GİRİŞİMCİ OLARAK KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ 5 SIKINTILI DURUM
Yeni bir girişimcisiniz. Yapmaya başladığınız iş tuttu ve sık sık iş görüşmeleri, toplantılara gitmeye başladınız. Bu sırada hemen hemen her girişimcinin karşılaştığı 5 sıkıntılı durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.
1. Tamamen habersiz olmak
Yeni bir şirket başkanı olarak tüm cevaplara sahip olmayacaksınız. Sadece alışık olmadığınız sorumluluklar almayacak, aynı zamanda elinizde az zaman varken hızlı kararlar da almak zorunda kalacaksınız.
Herkes, cevaplarını almak için başını size çevirdiğinde, siz de bilmediğiniz bir konuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. O zaman gözüne far tutulmuş tavşan gibi kalabilirsiniz. Ama unutmayın ki, her konuda uzman olmamanız etrafınızda bilgili insanların olmadığı anlamına gelmez.
Bir ekip kurduğunuzda gönül rahatlığıyla tavsiyesini aldığınız yetenekli ve güvenilir danışmanlar bulun. Bu sadece onların uzmanlığına değil aynı zamanda onların değerlerine, kararlarına ve yargılarına güvendiğiniz anlamına gelecektir. Önemli işlerde son imzayı atacak kişi her zaman siz olmalısınız ama en mantıklı kararı vermek için ekibinize ve onların tecrübelerine güvenmelisiniz.
Herşeyi bilmediğiniz gerçeğiyle barışık olun. Aynı zamanda bir yolunu bulacağınız konusunda kendinize güveniniz olsun. Girişimci olmak problem çözücü olmak demektir. Eğer danışmanlarınız ve kurmuş olduğunuz ekip sizi cevaba götüremiyorsa, kararları siz almalısınız. Her zaman haklı olmayacaksınız ama öğrendiklerinizi bir sonraki durumda daha doğru karar vermenizi sağlayacaktır.
2.Hatalı olduğunuzu kabul etmek
Elbette hatalar yapacaksınız. Bir şirket başkanı olarak yaptığınız ufak hatalar herkesin işini zorlaştırabilir ve bu yeni bir girişimcinin yüzleşmek istemeyeceği garip durumlar yaratabilir. Projenin yeniden yapılması gerekebilir, zaman çizelgesinde değişiklik olabilir, yatırımcılar çekilebilir, satışlar kayıpla sonuçlanabilir ve tasarımı yapılmış ürün tekrardan çizim tahtasına dönerek her şeye yeniden başlanabilir. Ve bunların hepsi sizin yaptığınız seçimden kaynaklanabilir.
Hatalı olduğunuzu farkettiğinizde hatayı kabullenin. Hatayı küçümsemeyin veya başkasını suçlamayın. Andy Dunn’ın dediği gibi “Bütün hata sende ve bundan kaçmanın bir yolu yok. O yüzden denemeyin. Hata sonrasında ne öğrendiğinize ve bu öğrendiklerinizi gelecekte nasıl kullanabileceğinize odaklanın. Ve ondan sonra da yolunuza olabildiğince hızlı bir biçimde pozitif bir heyecanla devam edin. Herşeye yeniden başlamak yani hataları düzeltmek için vaktiniz var. Ve ekibiniz sizin yeniden ayağa kalktığınızı görmek istiyor.
3. Sürekli para toplamak
Yeni firmalarının karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de nakit akışıdır. 2014 yılında CB Insights tarafından yapılan bir ankete göre yeni kuruluşların yüzde 29’unun batmasının sebebi paralarının bitmesidir. Bu sayının gelecek dönemde önemli ölçüde artacağı öngörülmektedir.
Yeni kurduğunuz işin hızla büyümesi için sermayenizi arttırmanız gerekmektedir. Özellikle doğuştan satış elemanı değilseniz bu durum zorlanacağınız bir konudur. Gelir istediğiniz noktada olmazsa, siz depresif bir ruh haline girersiniz. Bu hissin üstesinden gelmek için elinizde iki kart vardır.
