Girişim Şirketlerinde Nakit Akışı Yönetimi
Yavaş ve istikrarlı bir şekilde harcamak
Eğer girişiminiz henüz karlı değilse daha fazla finansal risk almanın gereği yoktur. Her şeyden önce şirketinize kar sağlayacak iş süreçlerine yatırım yapın. Yalnızca işinizin devamlılığını sağlayacak temel işlere para harcayarak şirketinizin finansal bir krize girme riskini azaltabilirsiniz.
İşe alım yerine dış kaynak kullanımı
Şirketinizin elinde bulunan nakit rezervini hızlıca tüketmek istemiyorsanız, harcamalarınızı mercek altına almalı ve doğru analiz etmelisiniz. Şirketin harcamalarını azaltmanın etkili bir yolu da işin büyümesini sağlayacak temel fonksiyonları dışında yer alan personeller için dış kaynak kullanmaktır. Henüz kar etmeyen ya da düzenli olarak büyümeye başlamamış bir şirket için insan kaynakları, muhasebe ve finans departmanlarına personel yatırımı yapmak yerine dış kaynak kullanmak daha akıllıca olacaktır.
Müşterilere erken ödeme fırsatları sunmak
Müşterilerinize size erken ödeme yapmaları için indirim fırsatları sunabilirsiniz. Bu şekilde hem nakit akışınızı arttırmış hem de müşterilerinize uzun süreli ilişkinizde iyi bir etki bırakmış olursunuz.
Kendinize ödeme yapın
İşin başında kendinize ödeme yapmak doğru bir yaklaşımmış gibi gelmeyebilir fakat girişiminize yatırım yaparken kendinizi birtakım streslerden uzak tutmalısınız. Kendinize maaş ödemek hem zihninizi meşgul eden düşüncelerden sizi özgür kılar hem de işinizin gerçekte ihtiyacı olan nakit akışının ne kadar olduğunu görme fırsatı elde edersiniz.
Şartları müzakere etmek
Müşterilerinizle ödeme koşulları üzerinde pazarlık yapın. Erken ödeme alabileceğiniz müşterilerinizi ikna etmek sizi uzun vadede sıkıntıya girmekten kurtaracaktır. Müşterinizle 6 ay sonra ödeme için anlaştıysanız fakat şirketiniz 6 ay kendini döndüremeyecekse bu anlaşmanın koşullarını yumuşatmak için müşterilerinizle anlaşmaya çalışın.
Hangi noktada kriz yaşayacağını bilmek
Her ay düzenli olarak ne kadar para kaybettiğinizin bilincinde olun. Şirketin kurucusu olarak şirketinizin finans ve muhasebesi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Özellikle ne kadar süre gelir elde etmeden bu işi sürdürebileceğinizi hesaplayın. Aynı zamanda ürün araştırma-geliştirme, satış, pazarlama ve genel yönetim maliyetlerine ne kadar harcandığı konusunda bilgi sahibi olmalısınız.
Müşterilerden peşin ödeme talep etmek
Müşterilerden peşin ödeme almak girişim şirketleri için gereklidir. Peşin ödeme, şirketin alacakları ile mevcut nakit akışını dengede tutar ve işlerin daha sağlıklı yönetilmesine olanak sağlar. Müşterilerin çoğu zaten küçük bir şirketle iş yaptığının ve birtakım finansal problemlerinizin olacağının farkındadır. Bu yüzden peşin ödeme sebeplerinde şeffaf olun. Müşterilerinize satın aldıkları ürünü zamanında teslim etmek, uzun vadeli ilişkilerin güvene dayalı bir şekilde ilerlemesini sağlar.
Önce müşteri ödemelerini beklemek
İşinizi yürütmek için çalıştığınız tedarikçilerle ödeme süresi konusunda pazarlık edin. Eğer mümkünse önce müşterilerinizden ödeme alın sonra tedarikçilerinize ödeme yapın.
Her yerde pazarlık etmek
Satın alacağınız bir ürün ya da hizmetin maliyet fiyatını ya da size sunulan teklife yüzde kaç indirim uygulanacağını bilemezsiniz. Bu yüzden hangi ürünü ya da hizmeti satın alırsanız alın, pazarlık edin.
İşe alım için beklemek
Geliştirdiğiniz ürünün pazara uyup uymadığından emin olmadan kimseyi işe almayın. Şirketinizi daha iyi gösteren durum o şirkette kaç kişinin çalıştığı değil, o işten ne kadar para kazandığınızdır. Erken işe alımlar şirketin karlı duruma geçmesini zorlaştırır. İşe alım, pazarlama harcamaları gibi aldığınız her bir harcama kararı ve bu kararı ne zaman aldığınız şirketinizin karlılığını etkileyecektir.
Kaynak: