Çağdaş Tatlıcı - AlisverisRobotu.com
Yer: İstanbul
Tarih: 09/12/2010
Konuşmacılar: Çağdaş Tatlıcı
Şirket: Alisverisrobotu.com
Konu: Alisverisrobotu.com
Alisverisrobotu.com kurucu ortağı Çağdaş Tatlıcı, 9 Aralık 2010'da Etohum.tv'nin sorularını cevapladı.
Bu video Çağatay Yurtöz tarafından metne çevrilmiştir.
Burak Büyükdemir: Çağdaş hoşgeldin...
Çağdaş Tatlıcı: Hoşbulduk.
Burak Büyükdemir: Nasılsın?
Çağdaş Tatlıcı: Teşekkür ederim Burak Hocam, sen nasılsın?
Burak Büyükdemir: Şimdi bize bu girişimcilik hikayeni bir anlat bakayım, nasıl oldu, niçin alışverişrobotu'na başladınız, nasıl devam ediyor?
Çağdaş Tatlıcı: Açıkçası proje nasıl başladı... Üç sene kadar oldu ilk projeye başlamamız, ondan sonra da geliştirmeye başlamamız. Ama durup dururken çıktı yani, biri ortaya attı "fiyat karşılaştırma sitesi nedir?" diye, oradan incelemeye başlayınca ...
Burak Büyükdemir: Birisi ortaya attı dediğin?
Çağdaş Tatlıcı: O zamanki iş arkadaşlarımdan birisi...
Burak Büyükdemir: Çalışıyordun yani?
Çağdaş Tatlıcı: Tabi tabi, yakın zamana kadar çalışıyordum. O zamanki iş arkadaşlarımdan biri ortaya attı. Ben o kavramı o zaman öğrendim zaten. Ondan sonra hem teknik altyapısını incelemeye ...
Burak Büyükdemir: Ne zaman oldu bu, geçen sene mi?
Çağdaş Tatlıcı: Yok üç sene önce oldu.
Burak Büyükdemir: Harekete geçmen uzun süre almış o zaman...
Çağdaş Tatlıcı: Ben daha yeni çalışmaya başlamıştım zaten. Teknik bilgi birikimim ve deneyimim yoktu; zaten öğrenciydim ben daha, geçen sene mezun oldum. Ondan sonra iş modelini ve gelir modelini inceleyince bunun gayet uygulanabilir, Türkiye'de de geleceği olan bir sektör olduğunu farketmemizle beraber girişmeye başladık.
Burak Büyükdemir: Fiyat karşılaştırma sitesi ne yapıyor, temel fonksiyonu nedir? Türkiye'de kaç tane böyle site var?
Çağdaş Tatlıcı: On tane sağlam fiyat karşılaştırma sitesi var. Ama bunların beş tanesi başa oynuyor pazar içerisinde.
Burak Büyükdemir: Alışveriş Robotu da bunların içerisinde mi?
Çağdaş Tatlıcı: Evet, kesinlikle. Online fiyat karşılaştırmada oturmuş bir iş ve gelir modeli var; Türkiye'de de, dünyada da böyle. Kullanıcılar web sitesine girerler, aradıkları ürünü bulurlar, sonra ürünü satan mağazalara da yönlenerek satın alırlar veya almazlar. Genelde oturmuş gelir modeli de bunlarda tıklama başına ücretlendirme şeklindedir. Alışverişrobotu tabi bunu biraz değiştirmeye çalışıyor ...
Burak Büyükdemir: Şimdi alışveriş siteleri geliyorlar, benim ürünüm burada yer alsın, ben tıklama başına para vereceğim mi diyorlar?
Çağdaş Tatlıcı: Aynen öyle.
Burak Büyükdemir: Peki bunun geri dönüşünü kim nasıl ölçüyor?
Çağdaş Tatlıcı: Türkiye'de yaşadığımız sıkıntılardan biri de bu zaten. E-ticaret sitelerinin bu geri dönüşü ölçmesi gerekiyor ama henüz hepsi o profesyonelliğe ulaşmadı. Aslında bu geri dönüşleri ölçerek harcamalarını yönlendirecek mecralara karar vermeleri gerekiyor. Bu Türkiye'de tüm piyasada yapılmadığından sıkıntı çekiyoruz.
