Dibe vuran girişimcilere hayatta kalmak 5 öneri
Başarısızlık her zaman başarının formülündeki maddelerden biri olmuştur. Kimse tüm hayatı boyunca hatasız ve kusursuz işler yapamaz ve aslında herkes her gün öğrenmeye devam eder. Dolayısıyla başarıya giden yolda daha fazla deneyip, başarısız olan ve daha fazla öğrenen kişilerin şansı her zaman daha yüksektir.
Günümüzde girişimlerin yüzde 90'ının başarıya ulaşamadığını düşünürsek, başarısızlık ile sizin de bir noktada karşılaşmanız oldukça yüksek ihtimal. Önemli olan dibe vurduğunuz noktada yeniden nasıl yukarı tırmanacağınızı bulmanız. Size bu formülü sunamayız elbette ama doğru çözüme ulaşmak için önerilerimiz var;
1 - Acı eşiğiniz yüksek olmalı
Eğer startup'ınıza yürekten bağlıysanız, başarıya ulaşmak için uykusuz geceleri, yüzlerce toplantı yapmayı göze alıyorsanız bazı korkulardan da arınmalısınız. Para kaybetmek, iflas etmek acı gerçeklerdir ama bunlardan korkarak yaşarsanız risk alamaz, bir yere varamazsınız. Bu sebeple korkularınızdan arının, acı eşiğinizi yüksek tutun ve kaybettiğiniz zaman güçlü kalıp savaşmaya devam edin.
Yatırımcılar, mentörler, müşteriler... Hepsi gerektiğinde size tekmeyi vurmaktan çekinmeyecektir.
2 - Risk alın
Eğer bir eviniz, bir arabanız, bankada paranız varsa ve projenizin dibe vurduğunu düşünüyorsanız o zaman risk almıyorsunuz demektir. Birçok girişimci başarıya ulaşmak için tüm birikimlerini, evlerini, arabalarını feda eder kısacası 'rahatlık alanlarının'' dışına çıkar. Küçük riskler almak istiyorsanız başarılarınız da küçük olur. Büyümek için daha büyük riskler almaktan çekinmemiz gerekiyor.
3- Her zaman pozitif düşünün
İşler kötü gitmeye başladığında en çok ihtiyaç duyacağınız şey moral olacak. Eğer negatif şeyler düşünmeye başlayarak moralinizi kaybetmeye başlarsanız düşüşünüz daha da hızlanır ve çakılmaya doğru gidersiniz. Unutmayın ki kendinizi ve çalışanlarınızı motive edebilecek tek kişi sizsiniz. Pozitif düşünün, bardağın dolu tarafını görün, çevrenize güven ve çalışma azmi aşılayın.
Elbette bu sadece sözlerle olmaz; spor yapın, sağlıklı beslenin ve iyi uyuyun. Böylece kendinizi sağlıklı ve dinç hissetmenizin yanında daha moralli olacaksınız. Dış görünüşünüze de önem gösterin ve gülümseyin. İnsan beyni çok güçlü, siz onu olumlu düşünceyle beslerseniz o da size karşılığını verecektir.
4- Başarısız olmaktan korkmayın
Sonuçta başarısızlık da formülün bir parçası. Başarısız olmaktan korkmak size bir şey kazandırmayacak. Bazen dibi görmekten korkmadan son ana kadar mücadele etmeniz gerekecek. Bazen bu mücadeleniz fayda etmeyecek ve ışıkları kapatıp çıkmanız gereken anı da yaşamak zorunda kalacaksınız. Ama sonunda yeniden ayağa kalkıp farklı bir yol çizmeyi deneyeceksiniz ve belki de denemeleriniz sizi başarıya götürecek. Para ve müşteri kaybetmek, denemelerden sonuç alamamak dünyanın sonu değil. İnanın en dibe düşseniz bile kalkmanız mümkün. Üstelik Türkiye artık gelişmekte olan bir ekosistem ve size destek sağlayacak birçok organizasyon var.
Dolayısıyla başarısız olmaktan korkmayın, hedeflerinize doğru emin adımlarla yürümeye devam edin.