Bir Türk şirketi olan Samumed, dünyanın en değerli biyoteknoloji girişimi
İtiraf edelim, birçoğumuz Samumed ismini daha önce pek duymamışızdır. Belki girişimcilik ekosisteminde tecrübeli yatırımcıların bazıları Osman Kibar'ı önceden beri tanıyordur. Ancak bu iki isim şuan sadece Türkiye'de değil tüm dünyada tanınır hale geldi. Aşağıdaki Forbes kapağı sayesinde.
İzmir doğumlu olan Osman Kibar, şu sıralar 12 milyar dolar değeriyle dünya üzerindeki biyoteknoloji girişimi olarak kabul edilen Samumed'in kurucusu. Öğrenim hayatına İzmir'de başladıktan sonra İstanbul'da Robert Koleji'ni bitiren Kibar, ardından Amerika'ya giderek öğrenimine devam etmiş. Matematik konusunda çok yetenekli olan Osman Kibar önce Caltech'te mühendislik, ardından da U.C. San Digeo'da biyofotonik alanında PhD unvanını kazanmış. Osman Kibar'ın girişimcilik dünyasıyla ilişkisi hep güçlü olmuş. İlk girişimini (Genoptix) 470 milyon dolara Novartis'e satmış. Ardından ikinci girişimi E-Tenna ise ikiye bölünüp Intel ve Titan Corp.'a satılmış. Üçüncü girişim ise Osman Kibar'ın iyi bir 'girişimci avcısı' olmadığını anlamasının ardından kurulmuş. New York'ta bir yatırım şirketinde iyi girişimleri keşfetme görevini üstlenen tecrübeli girişimci, bu görevin kendisi için yeterince heyecan verici olmadığını görünce ceketini almış ve San Diego'ya geri dönmüş. Osman Kibar'ın üçüncü girişimi Wintherix, Pfizer'ın maddi desteğiyle birlikte adeta bu ilaç devinin bünyesinde doğmuş. Ancak Wintherix ve Pfizer arasındaki anlaşmazlıklar karşılıklı davalara dönüşünce Osman Kibar ve ekibi oradan ayrılıp yollarına kendi başlarına devam etmeye karar vermişler. Elbette bu esnada şirketin değeri çok düşük seviyelere gerilemiş. Finansman ihtiyacına yanıt ise Credit Suisse Türkiye'den gelmiş. Kişisel bağlantıları sayesinde 2.4 milyon dolarlık bir yatırım bulan Osman Kibar böylece şirketinin adını Samumed yapmış ve Pfizer'la olan davalar neticesinde ilaçlarını geri kazanınca hikaye yeniden başlamış. Samumed'in en büyük iddiası yaşlanmayı yavaşlatması ve hatta tersine çevirmesi. Bu iddianın temeli birçok farklı alanda etkili olabilen çeşitli ilaçlara sahip olması. Şuan en popüler ilaç zamanla dökülen saçların ekme vs. işlemler olmadan yeniden uzamasını sağlarken beyazlayan saçların da yeniden gençlik yıllarındaki rengine dönmesini sağlıyor. Samumed'in diğer ilaçları ise dizlerde yaşlanma etkilerini ortadan kaldırıyor, omurilik disklerini onarıyor ve akciğer kanseri tedavisinde yaraların iyileşmesini sağlıyor. Bu ilaçlardan bazıları erken aşamada insan üstünde test edilmeye başlamış durumda. Yani henüz Samumed'in piyasaya çıkmış bir ilacı yok. Buna rağmen önce 220 milyon ardından da 100 milyon dolar yatırım almaları şaşırtıcı değil. Zira bu ilaçlardan biri bile piyasada başarı elde ederse Samumed'in değeri çok yukarılara çıkabilir. Şuan 12 milyar dolar değer biçilen Samumed'in hisselerinin üçte biri Osman Kibar'ın elinde.
Samumed'in ekibinde Osman Kibar'ın haricinde Cevdet Samikoğlu, Yusuf Yazıcı, Arman Oruç gibi isimler bulunuyor. Bu ekibin geçmişi Robet Kolej günlerinde sınıf arkadaşlığına kadar dayanıyor. Forbes'un Osman Kibar ile ilgili yazısında, hayat ve girişimcilik hikayesine dair daha fazla detay bulabilirsiniz.