Burak Büyükdemir: Kaç tane e-ticaret sitesi var Türkiye'de?
Çağdaş Tatlıcı: Şu anda, fiyat karşılaştırma sitelerine girebilecek olanlar altı yüz civarında.
Burak Büyükdemir: Peki bu artıyor mu?
Çağdaş Tatlıcı: Her gün artıyor, her gün yeni bir site buluyoruz.
Burak Büyükdemir: Nasıl bu hızla e-ticaret sitesi kurabiliyorlar?
Çağdaş Tatlıcı: E-ticaret altyapıları,paketleri, hazır sistemler aslında piyasanın büyümesi açısından çok faydalı oldu. Tabii ki bazı kısıtları var ama hızlı grişi yapmanız açısından onlar piyasaya ivme verdiler. İki günde sitenizi açabiliyorsunuz.
Burak Büyükdemir: Şu anda alışverişrobotu'nda kaç site var?
Çağdaş Tatlıcı: Şu anda yüz yetmiş site var.
Burak Büyükdemir: Yüz yetmiş tane site size para mı ödüyor?
Çağdaş Tatlıcı: Hayır yüz yetmiş tane site bize para ödemiyor. Biz açıldığımızda altyapımız interneti taramaydı, yani XML altyapısı değildi. İnterneti tarama altyapısı olduğu için tabi kullanıcılara da içerik sunmanız gerekiyor. Biz açtığımız anda zaten yüz elli tane site vardı. Onların ürünlerini tarayarak sisteme yerleştirmiştik. Şimdi onları tek tek ziyaret ederek, tanışarak, karşılıklı işbirliği fırsatlarını da konuşuyoruz.
Burak Büyükdemir: Ne farkı var Alışveriş Robotu'yla diğer karşılaştırma sitelerinin gelir modeli olarak?
Çağdaş Tatlıcı: Ücretlendirme modeli olarak aslında bir farkı yok, yine tıklama başına çalışıyoruz. Zaten dünya ve Türkiye'de oturmuş model bu. Bununla beraber bizim ağırlık verdiğimiz ve ileride trendin o yönde olacağını düşündüğümüz şey local shopping denen kavram; yani aradığınız ürün size en yakın nerede.
Burak Büyükdemir: Hmm, mobil de işin içine giriyor o zaman...
Çağdaş Tatlıcı: Evet, zaten Nokia için uygulamamızı yazdık, şu an onay bekliyoruz. Yakın zamanda onay verildiğinde onu da duyuracağız. Kullanıcılar web üzerinden de, mobil cihazlarıyla bulundukları lokasyona yakın, aradıkları cihaz en yakın nerede hemen bulup satın alabilirler. Bunu görebilecekler.
Burak Büyükdemir: Burada stok problemi olmuyor mu, o mağazaların stoklarını nasıl takip ediyorsunuz?
Çağdaş Tatlıcı: Amerika'da bu özellikle gelişmiş bir alan. Yani mesela Bestbuy'ın bir API'si vardır; buradan kendi stoğunu açar, der ki geliştiricilere siz buradan bir uygulama yapın, yeter ki benim adım geçsin. Ben size stoklarımı açıyorum der. Türkiye'de tüketici elektroniği ve beyaz eşya sektörlerinde bu oturmuş durumda, en azından genel merkezler mağazalardaki stopu biliyorlar. Ama bununla beraber diğer alt sektörlere indiğinizde, işte kozmetik olsun bebek ürünleri olsun, hala mağazalar arası entegrasyon tamamlanmış değil. Bunun için hem biraz bekleyeceğim hem de günlük stoklar üzerinde hizmet vereceğiz kullanıcıya orada tabi stok sonu ibaresiyle beraber.
Burak Büyükdemir: Peki yurtdışında, Amerika'da bunun örnekleri nasıl?
Çağdaş Tatlıcı: Amerika'da zaten fiyat karşılaştırma çok önemli bir sektör, yapılan araştırmalarda kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun alışveriş yapmadan önce online veya fiziksel olsun fiyat karşılaştırma yapıyorlar, zaten son yıllarda çok büyük meblağlı el değiştirmeler oldu bu sitelerde. Local shopping orada da yeni bir kavram, daha yeni Milo yatırım aldı beş milyon dolar kadar, bir kaç ün önce de Ebay satın aldı yetmiş beş milyon dolara.
Burak Büyükdemir: Ebay'in ne işini görecek bu?
Çağdaş Tatlıcı: Ebay'in kendi barkod uygulaması var zaten RedLaser.
Burak Büyükdemir: Ne yapıyor bu?
Çağdaş Tatlıcı: Sanırım kendi entegrasyonlarını yapacaklar. Barkod okutup Ebay üzerinde search gibi ...
Burak Büyükdemir: Siz neden yapmıyorsunuz barkod?
Çağdaş Tatlıcı: Çünkü Türkiye'de barkodla ilgili büyük sıkıntılar var. Satıcılar barkodlar üzerine kendi barkodlarını yapıştırıyorlar.
Burak Büyükdemir: Her mağazanın kendi barkod sistemi mi var?
Çağdaş Tatlıcı: Hepsinde yok ama çoğu kullanıyorlar. Bununla beraber barkod datasını elde etmekte de Türkiye'de sorun var. Hem tutulmuyor, hem de paylaşılmıyor. Amerika'da büyük üreticiler bunları sistematik olarak tuttukları için paylaşıyorlar, tabi kendi menfaatleri doğrultusunda. Ama Türkiye'de o dataya ulaşmak ve verimli olarak kullanabilmek sıkıntısı var. İlerleyen dönemde eminim o da rayına oturacaktır. Ama şu an daha Türkiye ona hazır değil. Bununla beraber tabi o barkodları okuyacak mobil cep telefonlarının da artması gerekiyor.
Burak Büyükdemir: Alışveriş Robotu'nun diğer karşılaştırma sitelerinden farkı fiziksel mağazaları da tarayıp lokasyon bazlı bilgiyi de veriyor olması. Ve şu anda da uygulama hazır...
Çağdaş Tatlıcı: Evet hazır, sadece onay bekliyoruz.
Burak Büyükdemir: Hangi platformlarda yazdınız mesela?
Çağdaş Tatlıcı: Nokia için yazdık, onun akabinde de Iphone için yazılacak.
Burak Büyükdemir: Android için?
Çağdaş Tatlıcı: Android biraz daha bekleyebilir. Telefon sayısının biraz daha artması gerekiyor.
Burak Büyükdemir: Peki Amerika ve Avrupa'daki karşılaştırma sitelerinin durumu nasıl? Onlar para kazanabiliyor mu? Kazanıyorlar, yani sonuçta Amerika'dakiler yılda yüzlerce milyon dolara el değiştiriyorlar.
Burak Büyükdemir: Örnek?
Çağdaş Tatlıcı: Örnek, PriceGrabber'da oldu; Yahoo satın aldığı bir tane vardı.
Burak Büyükdemir: Siz de her gün bu haberleri takip ediyorsunuz ...
Çağdaş Tatlıcı: Tabi tabi, Wikipedia'ya bakıp, biz de satarız bu fiyata falan ...
Burak Büyükdemir: Peki, karşılaştırma sitelerinde örneğin yeni çıkan Groupon gibi bu grup satın almanın dışındaki hizmetler de karşılaştırılmayacak mı?
Çağdaş Tatlıcı: Karşılaştırılabilir ama bizim şu anda girmek istediğimiz alan o değil.
Burak Büyükdemir: Karşılaştırılamaz da, yani gösterilebilir ...
Çağdaş Tatlıcı: Gösterilebilir tabi aggregator şeklinde hepsi toplanabilir. Zaten onu yapan uygulamalar da var yeni yeni çıkmaya başlayan... Yeni çıktığında acaba biz bunu dahil etsek mi, kendi bünyemizde hani "kampanya robotu" veya "fırsat robotu" falan şeklinde , ama şu anda zaten her şey çok yoğun, yani bölünmüş olacaktık çok fazla. O yüzden vazgeçtik.
Burak Büyükdemir: Peki ilerleyen dönemde olabilir mi?
Çağdaş Tatlıcı: Olabilir ama düşük bir ihtimal.
Burak Büyükdemir: Peki şu anda Alışveriş Robotu fatura kesti mi, yani iş olarak.
Çağdaş Tatlıcı: Kesti tabi, kesti.
Burak Büyükdemir: Nasıl gidiyor trafikler?
Çağdaş Tatlıcı: İyi gidiyor, artıyor.
Burak Büyükdemir: Yüz bin, ikiyüz bin?
Çağdaş Tatlıcı: Uff ! Hahaha ...
Burak Büyükdemir: Kaç gibi şu an trafikler?
Çağdaş Tatlıcı: Şu an üç bin.
Burak Büyükdemir: Üç bin güzel... Peki e-ticaret sitelerinin bu rakamı ufak bulmaları sıkıntı yaratıyor mu?
Çağdaş Tatlıcı: Evet, evet sıkıntı yaratanlar da var ama ...
Burak Büyükdemir: Yani bunu anlamıyorlar mı bir kişi de gelse ...
Çağdaş Tatlıcı: Zaten ilk başta söylediğime denk geliyor, aslında kendi taraflarında bu geri dönüşümü ölçmeleri gerekiyor. Yani yüz tane gelen trafiğin on tane satışa dönüşmesi, bin tane gelen trafiğin on üç satışa dönüşmesiden daha değerli tabii ki; burada maliyete bakmak gerekiyor.
Burak Büyükdemir: Ama ölçmüyorlar?
Çağdaş Tatlıcı: Ölçmüyorlar sıkıntı burada. Biz de zaten onlara diyoruz. Fiyat karşılaştırma ile ilgili Türkiye'deki bazı sıkıntılar mesela.. Çok fazla fiyat odaklı. Herkes fiyat kırmak zorunda kalıyor. Biz gittiğimizde şey diyoruz müşterilerimize; sadece karşılaştırma sitelerine girmeyin, markanıza oynayın. Başka kampanyalar yapın ki, sadece elinizde fiyat nosyonu kalmasın trafik çekmek için.
Burak Büyükdemir: Başka neler var fiyat dışında?
Çağdaş Tatlıcı: Bundle ürünler verebilirler, kampanya yapabilirler, indirim çekleri yapabilirler, ürünün yanında hediye verebilirler, markalarını güçlendirebilirler, bu çok önemli. Fiyat karşılaştırma sitelerinde bilinen markalar en ucuz olmasalar da mutlaka trafik alıyorlar.
Burak Büyükdemir: Peki nasıl, Türkiye'de en yüksek ilk beşi sayarsan? Alfabetik sıraya göre say istersen?
Çağdaş Tatlıcı: Akakçe ile Cimri şu anda zaten başa oynuyorlar. Cimri'nin zaten arkasında Gittigidiyor networkü var. Akakçe'nin de on senelik tecrübesi ve oturmuş bir trafiği var. Bunlarla beraber yurtdışı merkezli Ucuzu geliyor arkalarından. Akıllıfiyat son zamanlarda şey yapmaya başladı.
Burak Büyükdemir: Efiyat'ı saymadan gidersen Ömer seni...
Çağdaş Tatlıcı: Evet zaten buluşuruz filan dedi... Arkalarından da sanırım Efiyat geliyor.
Burak Büyükdemir: Akıllıfiyat nereden, kimin bu arada?
Çağdaş Tatlıcı: Akıllıfiyat'ın yani, tam emin olmadığım için resmi bir şey söylemeyeyim, arkasında bir destek var ama.
Burak Büyükdemir: Açıklayacağız, bunu açıklayacağız.
Çağdaş Tatlıcı: Heheh... Onlar iyi, bayağı agresif geliyorlar gördüğüm kadarıyla. Hızlı bir yükselişteler sene başından beri. Ama biz de geliyoruz ...
Burak Büyükdemir: Önümüzdeki dönemde nasıl büyümeyi planlıyorsunuz?
Çağdaş Tatlıcı: İlk planlarımızda zaten önümüzdeki dönemde ilk üçe sokmak var Alışverişrobotu'nu. Bununla beraber ilk altı ayda da local shopping tarafında da belli başlı sektörlerdeki büyük mağazaları sisteme dahil edip onlara da trafik sağlamayı amaçlıyoruz.
Burak Büyükdemir: Çağdaş çok teşekkür ederim. Ortağına da buradan selamlar yolluyorum...