmuş olduğu fon. Tüm dünyada gerçekleştirdikleri etkinlikler ve organizasyonlar sonrasında çıkan yenilikçi fikirlere yatırım yapıyorlar. 2012 yılı içinde İstanbul’da gerçekleşen Girişim Fabrikası ve GBA’nın da desteklediği Startup Weekend sonrasındaki girişimlere GBA’la birlikte yatırım yaptılar. Tuğçe Ergül Türkiye’de yönetiliğini yapıyor.
Turkish Spark: Etohum yatırımcılarımızdan ve mentörlerimizden olan Yonja.com’un kurucusu Kerim Baran ve Superonline’in ilk genel müdürü Babür Özden’in kurdukları silikon vadisinde kurdukları ve bölgedeki girişimcilere destek verdikleri organizasyon.
Hibeler & Destekler
ODTÜ Teknojumpp Girişimcilik ve İnovasyon Destek Programı Teknoloji tabanlı girişimciliğin yaygınlaştırılmasına ve uluslararası düzeyde başarılı girişimciler yaratılmasına destek verecek Teknojump Girişimcilik ve İnovasyon Destek Programı’nın açılışı 25 Nisan tarihinde yapılmıştır.
Teknogirişim Sermayesi Desteği 5746 Sayılı Kanunun destek mekanizmalarından birisi olan“Teknogirişim Sermayesi Desteği”; Örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok beş yıl önce almış kişilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, desteği veren merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından desteklenmesi uygun bulunan bir iş planı çerçevesinde, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmelerini teşvik etmek için düzenlenmiştir.
KOSGEB Girişimcilik Destek Programı Minimum 60 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşan eğitim programını kapsar (girişimcilik özelliklerinin sınanması, iş fikri egzersizleri yapılması ve iş planı hazırlanması) Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri KOSGEB veya diğer kurum ve kuruluşlar (üniversite, İŞKUR, meslek kuruluşu, belediye v.b. tarafından düzenlenebilir, Eğitimler, genel ve özel hedef grupları (gençler, kadınlar, dezavantajlı gruplar) için düzenlenir.
KOSGEB AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı: Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ’lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılması ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması, mevcut Ar-Ge desteklerinin geliştirilmesi, İnovatif faaliyetlerin desteklenmesi, Ar-Ge ve İnovasyon proje sonuçlarının ticarileştirilmesi ve endüstriyel uygulamasına yönelik destek mekanizmalarına ihtiyaç duyulması için verilir
TUBİTAK teknolojik girişimciler için destekleri TÜBİTAK-TEYDEB bünyesinde yürütülen destek programlarına yapılacak proje başvuruları ve destek talebine yönelik dönemsel başvuruları elektronik ortamda http://eteydeb.tubitak.gov.tr adresindeki PRODİS (Proje Değerlendirme ve İzleme Sistemi) üzerinden alınmaktadır.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB), teknolojinin toplumsal faydaya dönüşme sürecini hızlandırmak amacıyla, ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuştur.
TUBİTAK Bireysel girişimcilk Aşamalı Destek Programı: Programla bireysel girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen Ar-Ge yoğun başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmıştır.
Ekonomi Bakanlığının destekleri; Türkiye’de yerleşik olup yazılım, internet, bilgisayar oyunu veya mikroçip alanında faaliyet gösteren şirketilerine yönelik sağladığı yeni destekler Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Haziran ayında tüm kamoyuyla paylaşıldı. Bilgisayar oyunlarının yurt dışında pazarlanmasına yönelik pazara giriş giderleri bir bilgisayar oyunu için 1 (bir) kez olmak üzere %50 oranında ve en fazla 100.000 ABD Doları tutarında karşılanması ve bir çok diğer destek tebliğde yer alıyor.
