Büyük Düşün!
Bu yazı Uğur Acar tarafından yazılmıştır
Bu yazı ve arkasından gelecek yazı dizisi eski bir Etohum 15 girişimcisinin ve aynı zamanda bir bilgisayar mühendisinin bir iş fikrinin ortaya çıkmasından, ürünleşmesine ve hatta satışına kadar geçen zorlu sürecin başarıya ulaşma olasılığını artırmak için gözlem ve tecrübeye dayalı olarak ortaya çıkmıştır.
Bu makalede nasıl iş fikri bulunur konusuna kuş bakışı bakmaya çalışacağım:
Hayal et, tasarla, gerçekleştir... Belki de bu en zorlarından biri, çünkü olmayanı, görülmemişi, tecrübe edilmemişi tasarlıyor ve daha sonra geliştiriyorsunuz. Henüz hiçbir müşteri tecrübesi yok, ürünün muadili yok. Müşteriye böyle bir ihtiyacı olduğunu inandırmanız, daha sonra talebi oluşturmanız gerekiyor. Bu noktada çünkü kendinizi merkeze koydunuz. Kendi bildikleriniz, tecrübeleriniz, hayal dünyanız bu ürünün ortaya çıkmasını sağladı. Bu alana güzel örneklerden biri Steve Jobs ve Steve Wozniak'in ilk Apple Computer'i tasarlaması verilebilir.
Gözlemle, modelle, gerçekleştir... Bu da gündelik hayatta her zaman kullandığınız bir sistemi farklı bir bakış açısıyla tasarlayıp tekrar insanların kullanımına sunmanıza dayanıyor. Örneğin telefonun yerine Skype kullanılması, post it lerin yerine Pinterest kullanılması, ya da eğitimin online olarak verilmeye başlanması (Udemy, Udacity, Treehouse gibi) bu alanine örneklerinden.
Takib et, kopyala, uyarla, gerçekleştir... Belki de Türkiye girişimcilik ekosisteminde en çok karşımıza çıkan tipte girişimler. Yurtdışındaki başarılı, yatırım almış, belli bir kullanıcı kitlesine ulaşmış bir ürünün yerel kullanıcıların alışkanlıkları, örf ve adetleri göz önüne alınarak uyarlanmasına dayanıyor. Buradaki en önemli başarı kriteri bana göre, alanında ilk olmak. (Hatta ilkinin daha iyisi bir ikinci olmak:)
Platform değiştir... Bu da çok tutmuş bir projenin başka bir platformda yapılmasına dayanıyor. Örneğin webte çok başarılı olmuş bir projenin mobil versiyonunu yapmak gibi. Ya da desktop'da çok başarılı olmuş bir uygulamanın online ortamda servis olarak sunulması gibi. SAAS(Software as a Service) uygulamaları bu alana örnek verilebilir. (Basecamp, SalesForce gibi)
Çok daha iyisini yap... Bu da başarılı olması zor modellerden biri. Halihazırda varolan ürünlerin farklı açılardan(kullanım deneyimi, teknoloji, tasarım vs.) çok daha kullanışlı, çok daha hızlısını, ya da bir problemi çok daha iyi cozmeye dayanan ürün geliştirme modellerinden biridir. Örneğin halihazırda varolan uçak bileti ve otel rezervasyonu yapma uygulamaları varken HipMunk'in ortaya çıkması bu alan için en güzel örneklerden biridir.
Bir probleme odaklan, çok iyi çöz... Aslında bu bütün modeller için geçerli. Eric Ries'in ortaya çıkardığı yalın girişim metodolojileri bu noktada devreye giriyor. Kısaca bahsedecek olursak, hızlı ve çevik bir şekilde ürünün ortaya çıkarılması(minimum viable product), müşteriye sunulması, geri dönüşlerin alınması ve tekrar hızlı bir şekilde ürünün yeni bir versiyonunun geliştirilmesi. Bu tekrarların ürün olgunluğa ulaşıncaya kadar tekrar edilmesi. Aslında buradaki temel nokta müşterinin ürün geliştirilerken merkeze konması. Yani başarısızlık olacaksa bunun çabuk farkedilmesi ve ürünün farklı yöne kaydırılması.
Sonuçta, girişimciliğin formülü olmadığı gibi fikir bulmanın da bir formulü bana göre yoktur ama kısaca en çok kullanılan yöntemlere yazımda değinmek istedim ve yazımı Burak abinin (Burak Büyükdemir) bize Etohum sürecince söylediği ve kafamıza kazıdığı bir söylemle bitiriyorum "Sınırlarınızı zorlayın, her zaman daha iyisini bulabilirsiniz, büyük düşünün".
Büyük Düşün! makalesi Uğur Acar tarafından yazılmıştır