Eczacıbaşı & Kuzuloğlu Startup Turkey'e damga vurdular
Etohum'un 20-22 Şubat tarihleri arasında Antalya'da altıncısını gerçekleştirdiği Startup Turkey Girişimcilik Kampı'nın sunumları ilk gün gece 23.00'e kadar sürdü. Planlanan akşam oturumlarında Faruk Eczacıbaşı ve Serdar Kuzuloğlu'nun görüşlerini dinlemek için salonda boş yer bırakmayan katılımcılar, iki saat boyunca hem keyifli anlar geçirdi, hem de girişimcilik ile ilgili önemli dersler çıkardı.
"Girişimciler piyasaya aldanmadan sabırlı olmayı bilmeli" Startup Turkey'nin sunuculuğunu yüksek enerjisiyle başarılı bir şekilde yürüten ve girişim ekosisteminin Silikon Vadisi dışındaki küresel gelişimini dikkatle izleyen Forbes.com'dan Elmira Bayrasli ve Türkiye'nin önde gelen iş adamlarından Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı'nın karşılıklı sohbeti, Startup Turkey'nin en çok merak edilen oturumları arasındaydı. Reuters ve Huffington Post gibi dünyanın saygın haber ajanslarına küresel girişimcilik hakkında içerikler hazırlayan Bayrasli, saat 21.00'de başlayan oturumda ağırlıklı olarak Eczabaşı'na söz verdi.
Eczacıbaşı, endüstriyel girişimcilerin elinde tuttukları asıl değerin ürünleri olduğunu, yeni ekonomi dahilinde faaliyet gösteren girişimcilerin sahip olduğu asıl değerin ise yetenekleri olduğunu vurguladı. Eczacıbaşı, piyasanın girişimcileri daha yüksek beklentiler ile daha hızlı hareket etmeye zorlamasına rağmen, girişimcileri sabırlı olmaya davet etti.
Kendinden ve ailesinden örnekler vererek yeni ekonomi yaklaşımlarını somutlaştırmaya çalışan Eczabaşı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim dönemimizde geleneksel yöntemler ile iş yapmayı öğrenmiş iş adamlarının internet ve yeni ekonomi girişimciliğinde artık pek yeri yok. Ancak hala bazı paralellikler var. Babam zamanında, yönetim yeteneklerine sahip bir grup insana güvenecek kadar cesur davrandı ve bugün başarılı bir girişimci olarak anılmasının ardında yatan nedenlerden biri de bu. Ekonomil ve siyasi krizler, muhafazakar ve ilerici güçler arasındaki çatışma her çağda, her nesilde olacaktır. Önemli olan teknolojik ilerlemeyi ve serbest pazar ekonomisini elden bırakmadan sabretmek ve yola devam etmek."
"Girişimler satılmak için değil, satın alınmak için vardır" Bugüne kadar 17 internet projesini hayata geçiren ve şu anda dört yeni ürün üzerine çalışan internet, sosyal medya ve teknoloji dünyasının yakından tanıdığı M. Serdar Kuzuloğlu ise, kahkahalar eşliğinde ilerleyen ve Startup Turkey'nin en keyifle dinlenen oturumlarından birini gerçekleştirdi.
"Gerçekleri mi, yoksa sektörün duymak istediklerini mi dinlemek sterseniz?" sorusuyla söze başlayan Kuzuloğlu, başarının ve mutluluğun tek kriterinin bugüne kadar bize öğretildiği gibi zenginlikle ve milyon dolarlarla ölçülmemesi gerektiğini söyledi. İhtiyaçları karşılayan, sistemdeki boşlukları etkili bir şekilde dolduran girişimlerin de başarılı olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Girişimcilerin entellektüel birikiminin zaman zaman göz ardı edildiğini belirten Kuzuloğlu, Apple'ın yaratıcısı Steve Jobs gibi inadı elden bırakmayan, takıntılı, estetik kaygılar güden ve hiç pes etmeden çalışan girişimcilerin eninde sonunda başarılara imza atacağını vurguladı.
Girişim ekosisteminde unvan ve egoya yer olmadığını ve herkesin her işi yapması gerektiğine özellikle dikkat çeken Kuzuloğlu, girişimcilere şu tavsiyelerde bulundu: "Girişimler satılmak için değil, satın alınmak için vardır. Girişimlerinizi birilerine satmak için sürekli pazarlama anlayışıyla işinize yaklaşırsanız kaybedersiniz. Bırakın onlar size gelsin; siz işinize odaklanın. Şirket kurduğunuzda, gerektiğinde bulaşıkları yıkayın kişi de siz olun. Fakat ürünlerinizle duygusal bağlar kurmayın ve başarısız olduğunuzu hissettiğinizde bunu kabul etmeyi de bilin. Zamanı gelmemiş girişimlere çok fazla zaman harcamadan farklı yöntem ve fikirlerle yolunuza devam edin. Yeter ki çok çalışın."