Yarışmalar, Kamplar & Etkinlikler
Webrazzi Summit, Türkiye’nin öncü yeni ekonomi ve internet girişimciler için en önemli medyası olan Webrazzi tarafından düzenlenen Webrazzi Summit, internet pazarlarının Türkiye’deki ve dünyadaki önemli isimlerini her sene bir araya getiriyor. Webrazzi Startup konferansı 2012 ‘de ilk defa düzenlendi ve yeni girişimcilere projelerini sunma fırsatı veriyor.
IBM SmartCamp, IBM girişimcilerinin yaşadıkları zorluklara yardımcı olmaya yönelik programlar sunuyor. Bunun bir örneği de IBM Küresel Girişimcilik Programı kapsamındaki SmartCamp Istanbul yarışması. Program kapsamında değerlendirmeye alınmak isteyen, son beş yıl içinde kurulmuş olan ve dünyanın enerji, sağlık, ulaşım, e-devlet hizmetleri gibi temel alanlarda karşı karşıya olduğu sorunlara çözümler sunan yeni nesil yenilikçi şirketler geçen sene bu kampa katıldılar.
Intel Global Challenge Intel Capital ile en büyük kurumsal risk sermayedarlarından biri olan Intel, yarışmaya katılan girişimlerde teknolojik yenilikçilik arıyor ve Intel Global Challenge’da 1. seçilecek girişime 50 bin dolar, finalistlere toplamda 100 bin dolar ödül veriyor. Daha önce iletken ve wedecide.net bu yarışmada Türkiye’yi temsil etmişlerdi.
Vodafone Mobile Clicks; Mobil internet sektöründeki girişimcilere yönelik düzenlenmiş olan bu yarışmaya Türkiye’nin yanısıra İngiltere, Almanya, İrlanda, Hollanda, İspanya ve Portekiz’den mobil internet sektöründeki girişimlerin katılıyor. Yarışmada büyük ödül 150 bin Euro! Vodafone Mobile Clicks 2011’e iş fikirleri ile katılan girişimciler Türkiye’yi Amsterdam’da yapılacak büyük finalde temsil etme fırsatı yakaladı.
Qualcomm Mobil Yarışması: Qualcomm Türkiye, 3G ülkemizde geliştirilen mobil uygulama iş fikirlerini destekliyor ve mobil uygulama ekosistemini geliştiriyor. Qualcomm Mobil İş Fikri ve Uygulama Yarışması’nda mobil teknolojinin kapsadığı çeşitli alanlarda uygulamaların değerlendirildiği yarışmanın ilki 2011 yılında yapıldı.
CEED TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Özyeğin Üniversitesi 30-31 Ocak 2012 tarihlerinde CEED‘in The Center for Entrepreneurship and Executive Development düzenleyeceği bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Avrupa’ dan ve Ortadoğu’ dan yüz kadar katılımcı ile gerçekleşen olan etkinlikte yerli firmalar ile yabancı firmaların buluşarak yeni ortaklıklara yelken açma imkanı buldular.
Startup Weekend organizasyonu 54 saat boyunca süren, katılımcı gruplardan bu süre içerisinde bir web ya da mobil uygulama geliştirmeleri ve projeleriyle jüri üyelerini etkilemeleri beklenen Startup Weekend organizasyonu 2012 yılında da girişimcileri bir araya getiriyor.
British Council Global Sanal Girişimcilik Yarışması British Council’in “Girişimcilik Yarışması”, gençlerin yenilikçi fikirler geliştirerek girişimcilik becerilerini geliştirmelerine katkı sağlıyor.
Yeni fikirler yeni işler yarışması Bu yarışmanın amacı ODTÜ başta olmak üzere üniversite öğrencileri arasında teknolojiye ve yenilikçiliğe dayalı girişimciliği teşvik etmek ve desteklemektir. Dereceye giren girişimciler yakından takip edilmelidir.
