Etohum’da bu sene hangi girişimciler seçildiler?
Etohum’da bu sene Mars’ta oksijen depolanması konusu çözen bir proje, nano teknolojiyi kullanarak arıların bal yapma metodlarında geliştirme sağlayan ikinci projenin yanına ek olarak google’dan daha iyi sonuçlar getiren “gerçek zamanlı arama” motorunu seçtik.
Büyük olasılıkla birçok kişi bu sene seçilecek adayları bu kadar etkili olmasını bekliyor. Maalesef etohum 2010 adayları arasında bu projeler yok. Etohum'da fikirlerden çok girişimcilere odaklanıyoruz. "Girişimci – yatırımcı buluşması" teması altında bu ana fikir yatıyor. "Girişim" değil "Girişimci - yatırımcı" buluşması. Yani insanlar buluşuyorlar. Bize göre insanlar fikirlerden daha değerli. Bu yeni ve yaratıcı fikirlerin olmayacağı anlamına gelmiyor. Zamanla bir çok yeni yenilikçi projeyi de göreceğiz. Gelişmiş ülkelerde okuduğumuz iş modellerini ülkemizde de görmememiz için hiç bir sebep yok, sadece daha çok çalışmamız lazım. Her sene hep beraber daha iyiye gideceğiz.
2009 yılı içinde etohum’a 1.500 ‘e yakın aday başvurmuş. Bunların tümüyle görüşme imkanımız olmadı. Herkese tek tek cevapta veremedik. Formu düzenli dolduran tüm girişimcilere epostayla dönmeye çalıştık. Bu konuda daha fazla çalışmamız gerektiğini her geçen yıl daha fazla görüyorum. 200’e yakın girişimciyle birebir görüşme imkanım oldu. Bunun yanı sıra etohum toplantılarında bir bu kadar girişimciyle konuştum. Bu adayları Ağustos – Aralık ayı sonuna (Ocak başı) kadar 40 kısa listeye indirdik. Görüşemediğim epostalarına dönemediğim tüm başvuranlardan özürlerimi kabul etmelerini dilerim.
16 – 17 Ocak’ta bu 40 girişimden 35’i etohum danışma kuruluna 5 dk sunum yaptılar. Sunumları Erdem Yurdanur, Haluk Elçi, Emre Kurttepeli, Nevzat Aydın, Melih Ödemiş, Burak Divanlıoğlu, Serkan Borançılı, Tumay Asena, Hasan Yalçınkaya, Orkun Tekin’i temsilen Doruk Demirsar, Kerim Türe, Cumhur Kuşçuoğlu, Cağlar Erol, Aydonat Atasever, Ali Karabey, Yener Özaydın dinlediler ve değerlendirdiler. Tüm 5 dk sunumları ve soru cevap kısımlarını televidyon’dan Murat Ayyüz ve Uğur Oktorvacı etohum tv için çektiler. Bersay’dan Mine Turkun ve Sinem Sunor Kutlu sunumlarda Bersay adına BİE’de bizlerle bulundular.
Değerlendirme süreci oldukça zor oluyor. 40 girişimi ve bu girişimleri başlatan bu girişimcileri birbirinden daha başarılı bulmak veya hangisinin başarılı olacağını bilmek imkansız. Zaten etohum 15’te bunu amaçlamıyor. Hatta 1.500 başvuruyu okuyup 40 adayı seçmiş olmamız geri kalan 1.460 girişimcinin başarısız olacağı anlamına da gelmiyor. Etohum 40 demek “bu adaylara etohum ekosistemi olarak biz destek verebiliriz, etohum 15 adayıyla daha yakından ilgilenilirse daha hızlı girişimler ortaya çıkabilir” demek. Kimin başarılı olacağına ve daha iyi olacağına ne etohum karar verebilir nede sunumları dinleyenler. Etohum 15 bu sene içinde daha yakından birlikte çalışacağımız destek vereceğimiz girişimleri gösteriyor başka anlamlar yüklemek yanlış olur.
