Dijital Pazarlamada Güç Veride Artık: Growth Hacking
Dijital pazarlama dünyasının yeni gözdesi Growth Hacking kavramını eminim ki çoğunuz duymuşsunuz. Growth Hacking dönemsel ve geçici bir pazarlama terimi mi ya da geleneksel pazarlamanın sonu, dijital pazarlamanın geleceği mi, tam olarak nedir bu Growth Hacking ve kimdir bu Growth Hackerlar?
Growth Hacking kavramını veriye dayalı bilginin gücü olarak tanımlayabiliriz. Bir ürünü veya hizmeti satmak için analitik düşünce ve sosyal metrikleri kullanan bir pazarlama tekniğidir. Growth Hacking, SEO konfigürasyonu, web sitesi analitikleri, içerik pazarlama ve A/B testleri gibi dijital araçları kullanan, geleneksel pazarlamaya daha düşük maliyetli ve daha verimli bir alternatif olarak da görülebilir.
Growth Hacking dijital pazarlamanın ve buna bağlı olarak da yeni teknoloji ve girişimlerin geleceğine bakmamız için önemli bir araçtır. Çünkü dijital pazarlama yöntemleri değiştikçe buna bağlı olarak girişimler ve girişimciler de değişiyor. 30 Eylül’de 1000’in üzerinde katılımcı, girişimci ve yatırımcının buluşması ile gerçekleşecek olan Startup Istanbul Konferansında da Growth Hacking ana konu başlıklarından biri olacak. Ayrıca Startup Istanbul’da sunum yapmak şansı elde etmek için seçilen birçok internet girişimi de kullanıcı verisini nasıl kullanacakları konusunda eğitim ve mentörlük alacaklar. Çünkü artık bir siteye üye olurken isim, soyad ve e-posta adresi almak ve bunları kullanarak ürünlerinizi pazarlamak yeterli değil. Ürünlerinizi tekrar pazarlamak ve kullanıcı verilerine göre kampanyalarınızı tekrar şekillendirmek artık yeni dünya şirketlerinin en önemli ödevlerinden biri haline geldi. Yani artık toplu pazarlama değil kişiye özel pazarlama zamanı!
Growth Hacking adından da anlaşılacağı gibi büyüme ve gelişme ile ilgilidir. İlk olarak internet girişimlerinin büyümesi için kullanılmaya başlanan bu yöntem artık büyük şirketler tarafından da talep görmeye başladı. Bu iş için eskiden pazarlamacılar çalışırken artık konuya daha hâkim ve analitik düşünce yapısı gelişmiş Growth Hackerlar işe alınmaya başlandı. Growth Hackerlar pazarlamanın her zaman ihtiyaç duyduğu kullanıcı verisini yorumlayıp şirket ve ürünleri için daha verimli bir odak listesi oluştururlar. Her bir kişinin ilgi alanını ve geçmiş istatistiklerini inceleyip ona özel pazarlama olanağı sağlarlar.
30 Eylül’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenecek olan Startup Istanbul konferansında konuşması olarak yer alacak olan dünyanın en önde gelen Growth Hackerlarından, Neil Patel şunları söylüyor:
‘’Growth Hacking geleneksel pazarlamanın giremediği detaylara sızmamızı sağlıyor. Öncelikle küçük internet şirketlerini büyütmek için kullanılmaya başlanan bu yöntem, büyümenin önemini anlayan diğer firmalar için de olmazsa olmaz bir adım olacaktır’’
Growth Hacking Başarıları
En iyi Growth Hacking başarı örneklerinden biri nedir sizce? Tabii ki neredeyse her gün bin kere kontrol ettiğimiz Twitter!
Twitter ilk kurulduğunda hemen birçok kişi üye oldu, hakkında blog yazıları yazıldı, sosyal medyada paylaşıldı. Fakat ürün kullanılmaya başlandıkça bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan en büyüğü ise kullanıcıların Twitter’a bir kez girdikten sonra, kısa bir zaman geçirip çıkmaları ve ikinci kez gelmemeleriydi. Bu önemli bir problemdi ve bunu geleneksel pazarlama yöntemlerini kullanarak çözemeyeceklerdi. Çünkü kullanıcı sayısının artması ürünün kullanıldığı anlamına gelmiyordu.
Peki, Twitter ne yaptı? Bu eskimiş taktikler yerine ürüne odaklandı. Kullanıcı deneyimi ve arayüzü geliştirmek için derinlemesine testler yaptılar, buradan aldıkları verileri yorumlayıp sistemi baştan aşağı yenilediler. Örneğin bu testler sonucu ortaya çıktı ki eğer bir kullanıcı Twitter’a üye olduğunda ilk etapta en az 5-10 kişiyi takip ediyorsa, daha sonra Twitter’ı daha fazla kullanmaya başlıyor. İşte bu yüzden bugün bir kişiyi takip ettiğinizde Twitter size hemen ilginizi çekebilecek başka kişileri öneriyor.
Bir diğer başarılı örnek olan Facebook, ilk 12 ayında 200 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyordu ve şirket için bu o zamanlar neredeyse imkânsızdı. Fakat Facebook bunu başardı. Nasıl mı? Kişilerin kendi sitelerinde ve bloglarında kullanabilecekleri ufak kodlar vererek. Bu sayede başka sitelere gelenleri tekrar Facebook’a yönlendirmek kolay olacaktı. Oldu da. Facebook bu sayede milyonlarca kullanıcı kazandı. Bir diğer önemli başarı Linkedin’den geldi. 2 milyon olan kullanıcı sayısını 200 milyona çıkaran Linkedin önemli bir Growth, yani büyüme başarışı gerçekleştirdi. Burada yaptıkları hacking ise kişilerin herkese açık profil sayfaları oluşturmasına izin vermekti. Bu zekice hamle ile artık bir kişiyi internette arattığınızda Linkedin profilleri de arama sonuçlarında gözükmeye başladı. Sonucu siz tahmin edin.
Göksan Kadayıfcı - https://twitter.com/goxan