Yeni Düşler Yenilikçi Düşünceler Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen yarışmaya sadece Marmara bölgesindeki herhangi bir üniversiteye kayıtlı öğrenciler başvurabilir. Üniversite öğrencilerini yeni fikirler üretmeye, fikirlerini hayata geçirmeye teşvik etmek, teknolojiye ve yenilikçiliğe dayalı girişimciliği desteklemek, öğrencilere sistemli bir iş planlama sürecini yönetme becerisi kazandırmak, yenilikçi fikirleri disiplinlerarası ekip çalışması ile ticari anlamda uygulanabilir bir işe dönüştürme konusunda öğrencilerin deneyim kazanmalarını desteklemek amacıyla düzenlenmektedir.
Türkiye’nin kadın girişimcisi yarışması Garanti Bankası, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği`nin ortaklığıyla gerçekleştirilen “Türkiye`nin Kadın Girişimcisi Yarışması” bu yıl 6. kez dğzenlendi. Amacı; ülkemizdeki kadınların “girişimci ruhunu” ortaya çıkartarak, Türkiye`deki kadın girişimci sayısının gelişmiş ülkelerin seviyesine yükselmesi için katkıda bulunmaktır.
‘Bu Gençlikte İş Var!‘ TÜSİAD’ın genç girişimcileri ödüllendirdiği “Bu Gençlikte İŞ Var!” projesi Türkiye’deki tüm üniversitelerin katılımına açılıyor. Geleceğin iş dünyası liderlerini ve genç girişimcileri teşvik etmek amacıyla başlatılan proje kapsamında yenilikçi iş fikirleri yarışıyor.
Turk TechNet’in (TTN), METUTECH – İş Melekleri Ağı (METUTECH BAN) ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneğinin (TGBD) işbirliği ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) ana sponsorluğunda düzenlediği Türk Teknoloji Startupları Yarışmasını kazanan mobil, oyun, internet ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren 10 şirket TTN New York etkinliğine katıldı. New York merkezli kar amacı gütmeyen ve Türk girişimcilere yardımcı olmayı amaçlayan Turkish Technology Network kuruluşu, teknoloji ve internet alanında çalışan genç Türk şirketlerini, Amerikalı yatırımcılarla buluşturdu.
Global Entrepreneurship Program TEPAV’ın koordinatörlüğünde ABD Dışişleri Bakanlığı ileTOBB arasında yürütülen “Küresel Girişimcilik Programı (GEP) – Türkiye” kapsamında Amerikalı iş meleklerinin Türkiye ziyareti bu yıl Mayıs ayında yapıldı. Program kapsamında “Türkiye’nin En İyi Girişimleri İş Planı Yarışması” için çok sayıda genç girişimci ile biraraya gelen ABD’li yatırımcıları en çok Türk girişimcileri dinlediler. Yarışmada derece alanlar para ödülünün yanı sıra ABD’li yatırımcılar ile Türk melek yatırımcılardan destek alma şansı yakaladı. ABD’ye giderek müşteri, yatırımcı ve tedarikçi bağlantıları yapacak olan başarılı girişimciler ayrıca Youtube, Twitter ve Instagram gibi dünyaca ünlü şirketlerden girişimcilerle tanışma fırsatı kazandılar.
Entrepreneurs Roundtable Türkiye internet pazarına ilgi duyan Entrepreneurs Roundtable, toplantılarıyla yatırımcılar ile girişimcileri buluşturuyor. İngilizce düzenlenen toplantılarda girişimciler yatırımcılara sunum yapabiliyorlar. Kurucusu Murat Aktihanoğlu olan Entrepreneurs Rountable’in merkezi Newyork’dadır.
Startup Week İnternet ve mobil alanındaki yeni girişimleri desteklemek ve Orta – Doğu Avrupa girişimcilik sermayesini büyütmeyi hedefleyen Startup Week, 3 – 7 Ekim 2011 tarihleri arasında Viyana’da gerçekleşti. StartEurope, Initial Factor ve TechCrunch Avrupa‘nın işbirliği ile “Melek Yatırım Festivali” de düzenlendi.
