Bazen bedavaya çalışmak da faydalıdır, eğer doğru zamanı seçebilirseniz
Girişimcilik ekosisteminde bir 'iyilik istemek' çok yaygın bir davranıştır. Bunu ayıplamak ya da eleştirmek de pek doğru değil zira günü geldiğinde siz de birilerinden iyilik istemek durumunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla bu isteklere her zaman karşı koymak yerine ne zaman evet diyeceğinizi bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Eğer bir girişimciyseniz bazen bazı işleri 'bedavaya çözmenin' bir yolunu bulmak konusunda yetenekli olmalısınız. Küçük bütçelerle harika işler yapmanın yolu bundan geçer. Küçük bütçeler demek yatırım aldığınızda bu alışkanlıklardan vazgeçebileceğiniz anlamına gelmiyor. Bütçeniz büyüse bile tüm yatırımcılar sizin paranızı en verimli şekilde harcadığınızı görmek ister. Neticede harcadığınız para aynı zamanda onların da parasıdır.
Bu sebeple girişimcilik ekosisteminde karşılıklı iyilikleri sıkça görebilirsiniz. Herkes, bir gün kendisi de ihtiyaç duyabileceği için bazı isteklere karşılık vermek ister. Ancak bu durum aynı zamanda ciddi bir zaman tüketicidir. Kendinizi birden yapmak istemediğiniz, çok zahmetli ve zaman tüketen işler içerisinde bulabilirsiniz. Sonuçta hepimiz iş yaparken belli motivasyonlarla yaparız ve bu listenin ilk sırasında genelde maddi karşılıklar gelir.
Elbette her şey para değil ve biz de bu yazıda size hangi durumlarda para karşılığı çalışmadan da fayda sağlayabileceğinizi anlatmayı hedefliyoruz;
1 - Eğer yeni bir şey yapıyorsanız;
Bu en sık rastlanan durumlardan biridir; yeni bir ürün ya da hizmetiniz varsa insanları alıştırmak için ücretsiz bir periyot belirlersiniz. Bu bazen kısa süreliğine ücretsiz bir uygulama, lansmana özel ücretsiz bir yemek siparişi ya da 3 aylık ücretsiz bir deneme süresi olabilir.
Eğer bir konuda yeniyseniz, kendinizi geliştirmek için de para karşılığı olmadan çalışabilirsiniz. Bu ilgilendiğiniz alana göre değişir; bir video çekimi ya da sahnede bir konuşma yapıyor olabilirsiniz.
2- Karşılıklı bir tecrübe alışverişi söz konusuysa;
Tecrübeli birinden yeni olduğunuz bir konu hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Mutlaka sizin de iyi yaptığınız şeyler vardır. Dolayısıyla çok para ödeyerek danışmanlık alarak öğrenebileceğiniz hatta belki de para ödeyerek bile satın alamayacağınız tecrübeleri, birkaç ücretsiz şey yaparak elde edebilirsiniz. Bir kafede buluşup kahve içebilmenin değerini öğrenin.
3- Bu iyi bir ilişki kurma fırsatıysa;
Bir kişiyle ya da bir şirketle ilk bağlantıyı kurmak da çok değerlidir. Dolayısıyla sizi hedeflerinize yaklaştıracak bir iletişim fırsatı yakaladıysanız bunu 'hayır, bunu ücretsiz yapmam mümkün değil' diyerek geri çevirirseniz çok yazık olabilir. Elbette bu konuda çok seçici olmanız, ne istediğinizi bilmeniz şart. Ancak bazen bu şekilde iyi bir başlangıç sağlayabilirsiniz.
4- Bir sosyal sorumluluk ya da 'geri verme' işiyse;
Sosyal sorumluluk projeleri, maddi ya da manevi anlamda içinde bulunduğunuz topluma bir katkı sağlama fırsatıdır. Dolayısıyla çok paranız olmasa bile sosyal sorumluluk projelerine iş gücünüzle destek verebilirsiniz.
Bir başka önemli konu ise 'give back' kültürü. Günümüzde birçok başarılı girişimci, iş adamı elde ettikleri tecrübeleri ve maddi gücü dönüp kendi sektörlerlerini desteklemek için kullanıyor. Bu bazen yatırım, hibe ya da bir tesisin inşası şeklinde olabilirken bazen de mentörlük, network desteği ya da yönetim kurulu üyeliği gibi şekillerde olabiliyor.
Elbette tüm bunların gerçekleşebilmesi için sizin de kendi işiniz konusunda kendinizi geliştirmeniz şart, böylece karşılığında sunabileceğiniz bir uzmanlığınız olabilir. Dolayısıyla kendi alanınıza odaklanıp, gelişmeniz çok önemli.