Daha kârlı olabilmenizi sağlayacak 5 yöntem
Bu yazı YSF Magazine'de yer alan Octavia Conner'ın ''5 Overlooked ways entrepreneurs can become more profitable'' isimli yazısının Türkçe çevirisidir.
Bütün girişimciler kârlı işler kurmak isterler. Bir şirketin varlığını uzun süre korumasının sırrı daha fazla para kazanmak değil midir?
Yanlış! Ve burası tam olarak problemin başladığı yer.
Kârlı bir iş kurmak sadece ne kadar kazandığınızla değil, aynı zamanda ne kadar parayı elinizde tuttuğunuzla belirlenir.
Fakat, başlamadan önce gelir ve kâr arasındaki farkı açıklamama izin verin. Birçok girişimcinin bu ikisini karıştırdığını görüyorum. Gelirler sizin toplam gelirlerinizi gösteren sayıdır. Bu sağladığınız hizmetten elde ettiğiniz brüt miktardır.
Kâr sizin, nihai kazancınızı gösteren rakamdır. Bu bütün harcamalar, hizmeti ve ürünü sağlamanın masrafı çıkarıldıktan sonra elde edilir. Bir girişimci olarak, amacınız sürekli olarak nihai kazancınızı gösteren rakamı arttırmaktır çünkü bu işinizin gerçekten ne kadar sağlıklı olduğunu gösterir.
Şu an terimleri anladınız, şimdi gelin karınızı arttırmanın 5 yoluna bakalım:
Para sızıntılarını durdurun
İş harcamalarınızı her 6 -12 ay arasında gözden geçirin. Gereksiz harcamaları belirleyin, o anda kullanmadığınız gözden kaçmış aboneliklerle başlayın. Örneğin, 30 günlük deneme süresinden sonra hesabınızdan para çeken hizmetlerle başlayın. Kullanmadığınız hizmetleri iptal etmek kârınızı arttıracaktır.
Belki de 30 dakikalık bedava danışmanlık hizmeti sunuyorsunuz ve bu süre her zaman 30 dakikadan fazla oluyor. Birine 1 saat veya 2 saat boyunca danışmanlık vermeden önce bu durumu fark edin. Eğer müşteriyi hizmetinizi almaya ikna ederseniz, bu sizin için ekstra bir gelir kaynağı olabilir.
Her fatura toplamının % 5’ini biriktirin
Sürekli kullandığınız bankadan başka bir bankada ayrı bir iş birikim hesabı açın. Bu sizin kâr hesabınız olarak adlandırılacak. Her bir ödeme aldığınızda bunun yüzde beşini kâr hesabınıza aktarın.
Bunu yaptığınız zaman sizi finansal olarak rahatlatacak bir nakit rezervi biriktiriyor olacaksınız. İşlerinizin daha az yoğun olduğu zamanlarda bu hesap sizi kötü zamanlardan koruyacaktır. Ek olarak, kazancınızın fazla olduğu zamanlarda yüzde 5’i yüzde 10’a hatta yüzde 20’ye bile çıkarabilirsiniz.
Alım yapmadan önce bütçe yapın
Çoğu zaman girişimciler yüzde yüz para harcayacakları etkinliklere katılırlar. Paramızı yiyecek-içeceğe veya etkinlikten sonra unutulacak olan küçük eşyalara harcamak konusunda oldukça hızlıyızdır. Ayın sonunda nakit akışımız düşük olduğunda paramızın nereye kaybolduğunu merak ederiz. Bu kârınızı düşürecek ve sizi finansal olarak stresli bir duruma sokacaktır.
Benim tavsiyem bir etkinliğe katılmadan önce bütçe yapmanızdır. Seyahat masrafınız, yemekler, oda ve çeşitli eşyaları hesaba katın. Ardından etkinlik günü kredi kartınızı yanınızda taşımayın. Sadece bütçenize göre belirlediğiniz miktardaki nakit parayı yanınızda taşıyın. Bu güncel finansal durumunuzu aklınızda tutmanızı sağlayacak ve sizin fazla para harcamanızı engelleyecektir.
Alım yapmadan önce sorgulayın
Alım yapmadan önce, alımın arkasında yatan nedenleri belirleyin. Örneğin, bir sonraki en parlak objeyi satın alarak işinizin gerçekten bundan fayda sağlayıp sağlamayacağını belirleyin.
Birçok girişimci parlak obje sendromuna kapılır ve ardından aldıkları objenin aslında tamamen gereksiz bir harcama olduğunu fark eder. Alım yapmadan önce şu 3 soruyu kendinize sorun:
· Bu alım benim kârımı nasıl etkileyecek?
· Buna gerçekten ihtiyacım var mı yoksa o olmadan da devam edebilir miyim?
· Bu alım daha fazla gelire sahip olmamı sağlayacak mı?
Eski müşterilerinizle tekrar ilişki kurun
Potansiyel bir müşteri sizden alım yapmadan önce, bilmek, sevmek ve güven etkenlerini kurmanız lazım. Eğer eski müşterileriniz varsa, alım için bu öncelikleri yerine getirmişsiniz demektir. Yeni bir alım veya referans için onlarla tekrardan ilişki kurun.
Örneğin, onlara bir kart gönderin ve sizi kontrol ediyorum telefon konuşmasına ve tekrar birleşme sanal kahvesine davet edin. Eğer eski müşterilerinize mükemmel bir şekilde hizmet veriyorsanız, sizden alım yapmak için daha istekli olacaklardır.
Karın nihai kazanç tutarınız olduğunu unutmayın. Uzun süreli bir işe sahip olmak için nihai kazancınızı sağlıklı tutmak önemlidir. Bugün karınızı arttırmak için yukarıdaki 5 stratejiyi uygulamaya başlayın.