Global Üniversiteli Girişimci Yarışması 1998 yılında Saint Louis Üniversitesi tarafından başlatılan Global Students Entrepreneur Awards (GSEA), tüm dünyadaki üniversite öğrencileri arasında girişimciliği teşvik etmek ve gelecek kuşak girişimcilerin yetiştirilmesi amacıyla düzenleniyor. Türkiye’de geçen sene ilki yapılan yarışmada birinciliği İndirdik.com‘un kurucusu Mustafa Acetkazanmıştı.
Teknoloji Ödülleri ve Kongresi Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) kurumsal amaçlarına da uygun olarak: Ülkemizde yenilikçi ürün, yeni bir teknik veya teknolojinin geliştirilmesini hedef alan üretim süreci (proses) geliştirme çabalarını desteklemek, Yenilikçi ürün ve teknoloji geliştirmenin, rekabetçi pazarlarda başarının kaçınılmaz gereği olduğu konusunda genç sanayicimizi bilinçlendirmek üzere Teknoloji Ödülleri’ni oluşturmuşlardır.
Turkcell girişimcilik yarışmaları Girişimciliği teşvik etmek, yenilikçi fikirlerin gelişmesine ve ekosisteme yeni oyuncular kazandırmak amacıyla Turkcell’de farklı bölümlerin işbirliğiyle birçok platformu destekliyor. Eğitim ve danışmanlık desteğinin yanı sıra, yarışmalarla fikirlerin ticarileştirilmesi fırsatı da sunuyor.
TEB Akıl Fikir Yarışması, Kişilerin; bankacılık ve finans sektörüne (leasing, faktoring, tüketici finansmanı, sigorta..vb) yönelik yaratıcı Fikir / Projelerini, hayata geçirebilme fırsatı bulabilecekleri bir inovasyon yarışmasıdır.
Bir fikrin mi var yarışması proje ve fikir yarışması ile de gençlere sesleniyor. Onlara girişimcilik ruhu aşılamayı ve onlara kendi şirketlerini kurmalarını şevklendiriyor. NTV’de yarışma programıolarak yayınlandı.
Üniversite Patentleri Yarışıyor Ege Üniversitesi - EBİLTEM, TÜBİTAK ve Elginkan Vakfı’nın desteği ile 28-30 Kasım 2012 tarihleri arasında “Üniversite Patentleri Yarışıyor” ana temalı “2. Ar-Ge ve Teknoloji Günleri – AreGE2” etkinliği düzenliyor.
Investors Xchange 4iX 15-16 Kasım 2011 tarihlerinde yurtdışından gelen yatırımcıları, Türkiye’nin en heyecan verici teknoloji şirketleri ile buluşturdu. Girişimcilerin yatırımcılara sunum yapması imkanı sağlıyor ve toplantılar düzenliyor.
eTR Ödülleri TÜSİAD ve TBV, ülkemizin küresel ekonomide daha etkin ve güçlü bir konuma sahip olması için ekonomik ve sosyal gelişimin sürekliliğini sağlayacak en önemli unsurun bilgi toplumuna ulaşılması ve eTürkiye dönüşümünün gerçekleştirilmesi olduğuna inanmaktadır. Bu konudaki çalışmaların tüm kesimler tarafindan paylaşılması ve bir tartışma ortamı yaratılması amacı ile TÜSİAD ve TBV 2003 yılından itibaren her yıl ‘eTR Kongresi’ düzenlemeye ve ‘eTR ödülleri’ ni başarılı uygulamalara vermeye karar vermişlerdir.
