Bir girişimin başarısız olacağına işaret eden 8 erken sinyal
Bu yazı Entrepreneur'da yayımlanan ''Do You Recognize the 8 Early Warning Signs of a Failed Startup?'' isimli yazıdan Türkçe'ye çevrilmiştir.
Startupların başarısızlık oranı yüzde 90. Bu gerçekten korkutucu bir yüzde.
Startup başarısızlığını yaşamış biri olarak kendimi şanslı sayıyorum fakat benim hayatta kalmam ilk birkaç denememde oldukça düşük olasılıktı. Startup maceralarım inişi çıkışlıydı: iş kurma, başarısızlık ve hata serisi.
Bugün, zafer kazandığım şirketimle multi milyon dolarlık bir işe sahibim ve geçmişte yaptığım hataları paylaşmak istiyorum.
Aynı zamanda, startupları tamamen farklı bir şekilde görüyorum. Öğrenebileceğim kadar çok şey öğrenmek amacıyla başladığım melek yatırımcılık ve danışmanlık sayesinde startup başarısızlıklarının erken sinyallerini öğrendim. Eğer bir startup için çok çalışıyor,yeni bir tanesini hayata geçirmek veya ona yatırım yapmak istiyorsanız bu 8 adım sizin için. Bunlar startup başarısızlığının ana göstergeleri.
1. Müşterinizi tanımıyorsunuz
Biliyorum biraz eski bir deyiş fakat yine de söylemek zorundayım. Herkes “hedef müşteriyi tanımak” ve “bir karakter oluşturmak” terimlerini tekrar edip duruyor fakat gerçekte sadece birkaç işletme bunu doğru bir şekilde yapıyor.
Kullanıcılarınızın kafasına girmek ve onların zayıf noktalarının ne olduğunu öğrenmek gerçekten çok önemli. Hangi problemlerle karşılaşıyorlar? Korkuları neler? Amaçları ne?
Bu insanları tanıyın! Onları sevin! İşiniz onlar olmadan var olmayacaktır. Girişimciler başarısız olur çünkü abartılmış, adrenalin dolu ve hızlı bir startup dünyası içinde yaşarlar ki bu tamamen bir rüyadan ibarettir. Sokaklarda gerçekten insanlarla iletişim kurmamışlardır. Bir startup hayaline sahiptirler fakat günlük müşterilerinin gerçeği doğrultusunda bu hayal temellendirilmemiştir.
Bu müşteriler sizin ürününüzü alacak olan kişiler. Müşterilerinizi tanıyın ve başarısızlığa uğrama şansınızı azaltın.
2. Mental bir çıkmazda sıkışıp kaldınız
Hepimiz takip ettiğimiz düşünce şekillerine sahibiz. Bu kültürel geçmişimizden geliyor olabilir. Belki bunlar eski işimizden aldığımız en iyi yöntemlerdir. Belki de okuduğumuz bir makaleden öğrendiklerimizdir.
Her ne ise, biz bir şeyler hakkındaki düşünce yapımızı değiştirebilecek kadar esnek olmak durumundayız. Siz sadece bir şeyin en iyi olduğunu düşünüyorsunuz diye onun en iyisi olduğunun bir garantisi yoktur.
Risk alarak düşüncelerinizi zorlayın, yeni şeyler deneyin ve farklı görüşleri test edin. Amacınız başarılı olmak, haklı olmak değil.
3. Pazar güçlerinden habersizsiniz
Dürüst olmak gerekirse pazar tahmin edilemez, boyun eğmez ve bazı zamanlar şaşırtıcıdır. Fakat pazar koşullarıyla anlaşmak durumundasınız.
Eğer pazar güçleri sizi veya endüstrinizi etkilemeyecekmiş gibi davranırsanız, kendinizi büyük bir başarısızlığa hazırlayın derim. Pazar kişilerin üstündedir. Duygularınızı veya planlarınızı kale almaz. Ona uyum sağlamak zorundasınız, o sizin için kendinden ödün vermeyecektir.
4. Hızlıca değişmiyorsunuz
Biliyorum bu aşırı kullanılan bir terim. Yine de, önemli bir konsept. Eğer değişmeye hazır değilseniz başarısız olacaksınız. Bu kadar basit.
Ne kadar hızlı değişirseniz, o kadar uzun yaşama potansiyeline sahipsiniz. Değişimler startupları ayakta tutan şeylerdir. Şirketinizin ilk yıllarında 10 veya 15 kere değişim yaşarsanız şaşırmayın.
5. Yeterince hızlı uygulamıyorsunuz
Uygulama olduğu yerdedir arkadaşlar. Mükemmel bir iş planının hayalini kurabilirsiniz fakat onu uygulamaya koymadıkça hiçbir şey olmaz.
Başarı rakibinizden daha hızlı uygulamaya koymanızı gerektirir. En iyi girişimciler hayalciler veya vizyonerler olarak anılmazlar. Hayır. En iyi girişimciler işi hayata geçirenlerdir.
6. Yanlış işi yapmakla meşgulsünüz
Meşgul olmak başarının göstergesi değildir. Üretkenliğin bile göstergesi değildir. Meşguliyet doğru şeyleri yaptığınız zaman iyidir. Sık olarak girişimciler gerçekten meşgul olurlar ve bu durum onların yanlış şeyleri yaptıklarını görmelerini engeller.
Öncelikle, ne yaptığınız ve neden yaptığınız hakkında kafanızı netleştirin. Bundan sonra, meşgul olmaya hak kazandınız demektir.
7. Gelir üzerine odaklanmıyorsunuz
Bu büyük bir tanesi. Gelir. Startup dünyasında birçok hareketli birim var hepsinin takibini yapmak durumundasınız. Fakat gelirin hesabını kaçırırsanız, işiniz bitti. Bu büyük bir başarısızlık sinyali.
Gelir işin amacıdır. Oyunun sonudur. Bu nedenle yaptığınız şeyi yapıyorsunuz. Gözünüzü amacınızdan ayırmayın –gelire odaklanmak- ve o sizi ateşlerde yanmaktan koruyacaktır.
8. Yolunuzu bilmiyorsunuz
Nakit para startupları hayatta tutan şeydir. Bir kere nakit paranızı bitirdiğinizde işinizi de bitirmiş olursunuz. Basit bir öneri? Banka hesabınızdan gözünüzü ayırmayın. Paranızın bitmesine izin vermeyin.
Fon bulun. Zengin bir amcanız varsa ondan para isteyin. Pul koleksiyonunuzu rehin bırakın. Fakat o parayı bulun. En iyi pozisyon bilgi ve kontrole sahip olduğunuz pozisyondur.
Ne kadar paranız kaldığını biliyorsunuz. Sadece işinizin ne kadar daha ayakta kalabileceğini biliyorsunuz ve sadece para akışını kontrol edebilirsiniz.
Sonuç:
Girişimcilik zordur. Gerçekten zordur. Bir iş başlatmak kaybetme riskine oynamaktır. Para kaybına ve kendinize olan güveninizi kaybetmenize yol açabilir. Kendinize olan inancınız kolayca sarsılabilir.
Başka bir deyişle, eğer bir günün veya yılın ardından değersiz gibi hissetmek istiyorsanız bir iş kurmaya çalışın.
Fakat aynı zamanda, girişimcilik dünyasında karşı konulamaz bir şey de var. Evet startuplar başarısız olur. Fakat yine de bu birkaçının başarılı olacağı anlamına gelir. Eğer uyarı sinyallerini yakalayabilirseniz, başarı için kendinizi daha güvenli bir pozisyona getirmiş olursunuz.