Coca Cola CEO'su Muhtar Kent neden hiçbir akşam yemeğini yalnız yemez?
Coca Cola Global'in CEO'su olan başarılı Türk yönetici Muhtar Kent, alışkanlık ve yöntemleriyle örnek alınabilecek önemli liderlerden biri. Kendisi, başarısının sırrını soranlara her zaman tek bir yanıt veriyor; ''hiçbir zaman akşam yemeğimi yalnız başıma yemem''.
Muhtar Kent, bu konuyla ilgili hikayesini Fortune'a anlatmış. İnsan ilişkilerinin iş dünyasında en önemli şey olduğuna inanan Kent, kendisini Coca Cola CEO'luğuna getiren yegâne ''sırrın'' da bu olduğunu söylüyor. Bunun için beklemenize, hayaller kurmanıza gerek yok. Bugün dışarı çıkın ve insanlarla tanışın. Her gün yeni insanlarla tanışmak ve ilişkilerinizi güçlendirmek için bir fırsat.
1989 yılında 36 yaşındayken kendisine Coca Cola'nın Doğu Avrupa ve Sovyetler Birliği'ne açılması görevi verilen Muhtar Kent, zor bir göreve geldiğini farketmiş. Zira birkaç ay içerisinde hiç şişeleme fabrikası ve dağıtım ağı bulunmayan bir bölgede 350 milyonluk bir nüfusa içecek satması gerekiyormuş. Arnavutluk'ta bulunan Muhtar Kent, hemen bir şeyler yapmaya karar vermiş ve ülkenin potansiyelini, bir şişeleme fabrikası için doğru adres olup olmadığını değerlendirmeye başlamış. Ekonomik ve politik anlamda sorunlu olan ülkede çevresindeki insanlarla konuşurken ona tanışması gereken bir doktor olduğundan bahsetmişler. Doktoru bulan ve ofisinde ziyaret eden Muhtar Kent'in karşısında ısıtması olmayan, hastaların meyve kasalarının üzerinde tedavi olduğu bir ofis çıkmış. Yine de doktorla tanışan ve iyi bir dostluk geliştiren Kent, ona ülkede bulması zor olan batılı gazete ve dergilerden göndermeye başlamış.
Bu sohbet yaklaşık bir yıl devam ettikten sonra, düzenlenen ilk serbest seçimlerde Salih Berisha isimli bir doktor Arnavutluk'un ilk başbakanı olmuş. Bu doktor Muhtar Kent'in tanıştığı doktormuş. Ardından kısa süre içerisinde Coca Cola, Arnavutluk'ta ilk şişeleme fabrikasını açmış ve 2000 kişilik fabrika ülke için önemli yatırımlardan biri olurken şirket için bölgede değerli bir açılım imkanı sağlamış.
Aynı yıllarda Muhtar Kent'in Polonya'da da bağlantıda olduğu bir profesör ise seçimlerde başbakan yardımcısı seçilmiş. Bir gün bir sohbet esnasında Kent'e ''burada işler çok hızlı değişiyor, her şeye hazırlıklı olmalısınız'' demiş ve böylece Coca Cola bir fabrika da Polonya'da açmaya karar varmış. Sovyetler Birliği dönemi sonrasında Polonya'da ilk yabancı yatırımlardan birini yapan Coca Cola, bu noktada Kent'in insan ilişkilerinin avantajlarından faydalanmış.
Muhtar Kent'in güçlü iletişim becerilerini kullanarak, birlikte akşam yemekleri yediği bu iki bağlantı sayesinde belki de Coca Cola'daki geleceği adına en önemli adımları atmıştı. İşte bu yüzden tecrübeli yönetici bu sebeple hiçbir zaman akşam yemeklerini yalnız yememeye çalışıyor. Onun için böyle sosyal aktiviteler, insanlarla ilişkilerini güçlendirmek için en iyi fırsatlar.
Muhtar Kent, dijitalleşen ve sosyal ağlarla birbirine çok daha sıkı şekilde bağlanan dünyada insan ilişkilerinin önemini koruduğunu ve iyi ilişkilere sahip kişilerin çok daha başarılı olacağını düşünüyor.
Elbette bir girişim için de insan ilişkilerinin ve bağlantılarının ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Yeni biriyle tanışmak için uygun zaman aramaya gerek yok. Mümkün oldukça herkesle iletişim kurmaya çalışın!