Başarılı Bir Şirket Kurmanın 12 Kuralı
1. Size ilham kaynağı olacak stratejik bir vizyonunuz olmalı. Vizyon, şirketinizin gelecekteki bir tarihte nasıl görüneceği ile ilgilidir, şirketinizin bu görüntüye nasıl ulaşacağına dair stratejik bir plan değildir. Aynı zamanda vizyonunuz stratejik olarak ulaşılabilir olmalıdır. Varmayı hedeflediğiniz yerin heyecan verici ve gerçekçi olması önemlidir.
2. Müşterilerinize sizden satın almaları için gerçek nedenler sunmalısınız. Sizin müşterilerinize, onların size olduğundan daha fazla ihtiyacınız vardır. Bu yüzden satış için rakiplerinizden daha heyecan verici yollar bulmalısınız.
3. İyi bir finansınız olmadığı sürece başarısız olursunuz. Her yıl pek çok girişim ne kadar çok çalışsa da parayı iyi yönetmediği için başarısız olmaktadır. Ürünün harika olması yeterli karlılığı sağlayacağını garanti etmez.
4. İnsanlar iyi bir organizasyonun parçası olduklarında harika işler ortaya çıkarırlar. Şirketin performansı ile çalışanları iş tatmini doğru orantılı olarak artış göstermektedir. Bu yüzden çalışanlarla şirkete olan pozitif katkıları, şirketin finansal durumu paylaşılmalıdır.
5. Eğer çalışanlarınızın müşterilerinize iyi hizmet etmesini istiyorsanız, şirketin lideri olarak öncelikle siz onlara iyi hizmet etmelisiniz. Siz çalışanlarınıza iyi bir hizmet sunmadıkça, müşterilerinize sunulan servisin kalitesi artış göstermeyecektir.
6. Eğer çalışanlarınızdan daha fazla performans bekliyorsanız onlara beklentilerinizi açıkça anlatmalı ve kendilerini geliştirebilecekleri eğitim araçları sunmalısınız. Her çalışanınıza ondan neyi başarmasını beklediğinizi açıkça ifade edin. Beklentilerinizi bir dizi adımdan oluşan süreçler şeklinde anlatmak yerine, şirket hedeflerine ulaşmak için ortaya konulması gereken sonuçları açıklayın.
7. Başarılı şirketler, diğerlerinin ne yapılması gerektiği hakkında konuştuğu fakat genellikle yapmadığı işleri gerçekleştirir. Büyük şirketler kestirmeden gitmez. Diğer şirketlere göre dükkanlarını daha erken açıp, daha geç kapatırlar. Müşterilerine ve çalışanlarına diğerlerinden daha fazla teşekkür ederler. Daha kaliteli bir hizmet sunmak için biraz daha fazla öderler. Sadık çalışanlarının hatalarını affeder ve topluma daha fazlasını kazandırırlar.
8. Büyümek için her zaman daha iyiye gitmeyi sürdürmelisiniz. Şirketiniz kendini geliştirmeyi durdurduğunda, yaptığınız işler de reddedilmeye başlar. Şirket olgunlaştıkça yönetmek kolaylaşmaz aksine zorlaşır.
9. Başarmak demek artık daha iyi problemleriniz var demektir. İlerlemenin problemleri tamamen çözmesi yalnızca bir efsanedir. Zorlu işler her zaman olacaktır. Hedeflerinizi başardıkça problemlerinizin adı değişir. Başta işleri döndürmek için daha fazla müşteri kazanmak bir problemken, ileride büyümeyi sürdürmek için satışları arttırmak bir problem olacaktır. Kilit nokta ise başarmak için daha iyi problemleri seçmektir.
10.Güçlü yönlerinizin yol açabileceği zayıflıkların farkında olun. Güçlü yönlerinizin size nerede zarar verebileceğini önceden tespit etmek önemlidir. Örneğin güçlü yönünüz inandığınız bir şeyin sonuna kadar peşinden gitmekse muhtemelen bu özelliğiniz size pek çok başarı getirecektir. Fakat bazı durumlarda bir konuya fazla odaklanmak size başka bir fırsatı kaçırmanıza neden olabilir. Bu yüzden güçlü yönlerinizi ele alırken hangi noktalarda bir zayıflığa dönüşebileceğinin farkında olun.
11.Genelde işler düşünüldüğünden uzun sürer. Yöneticiler asla yeni bir stratejinin hemen çalışmasını beklememeli ve bu stratejiyi bir kenara atmadan önce başarılı olması için gereken zamanı vermelidir.
12. Başarılı kuruluşlar takdir edicidir ve içerisindeki insanlar daha fazla eğlenir. Başarılı bir şirket kurmak için eğlenceli, pozitif bir çalışma ortamı oluşturmak önemlidir. Şirketinizdeki çalışanlar takdir edileceklerini bildiklerinde daha fazla çalışırlar.
Kaynak:
12 Laws Of Building A Great Company From One Of America's Most Innovative Small-Business Owners