İlk hedef kitlenizi iyi tanıyın. Onların ilgisini çekebilecek noktaları düşünün ve konuşmanızda bu noktalara odaklanın. Unutmayın, her gün bir çok ürün sahibinden benzer şeyleri duyuyorlar. Sizin bir farkınız olmalı ve bunu karşıya hissettirmelisiniz.
İkinci olarak konuşmalarınızı basit tutun. Olabildiğince kısa bir şekilde ana konuları net bir şekilde anlatın.
Ve son olarak çok çalışmak. Hiçbir zaman yılmayın ve yaptığınız her görüşmenin ardından onlardan geri dönüş isteyin.
4. Yatırımcılarla anlaşmazlıklar
Para kazanmaya başladığınızda karşınıza sıkıntılı bir durum çıkacak: Parayı nasıl kullanacağınız gerçeği. Bir çok ihtimal olabilir. Ancak yatırımcılarınız her zaman sizinle aynı fikirde olmayabilir. 2015 yılında State of Startup ‘ın yaptığı bir araştırmaya göre yatırımcıların yüzde 36’sı girişimcilerinin finansal kapasitelerine güvenmediği ortaya çıkmıştır.
Yatırımcıyla aranızla anlaşmazlık çıktığı zamant öncelikle onları dinlemelisiniz. Herşeyden önce onlar size para akışını sağlayan kişiler ve eğer o yatırımcılar güvenilir ve tecrübeli kişilerse onlardan öğreneceğiniz şeyler vardır. Ama bu onların her zaman haklı olduğu anlamına da gelmiyor.
Savaşta tarafınızı seçmeyi öğrenmelisiniz. Şirketin misyonuna uymayan ve sizin güvenmediğiniz yollara şirketi çekmek isteyebilirler. O zaman sizin yere sağlam basmanızın zamanı gelmiştir.
İşlerini hayatının merkezine koymuş girişimciler, bir çatışma çıktığında duygusallaşmaktadır. Oysa yatırımcılarla uzlaşmaya varmak için rasyonel davranmak gerekmektedir. Öncelikle onları dinleyin. Önerileri şirket için çok iyi olabilir. Ancak sizin aklınıza yatmıyorsa o zaman müzakereler sırasında yatırımcıların dilinden konuşun. Argümanınızı savunmak için veriler ve istatistiklerden faydalanın. Yatırımcıların, bakış açısını kendinizinkine çevirebilirsiniz.
5. Birisinin gitmesine izin vermek
Yeni bir girişimci olmak sorumluluk sahibi olmak ve ekibinizdeki çalışanların kontrolünü elinizde tutmak demektir. Bir çalışan bütçeye uymayacak şekilde bir istekte bulunduğundan zor kararı vermek zorunda olan kişi sizsiniz. Ufak bir ekiple birlikte ve doğal bir ortamda çalışmanın yarattığı yakınlık bir kişiyi içten çıkartacağınız vakit işinizi zorlaştırabilir.
Her şeyden önce şirket gelir. Şirketin vizyonunu canlı ve gelişecek şekilde tutmaktır. Bunun bilinciyle birisiyle “seni işten çıkartıyoruz” gibi bir konuşma yapmanız gerektiğinde olabildiğince dürüst ve içten konuşmanız gerekmektedir.
Girişimci olmak kolay olsaydı herkes bu işi yapardı ve herkes de başarılı olurdu. Ama hepimiz biliyoruz ki böyle bir durum yok. Yeni bir işe atılmak sizi çoğunlukla kaçınmak isteyeceğiniz durumlara sokabilir. Eğer şirketinizin uzun vadeli süregelmesi için rahat olduğunuz alandan çıkmanız gerekir. Böylece güçlü bir şirketle daha iyi bir yönetici, daha iyi bir lider olacaksınız.