Fiyat stratejisi ve indirim alışkanlıkları
Sadece girişimcilik ekosisteminde değil, birçok alanda müşteri ile satıcı arasında bir indirim pazarlığı olur. Bu pazarlık öylesine alışıldık hale gelmiştir ki satıcılar ürünlerin fiyatına 'pazarlık payı' ekler ve hatta bu payın olduğunu açıkça beyan ederler. Dolayısıyla artık insanlar telaffuz ettiğiniz fiyatların gerçek fiyat olduğunu anlatsalar bile pek kimseleri inandıramıyorlar.
Aslında herkes, her yerde indirim istenmeyeceğini biliyor. En sıkı pazarlıkçılar bile belli durumlarda ikiletmeden hemen cebinden çıkarıp kredi kartını teslim edebiliyor. Bu şeffaf fiyat ve marka imajının yarattığı bir sonuç. Ancak size herhangi bir tarafı seçmeniz konusunda tavsiye veremeyiz. Hangi tarafta yer alacağınıza, işinizin türü ve sektörünüze göre kendiniz karar vermelisiniz.
Pazarlığa prim vermek
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok kişi pazarlık yapmayı sever. Uygun bir fiyat söyleseniz dahi bu fiyat üzerinde bir pazarlık payı olduğuna inanılar. Dolayısıyla eğer pazarlık yapan insanlarla karşılıklı bir anlaşma yapmak istiyorsanız, pazarlığa prim verebilir, fiyatınız üzerinde bir pazarlık payı bırakabilirsiniz. Eğer sizin için temel fiyatı 10 birim ise 12 birim olarak teklif iletmeniz mantıklı olabilir. Zira 10 birim söylemeniz durumunda sizinle 8-9 birim için pazarlık edeceklerdir. Kısa süre içerisinde fiyatta ortayı bulup el sıkışabilirsiniz.
Şeffaf ve değişmez fiyat
Her fiyat pazarlığa tabi değildir. Örneğin ünlü bir markanın mağazasına gittiğiniz zaman akıllı telefonun fiyatı üzerinden pazarlık yapamazsınız. Aynı şekilde ara sokaktaki bir mağazada pazarlık yapmaya cesaret edebilirken birkaç adım yürüyüp ana caddeye çıktığınızda pazarlık aklınıza gelmez. Dolayısıyla marka imajı, pazarlık konusunda müşterileri hizaya sokmanın bir numaralı yolu.
Ancak her sektör ana cadde üzerinde mağazalara sahip değil. Bazı iş kolları showreel çalışmalarını, referanslarını göstererek iş alıyor. Dolayısıyla onlar için en önemli şey işlerin kalitesi. Eğer işiniz, imajınız çok güçlü bir izlenim oluşturmaya başladıysa artık pazarlık karşısında güçlü bir konum oluşturmaya başlamışsınız demektir.
Pazarlık her zaman imaja da bakmaz. Bazen de karşısında durmanız gerekir. Bir konuşmacı olan Jurgen Apello, kendisinden konuşmacı olarak sahneye çıkması için indirim fiyat isteyenlere 'neden?' diye sorduğunu söylüyor. Çünkü birçok kişi pazarlık yaparken aslında bunun üzerine düşünmüyor, sadece fiyatı indirmeye çalışıyor. Dolayısıyla 'neden' sorusuna verecek bir yanıtları da olmuyor. Bu, talebi 'hayır' demeden geri püskürtmenin güzel bir yolu.
Eğer pazarlık hoşlanmadığınız bir şey ise fiyatınızı ne yüksek ne de çok ucuz olmalı ve her zaman sabit olmalı. Bu yolda birkaç iş kaybetseniz dahi fiyat politikanızdan geri adım atmamalısınız.
Her ne olursa olsun, hangi yönü seçerseniz seçin en önemli şeyin işinizin gerçekten iyi olması. Sonuçta fiyatı belirleyen işinizin kalitesi. İdeal fiyat ve kaliteli iş her zaman sizin için en değerlisi olacaktır.