Girişim Şirketlerinde Risk Yönetimi

Girişim şirketlerinin değerlendirme toplantılarında genel başlıklar şirketin geliri ve büyümesi ile ilgilidir. İşinizin büyümesi ve geliri ile ilgili toplantılar yaparken işinizin gelecekteki risklerini de ele alıyor olmalısınız. Şirketin risk değerlendirmesini yaparken aşağıdaki birkaç soruyu yanıtlamak işinizin geleceğini ve gelecekteki tehditleri görmek için size oldukça yarar sağlayacaktır.
Veri erişiminiz güvenli mi?
Müşterilerinizin verilerine erişim yetkiniz varsa bu verilere erişim kanallarını daha güvenli hale getirmelisiniz. Müşterileriniz ile yaptığınız gizlilik anlaşmaları, veri erişim politikanız olmadığından dolayı bir veri sızıntısı gerçekleşirse şirketinizin başına oldukça büyük işler açabilir. Bu yüzden şirket içerisinde bir takım güvenlik politikaları belirlemelisiniz. Veri sızıntısını önlemek için veriyi şifreleyebilir, antivirüs yazılımları ve güçlü şifreler kullanabilir, çalışanlarınızın kıymetli verilere limitli erişimini sağlayacak politikalar geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda herhangi bir veri sızıntısı olması durumunda bu durumun şirketinize maliyetini önceden hesaplamak yararlı olacaktır.
Müşterilerinizin size dava açmasını önleyecek politikalarınız var mı?
Müşteriler onlara verdiğiniz ürün ya da hizmetin kalitesinden memnun kalmadığı için ya da süreç bekledikleri gibi tamamlanmadığı için dava açma yoluna gidebilirler. Memnuniyetsiz müşterileri minimuma indirgemek için bir takım politikalar geliştirmelisiniz. Öncelikle üründen memnun olmayan bir müşteri, şirketinizin iletişim kanalına kolaylıkla erişebilmelidir. İletişim arayüzünüz karmaşık olmamalıdır. Ürünün web sayfasında belirttiğiniz iletişim numaraları erişilebilir olmalıdır. Bir müşteri üründen memnun kalmadığında bu memnuniyetsizliği ilk size iletir ve geliştirdiğiniz politikalarla bunu ilk elden çözerseniz, ileride şirketinize açılacak davaların önüne geçmiş olursunuz.
Rakiplerinizin gelişmelerini takip ediyor musunuz?
Üzerine çalıştığınız inovatif bir projenin en büyük rakibiniz tarafından piyasaya sürülmek üzere olduğunu öğrenmeniz pek eğlenceli bir durum değildir. Ya da siz daha kapsamlı bir tasarım yapmaya çalışırken büyük müşterinizi daha basit ve daha az maliyetli bir ürünle sizden önce bağlamaları… Yıllık değerlendirmelerinizi yaparken rakiplerinizin ne durumda olduğunu, hangi projeler üzerine çalıştığını araştırmak gelecekte müşteri ve para kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmanızın önüne geçecektir. Aynı zamanda rakiplerinizin ne durumda olduğunu bilmek şirketinize daha farklı bakış açıları katmayı da sağlayabilir.
Acil durum planlarınız güncel mi?
Deprem, sel, yangın gibi felaketler küçük şirketleri oldukça ciddi bir şekilde etkileyebilir. Büyük felaketlerin ardından şirketinizin varlığını sürdürebilmesini sağlamak istiyorsanız acil durum ve felaket kurtarma planlarınızı yapmalısınız. Bir felaket sonrasında müşterilerinize nasıl hizmet vermeye devam edeceğinizi, mevcut altyapınızı nasıl koruyacağınızı önceden planlıyor olmalısınız.
Olası risklere karşı önlem aldınız mı?
Küçük ya da büyük fark etmez, her şirketin bir risk değerlendirme sürecinin olması gerekir. Şirketinizin geliştirmekte olduğu ve şirketiniz için oldukça karlı olacağını düşündüğünüz bir ürünü yalnızca tek bir çalışan biliyor ve geliştiriyorsa; bu kişinin işten ayrılması, hastalanması işinizin sürdürülebilirliğini engelleyecek nitelikte kritiktir. Aynı şekilde müşterilerinize 7/24 hizmet garantisi veriyorsanız ve kurduğunuz sistemin bir yedeği yoksa hiç beklemediğiniz bir sistem arızası size birçok müşteri kaybettirebilir. Bu yüzden şirketinizle ilgili değerlendirmeleri yaparken sadece finansal açıdan ya da büyüme oranlarından değil, mevcut ve gelecekteki olası riskleri de gözden geçirmelisiniz.
Kaynak: