Fikriniz başarılı bir girişime dönüşme potansiyeline sahip mi?
Her fikir kârlı girişimlere dönüşecek potansiyele sahip değidir, kulağa çok heyecan verici gelenler bile. Girişimcinin iyi fikir ile başarılı işe dönüşme potansiyeline sahip fikir arasında ayrım yapabilmesi önemlidir. Günün sorusu şu, fikrinizin bu potansiyele sahip olup olmadığını en hızlı şekilde nasıl doğrulayabilirsiniz?
Fikrinizin başarılı bir işe dönüşme potansiyelini en hızlı şekilde doğrulamanızı sağlayacak 10 soru belirledik. Sıralamanın önemsiz olduğunu da belirtelim.
İnsanlar ne düşünüyor? Daha önce kaleme aldığımız birçok yazıda da söylediğimiz gibi, ağzı olan konuşur ve her söylenen doğru değildir. Fakat çevrenizdeki güvendiğiniz insanların düşünceleri, fikrinizin zayıf kaldığı noktaları keşfetmenizi sağlayabilir.
Uygulanabilir mi? Fikir önemlidir fakat girişimcilik dünyasında yalnızca uygunalabilir fikirlere yer vardır. Fikrinizin uygulanabilir olup olmadığı üzerine düşünün; maliyeti de göz önünde bulundurun.
Hangi sorunu çözüyorum? Girişimleri değerli ve geleceğin ta kendisi kılan şey, çoğunun dünyayı daha iyiye dönüştürme tutkusuyla ortaya çıkmış olması. Peki sizin fikriniz hangi sorunu çözüyor? Bugün insanların kolaylıkla yapamadığı neyi mümkün kılacak? İşte fikrinizin ve girişiminizin değeri bununla ölçülür.
İnsanların fikrime ihtiyacı var mı? Fikrinizi iyi kılan şey insanların buna ihtiyaç duyması ve ödeme yapmaya değer bulmasıdır. Sonuçta her iş kâr etmek amacıyla kurulur, fikrinizin ödemeye değer bir hizmet veya ürün ortaya koyup koymadığını bilmeniz şart.
Potansiyel kullanıcıları geliştirme sürecine dahil edebilir miyim? Her şeyi bildiğinizi sanmayın ve hedeflediğiniz kullanıcı kitlesini üretim sürecine dahil edin. Fikriniz prototip aşamasına geldiğinde, potansiyel kullanıcılara erişmeye çalışın ve onlardan geri dönüş isteyin. Bu sayede tam olarak onların istek ve ihtiyaçlarını karşılayan bir ürün geliştirebilirsiniz.
Rekabet ne durumda? Sizinkine benzer fikirler ile yola çıkan firmalara bakın ve onların başarıları ile hatalarından öğrenin. Sonra rekabetten nasıl sıyrılabileceğiniz, sizi neyin farklı kılacağı üzerinde çalışın.
Pazarda bana yer var mı? Eğer fikriniz gerçekten inovatif ise pazar ne kadar dolu görünürse görünsün kendinize yer açabilirsiniz. Önemli olan gerçekten fark yaratıyor musunuz sorusu…
Bu işi kiminle birlikte yapabilirim? Zorunda olmamakla beraber, bir kurucu ortağa sahip olmak yararlıdır. Kurucu ortağı girişiminizin ilk dönemlerinde edinmek ve doğru kişiyi seçmek kritik önem taşır.
Fikrim yatırımcıları etkileyebilir mi? Nasıl yatırım alacağınız şu an aklınızdaki en büyük soru işareti olmasa da, şimdiden bunun üzerinde düşünmeye başlamanızda fayda var. Genellemelerden kaçınarak gerçekten insanların ihtiyacı olan bir ürün veya hizmet geliştirdiğinizden emin olduktan sonra, bununla ilgilenebilecek ‘doğru’ yatırımcıyı arayabilirsiniz.
Bunu gerçekten yapmak istiyor muyum? Girişimcilikte yarım yamalak efor hiçbir zaman meyve vermez. Bu nedenle fikriniz için büyük efor sarfetmenizi, gerektiğinde gece gündüz çalışmanızı sağlayacak tutkuya sahip olup olmadığınızdan emin olun.