Tekonoparklar & Teknokentler
ODTÜ Teknokent – Ankara ODTÜ Teknokent, ODTÜ’nün araştırma yeteneği ve bilgi birikiminden de faydalanarak, küresel ekonomiye seçilmiş sektörlerde, ileri teknolojiye dayalı katma değeri yüksek ürün ve hizmetleri rekabetçi koşullarda sunan girişimcilerin ve şirketlerin yer aldığı dünyanın önde gelen teknoloji geliştirme bölgelerinden birisi olma vizyonu ile kurulmuştur. Araştırma ve teknoloji geliştirmeye yönelik üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak ana misyonudur.
İTÜ Arı Teknokent - Maslak / İstanbul Bugün itibariyle ARI Teknokent, ARI 1 ve ARI 2 Binalarının yanı sıra, Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak ilan edilen bölgede bulunan ‘Fen Bilimleri Enstitüsü’, ‘Motorlu Taşıtlar Merkezi’, ‘Mekatronik Araştırma ve Eğitim Merkezi’ ve ‘İTÜ-KOSGEB TEKMER’ binalarında da Ar-Ge faaliyeti yürüten girişimci firmalara hizmet sunmakta ve yasa kapsamında destek olmaktadır. Ancak bu merkezlerde faaliyet gösteren şirketlerin bazı ortak paydalarda buluşuyor olmaları koşul olarak aranmaktadır. ARI Teknokent Proje Geliştirme Planlama A.Ş. ‘nin ana ortakları İ.T.Ü. Geliştirme Vakfı %64, İ.T.Ü. Rektörlüğü %31 dür.
Teknopark İstanbul - Pendik / İstanbul Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda yapılan çalışmaların ilk aşaması 24 Nisan 2009 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) başvurusu yapılarak tamamlanmıştır. “Teknopark İstanbul”, 03 Ekim 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Teknoloji Geliştirme Bölgesi statüsü kazanmıştır. Ortakları arasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı, İstanbul Ticaret odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi vardır.
Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark - Davutpaşa / İstanbul Sanayi ile işbirliği içinde ülkenin Ar-Ge faaliyetlerine katkıda bulunan 21. yüzyılın girişimci üniversite modeli doğrultusunda Teknopark kurulması çalışmalarına başlamış ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun dört maddesine göre Başkanlar Kurulu’nun 22/3/2003 tarih ve 5390 sayılı kararı ile Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmuştur.
Bilkent Cyberpark - Ankara Bilkent Cyberpark, Bilkent Holding ve Bilkent Üniversitesi işbirliğiyle Bilkent Üniversitesi kampus alanında kurulan bir bilim ve teknoloji parkıdır. Bilkent Cyberpark, ileri teknoloji ve yazılım geliştirme alanında faaliyet gösteren firma ve kuruluşlara, uygun maliyetler çerçevesinde, dünya kalitesinde etkin teknopark hizmetleri sunmaktadır.
GOSB Teknopark – Gebze 2005 yılında inşaatları tamamlanan GOSB Teknopark’ın bugün itibarıyla bünyesinde yer alan 80’i aşkın firma ve 680’in üzerinde AR-GE personeli olan teknoparklarımızdandır. GOSB Teknopark’ın 49,06 hisse ile Teknopark’ın A grubu kurucu ortağı olan TEFEN Grubu, Israil’de 1985 yılında beri 5 adet endüstri parkı kurmuş, 300’ün üzerinde start-up projeye destek olmuştur. Parklar yaklaşık 1600 çalışanı ve 660 milyon ABD Dolarını aşan cirolarıyla, üretimlerinin %80’ini ihraç etmektedirler. Tefen Modeli’nin fikir babası Stef Wertheimer, İsrail’de bu parkların ve aynı zamanda ISCAR Ltd. Şirketi’nin kurucusudur.
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Urla’da olan merkez İzmir il merkezine 45 km, Çeşme Limanı’na 30 km uzaklıktadır. ortakları arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Vestel Elektronik A.Ş. yer almaktadır
Teknoparklar hakkında N. Ekim Kaya ‘nın Webrazzi’deki yazısı okunabilir