Etohum’un amaçlarından diğeri İnternet girişimciliğine olan ilginin arttırılması ve bu konuda yatırım yapacak kişi ve kuruluşların arttırılması sağlamak. Geçen sene içinde pabbuc ve seçimler içinde yer almayan fakat yakından çalıştığımız ortakantin.com melek yatırımcılarını buldular ve her ikiside Anonim Şirket halini aldı. Girişimcileri şirketler içinde kalmak üzere yeni ortaklık yapılarıyla önümüzdeki senelerde büyümeye devam edecekler. Bu şirketlerinde başarılı olup olmayacağını ortakları kendileri belirleyecek. Ne bir kişi ne de bir kurul buna karar verebilir. Zaten bu sebeple etohum bir yarışma değil. Birincisi, beşincisi yok.
2009 yılı içinde belirlenen diğer adayların bir kısmı kendi ayakları üzerinde durmayı ve yaşamayı başardılar. Bir kısmı diğerleri kadar aktif olamadılar. Burada önemli olan bu girişimcilere bu sene elimizden geldiğince hareketlenmeleri için sektörün verdiği destek oldu. Umut ediyorum ki gelecek senelerde pasif olan girişimlerde hareketlenirler. Her sene tohumlar ekmeye devam edeceğiz. Geçen sene 15 bu sene 40 tohum atacağız bu topraklara. 10 sene sonra geri dönüp baktığımızda 500 internet şirketinin desteklenmesini sağlamış olacağız. Bir kısmı bilinen markalar halini alacaklar. Bir kısmı ise tutmayacaklar ve kapanacaklar. Buna biz karar vermeyeceğiz. Girişimciler çabalayacaklar.
Etohum bir fikir yarışması olmadığı için bu senede 15 içinde ilginç fikirler görmeyeceksiniz. Etkin olarak girişimcileri desteklemeye bu konuda daha fazla enerji harcamaya devam edeceğiz. “Tohum” şirketi demek fikir aşamasında olan bir proje olabildiği gibi yıllık 300.000 TL kadar ciro yapan bir şirkette olabilir. Bizim açımızdan bu aralığa giren herkes etohum şirketi olabilir. Etohum şirketi olmak için ne yaş ne de başka bir kısıt var. Üniversite öğrencisi olabileceği gibi çalıştığı şirketten ayrılan bir genel müdürde bu tanım içine girebilir. Etohum şirketi olmak için uzaya gidecek bir projenizin olmasına gerek yok ayakkabı da satabilirsiniz bardak da. Burada girişimcileri etohum’dan beklentileri ve etohum’un onlara verebileceklerinin birbirine eşleşmesi gerekiyor. Sunumlarda sorulan en önemli soru bence buydu.
Etohum gizli ajandası nedir? Bu soru sık sık soruluyor. Arkasında sürekli bir bityeniği çıkacak diye bekleniyor. Net olarak sitede yazıyor ama tekrar açıklama fırsatı doğduğu için yazayım. 1. Daha fazla internet şirketi çıkması için girişimcileri desteklemek 2. İnternet ekosisteminin oluşması ve gelişmesi için etkinlikler düzenlemek 3. Girişimciler ve yatırımcılar için ticari pazar yeri oluşturmak. Birbirlerini bulmalarına aracı olmak. 4. Yatırımcıların internet şirketlerine yatırım yapmalarını sağlamak. 5. Etohum olarak orta – uzun vadede tohum fonu kurmak, seçtiği adayları doğrudan sermaye desteği verebilmek.
Bu bağlamda etohum bir sosyal sorumluluk projesi değildir, bir dernek değildir, vakıf değildir. Goril AŞ tarafından kurulmuş ve internet sektör oyuncuları tarafından desteklenen yukarıdaki amaçları gerçekleştirmeye çalışan kendi içinde bir ticari bir internet girişimidir. Tüm etkinliklerimizin ücretsiz ve düzenli olarak girişimcilere bilgilendirme amacı taşıması anlamında sosyal bir sorumluluk taşıdığımızı biliyoruz ve bu tür etkinlik, seminer, konferans ve toplantıları daha çok şehirde yapmayı amaçlıyoruz.
Evet bu sene de büyük ihtimalle bir çok kişi hayal kırıklığına uğrayabilir. Ne yeni bir twitter ne de yeni bir mars projesi seçmedik. Bildiğimiz ve bir çoğu internette açık olan girişimcilere aktif olarak destek vermek üzere küçük adımlarla yola çıktık. Bu yolda desteklerini esirgemeyen sektörün gelişmesi için elinden gelen yardımları veren şirket ve kişilerin hepsine teşekkür ederim.