Çalışanların seveceği bir şirket ortamı yaratmak için uygulayabileceğiniz 5 yöntem
Eğer bir erken aşamada girişimciyseniz düşük bütçeler, hızlı geçen zamanın yarattığı stres ve yaratıcılık baskısı altında çalışmaya alışmışsınız demektir. Tüm bunlar sizin işinizi ciddiye almanızı ve mümkün olduğunca yoğun ve verimli çalışmaya yönelmenizi sağlar. Ancak şunu unutmamalısınız ki çalışanlarınızın şirketiniz ile olan bağı sizinkinden farklı. Özellikle de şirketiniz eğer büyüyüp gelişmeye başladıysa, artık çalışanlarınızı motive etmek için farklı yöntemler uygulamaya başlamalısınız demektir. Çünkü onlar kurucu olmadıkları için sizin gibi motive olmalarını beklemeniz hata olur.
Yapılan bir araştırmaya göre çalışanların kendi işlerine dair mutsuz oldukları konuların başında maaş memnuniyetsizliğinden önce iş yerindeki mutsuzluk geliyor. Yani insanlar daha fazla gelirden önce işyerinde mutlu olmak istiyorlar. Dolayısıyla mutlu, rahat ve aynı zamanda ciddi bir çalışma ortamı yaratmak için dengeleri kurmak size düşüyor.
1- Enerji kaynağı olun
Sabahları ofise girdiğinizde henüz tam olarak uyanamamış, yorgun ya da vaktin bir an önce geçmesini bekleyen bir ekip görmek istemiyor musunuz? O zaman enerjiyi yükseltmesi gereken kişi sizsiniz. Sabahları erken uyanın, kahvaltınızı yapın, kahvenizi için ve ofise öyle giriş yapın. Çalışanlarınıza enerjik bir selam verin, onlara nasıl olduklarını sorun, güler yüzlü bir şekilde işlerin gidişatı hakkında sohbet edin. Böylece ekibin enerjisini yükseltip motive olmalarını sağlarken sizinle ve şirketinizle olan bağlarını da güçlendirmiş olursunuz.
2- Zaman yönetimi konusunda uzlaşmacı olun
Ekibinizle toplantılarda bir araya geleceğiniz zaman emrivaki yapmaktan kaçının. Onlara müsait zamanlarını sorun, ortak bir uygunluk aramaya çalışın. Eğer toplantılarınız uzun sürüyorsa ayırabileceğiniz zamanı önceden belirtin. Hatta siz de bir çalışanınızın zamanını alırken bir sınır belirlemeye çalışın.
3- Yeni şeylere zaman ayırın
Ekibin tazelenmesi ve keyif alması için her zaman bir after hour etkinliği ya da motivasyon toplantısı yapmanıza gerek yok. Yeni ve farklı şeyler üzerinde çalışmak da insanların tazelenmesini sağlayabilir. Dolayısıyla şirketinizin gündelik işlerinin yanı sıra bazı zamanlarda farklı ve yeni ek projeleri devreye sokun. Bu eğlenceli bir şey olmalı ancak katkı da sağlamalı. Birçok şirket çalışanlarına böyle serbest zamanlar tanıyarak yan projeler ya da sosyal sorumluluk işleri ortaya çıkarabiliyor.
4- Çalışanlarınızın mola vermesine izin verin
Mesaiyi masa başına geçirmek çok iyi çalışıldığı anlamına gelmiyor. Birçok şirkette verimlilik bu anlamda ciddi biçimde düşük. Dolayısıyla bırakın masa başından ayrılıp biraz mola versinler, temiz hava alsınlar. Böylece tekrar masalarına döndüklerinde daha hızlı ve verimli bir şekilde çalışabilirler. Mola sürelerinin motivasyonu tamamen dağıtacak kadar uzun olmamasına da dikkat etmelisiniz elbette. Genellikle 2-3 saatte bir 30 dakikalık molalar etkili olabilir. Vakit kaybı gibi görünse de günün sonunda biten işlerin sayısı aynı olacak ve kalitesi artacak.
5- Huzursuzluğa izin vermeyin
Elbette her iş yerinde sürtüşmeler, geçimsizlikler yaşanabilir. Hiçbirimiz mükemmel değiliz ve herkesle anlaşmak zorunda da değiliz. Ancak işyerinde ortama uyum sağlayamayanlar ya da saygı konusunda çizgileri aşanlar olabilir. Böyle bir durumda ekibin rahat çalışma ortamını sağlamak size düşüyor. Kişilerin masalarının ya da odalarının konumlarını değiştirmekten o kişiyle yolları ayırmaya kadar her kararı alabilirsiniz. İş ortamında huzur en çok ihtiyacınız olan şey.