Donanım girişimlerinin göze alması gereken maliyetler
Günümüzde girişimciliğin bu kadar popüler ve yaygın hale gelmesinin sebeplerinden biri yazılımın ön plana çıkması. Yazılım bilgisine sahip bir girişimci, çok daha uygun maliyetlerle girişiminin ilk adımlarını atabiliyor. Fakat donanım girişimlerinin sonunun geldiğini söylemek elbette mümkün değil. Sadece bir donanım girişimi hayata geçirmeyi planlıyorsanız, karşılacağınız zorluklar uygulama geliştiren bir girişime göre oldukça farklı oluyor. Donanım geliştirmek ve üretmek günümüzde de pahalı bir iş ve karşılacağınız maliyetleri önceden bilmeniz önemli.
İşte donanım geliştirmeyi planlayan bir girişimin karşılacağı maliyetler;
Elektronik tasarım: Bir donanımın en temel parçalarından biri sahip olduğu elektronik devrelerdir. Burada standart devre platformlarını temel alırsanız zaman ve maliyet avantajı elde edebilirsiniz ancak fark yaratma şansınız azalırken taklit edilme ihtimaliniz de artar. Dolayısıyla iyi bir elektronik tasarımı için zaman ve para harcamanızda kapsamlı testler yapmanızda fayda var. Bu da maliyetlerin 10 bin dolar civarına kadar çıkabileceği anlamına geliyor.
Prototip: Elektronik devre tasarımı yapıldıktan sonra bunu bir devre kartı üzerine aktarıp ilk devreyi üretmek ve gerçek dünya şartlarında test etmek gerekiyor. Ayrıca devreye eklenecek ekipmanların uyumluluğu ve boyutlar da test edilmeli.
Yazılım: Bir donanım girişimi olsanız bile yazılımsız bir dünya düşünmeniz mümkün değil. Temel elektronik devre kartları temel işlemleri yerine getirebilir ancak esnek ve zaman içerisinde geliştirilebilir donanım düşünüyorsanız mutlaka bir sürücü yazılımı yani 'firmware' geliştirmeniz gerekiyor. Bunu kullanacağınız mikroişlemcinin niteliklerine göre tasarlamak zorundasınız. Eğer diğer cihazlarla bağlantı kuracak bir donanım üretmeyi planlıyorsanız bu sefer kablosuz iletişim komponentlerinin yazılımları ve hatta bir uygulama - bilgisayar programı geliştirmeniz bile gerekebilir.
Dış kaplama: Elektronik devre ve yazılım hazırlandıktan sonra sıra onu dış etkenlerden koruyacak ve aynı zamanda bir karakter ve albeni kazandıracak olan dış kaplamaya geliyor. Öncelikle bir endüstriyel tasarım uzmanı tarafından 3d modellerin üretim standartlarına uygun şekilde hazırlanması gerekiyor. Ardından da işin içerisine biraz ilgi çekicilik katmak için çalışabilirsiniz. Elbette ürünün dış kutusu estetik açıdan önemsizse, bunu göz ardı edebilirsiniz.
Dış kaplama prototipi: Tasarımın hayata geçirilmesi her zaman çok kolay bir iş değildir. Dolayısıyla dış kaplama tasarımı hazırlandıkta sonra prototip olarak üretilme geçilmesi gerekiyor. Burada kullanılacak malzeme, dayanıklılık, birleşme noktaları, seri üretime uyumluluk gibi konuların hepsi tek tek gözden geçirilmeli.
Paket tasarımı: Kimse satın aldığınız akıllı telefonu gelip elinize tutuşturmuyor. Donanımın haricinde gerekli yan eklentiler bir paket içerisine konuluyor ve böylece taşınma esnasında da zarar görmemesi sağlanıyor. Paketleme için de yine estetik kaygıları göz önünde bulundurabilir ya da bu konuyu pas geçebilirsiniz. Ancak eninde sonunda bir paket tasarımına ihtiyacınız var.
Paketleme prototipi: Tıpkı önceki adımlarda olduğu gibi paketin bir prototip haline gelmesi ve üretime uygunluğunun kontrol edilmesi gerekiyor.
Sertifikalar: Donanım ürünlerinin satılacağı ülkeye göre çeşitli sertifikalara sahip olması gerekiyor. Eğer birden fazla ülkede satış planlıyorsanız, o zaman uluslararası ve yerel bazı sertifikaları da almanız şart. Üstelik bu sertifikaları alma sürecinde bazı değişikliklerin yapılması da istenebilir. Dolayısıyla standartları en başından araştırıp yola öyle çıkmak çok daha uygun maliyetli olacaktır. Sertifika alma süreci donanım girişimlerinin karşılacağı en kasvetli ve en pahalı süreçlerden biri.
Üretim: Her şey hazır olduğunda artık geniş kitleler için üretime geçmeniz gerekiyor. Üretim tesisini kendiniz kurmanız durumunda büyük yatırımlara ihtiyacınız olabilir. Eğer Çin gibi daha ucuza üretim yapan ülkelerde üretim yaptırmayı planlıyorsanız bu daha mantıklı ve uygun maliyetli bir strateji olabilir. Ancak üretimde istediğiniz standartların sağlanması için birkaç yurt dışı seyahati ve uzun toplantıları hesaba katmanız gerekiyor.
Ekstra maliyetler: Son olarak üründen ürüne değişebilen bazı maliyetler de var. Eğer lisans gerektiren bazı yazılım ya da donanımlar kullanıyorsanız bunların lisans maliyetlerini göze almanız gerekiyor. Stoklama maliyetleri, showroom maliyetleri, gönderim maliyetleri gibileri dahil olması muhtemel maliyetler.