CrowdFunding Nedir?
CrowdFunding, gerçekleştirilmesi planlanan bir proje için gereken maddi desteği, projeye ilgi duyan insanları ortak bir ağ üzerinden bir araya getirerek elde etmek üzerine kurulmuş bir sistemdir. Sistemin adı genellikle kar amacı gütmeyen kuruluşların sosyal yardımlaşma projelerini fonlamak üzere bilinse de pek çok farklı alanda farklı projelerde kullanılması mümkündür. Örneğin 1997 yılında Marillion rock grubunun turnesi düzenlenen web kampanyası aracılığı sayesinde toplanan bağışlarla gerçekleştirilmiştir. Kampanya tamamen Marillion fanları tarafından organize edilmiş, yönetilmiş ve başarılı olmuştur.
CrowdFunding ‘in girişim şirketleri ve küçük ölçekli firmaların desteklenmesi üzerine kullanılması birkaç yıldır Silikon Vadisi’nin de gündemindeydi. Nitekim geçtiğimiz ay içerisinde Amerika’da girişim şirketlerinin CrowdFunding yolu ile kendilerine fon bulması yasalaştı.
Yasa öncesinde girişimciler yalnızca yatırımcılarla bireysel ilişkiler geliştirerek kendilerine yatırım bulabiliyordu. Eğer yatırımcılara fikrinizi yeterince iyi sunamazsanız bu durumda yatırım almanız daha da zorlaşıyordu. Vadide genel olarak şöyle bir yaklaşım var : “Eğer bir yatırımcı fikrinizi sever ve size yatırım yapmaya karar verirse bu durumun şirketiniz için bir domino etkisi yapması muhtemeldir. Diğer yatırımcılar girişiminize daha kolay güvenir ve yatırım yapar. Aynı durum aksi için de geçerli. Eğer birkaç yatırımcı ile görüşmüş ve negatif yanıt almışsanız diğer yatırımcılar fikrinizin başarılı olmayacağına daha kolay kanaat getirir.” Bu yüzden Amerikan hükümeti girişimcilerin önünü açmak için yasa üzerine çalışıyordu.
Girişim camiasında olan pek çok insan aslında Kickstarter, İndiegogo benzeri uygulamalardan dolayı bu fikre aşina. Kickstarter gibi platformlar aracılığı ile şirketinize binlerce dolardan milyon dolarlara kadar fon bulabiliyorsunuz. Fakat bu platformlarda size “bağış” yapan insanlara karşılığında bir “ödül” vermeniz gerekiyor. Bu yüzden olay “yatırımcı-girişimci” ilişkisi gibi değil de daha çok size kan bağışı yapacak donörleri bulmaya benziyor. Şirketinizi fonlayanlara söz verdiğiniz ödülleri göndermeniz onlar için yeterli, projenizin başarısı onları pek ilgilendirmiyor.
Yasa kapsamında konuşulan CrowdFunding kapsamı ise tamamen farklı. Siz pazara hisselerinizi sunuyorsunuz ve insanlar projenize bakarak size gerçekten yatırım yapmak istiyor ya da istemiyor. Artık bireyler bağış yapan konumundan çıkıp bir şirketin hissesini satın alan ve hisselerinin en kısa sürede değer kazanmasını talep eden yatırımcılar konumuna geçiyor.
1933’ten bu yana şirketlerin devlet tarafından akredite olmayan kurum ya da kişilere stok değerlerini özel olarak pazarlaması yasaktı. Fakat geçen yasa ile birlikte artık girişim şirketleri şirket hisselerini internet ortamından, sosyal medyadan ya da mobil uygulamalar üzerinden bireylere pazarlayabilecek. Böylece CrowdFunding bir bağış sistemi olmaktan çıkıp ticari bir kanal halini alacak.
Kaynaklar: